Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιμέτωπο με τα αγκαθωτά σύρματα και τα οδοφράγματα των ΗΠΑ ένα κομμάτι από το καραβάνι προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Μία πρώτη φουρνιά εκατοντάδων μεταναστών, η οποία αποκόπηκε από το «μεταναστευτικό καραβάνι» από την Ονδούρα, έφθασε με λεωφορείο στην πόλη Τιχουάνα, στα σύνορα του Μεξικού με το σαν Ντιέγκο, όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τα αγκαθωτά σύρματα και τα οδοφράγματα που τοποθετεί ο αμερικανικός στρατός.

Οι περίπου 400 μετανάστες, απτόητοι από την εχθρική αντιμετώπιση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, επιμένουν ότι σκοπεύουν να ζητήσουν άσυλο στις ΗΠΑ. Ο μεγάλος όγκος του «καραβανιού» αναμένεται να φθάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες.

Έπειτα από σχεδόν έναν μήνα στον δρόμο – ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους στις 13 Οκτωβρίου – οι μετανάστες προσπαθούν να εξηγήσουν με κάθε τρόπο ότι δεν έχουν περιθώριο επιλογής.

«Δεν είναι δυνατόν να ζήσεις την οικογένειά σου στην Ονδούρα. Δεν σε αφήνουν οι συμμορίες. Δεν υπάρχουν δουλειές. Και να έχεις δουλειά, τα χρήματα είναι πολύ λίγα για να ζήσεις. Δεν ξέρουμε κανέναν στις ΗΠΑ, αλλά έχουμε ακούσει ότι υπάρχουν δουλειές στο Χιούστον», λέει στην «Guardian» o Μοράν που έφθασε στα σύνορα με τη 19χροονη σύντροφό του.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας μετέβη χτες στα σύνορα σήμερα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή του από την ημέρα που ο στρατός ανακοίνωσε ότι θα παρατάξει 7.000 άνδρες στα σύνορα, προκειμένου να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές.

caravani3

Ο ίδιος ο Τραμπ, δήλωσε ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση οριστικοποιεί το σχέδιο που θα προβλέπει την απόρριψη των αιτημάτων χορήγησης ασύλου από μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα εκτός των νομίμων εισόδων.

Ο νόμος περί Μετανάστευσης και Εθνικότητας προβλέπει ότι οποιοσδήποτε μετανάστης στις ΗΠΑ μπορεί να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου, άσχετα εάν εισήλθε στη χώρα από νόμιμη πύλη εισόδου.

caravani1

Τζιμ Μάτις: Η ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό ήταν «απαραίτητη»

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις υπερασπίστηκε την Τετάρτη, δοθείσης της ευκαιρίας σε μια επίσκεψή του σε στρατιωτικούς που αναπτύχθηκαν στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, αυτή την αμφιλεγόμενη επιχείρηση, την οποία χαρακτήρισε αναγκαία.

«Είναι προφανές ότι η υποστήριξη της αστυνομίας στα σύνορα και της συνοριοφυλακής είναι απαραίτητη τούτη την ώρα», είπε ο στρατηγός ε.α. σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη στρατιωτική βάση Ντόνα στην Πολιτεία Τέξας.

Η επιχείρηση, που αρχικά βαπτίστηκε «Πιστός Πατριώτης», είναι «απολύτως σύννομη», επέμεινε ο Μάτις. «Πρόκειται ξεκάθαρα για μια ηθική και πρέπουσα αποστολή για την υποστήριξη των δυνάμεών μας στα σύνορα.»

caravani2

Καθώς χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική κινούνται το τρέχον διάστημα κατά μήκος της επικράτειας του Μεξικού προς τις ΗΠΑ, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επισήμανε ότι περίπου 5.900 στρατιωτικοί έχουν πλέον αναπτυχθεί στα σύνορα.

Αλλά ο αριθμός τους ενδέχεται να φθάσει τους 9.000, αν προστεθούν οι στρατιώτες εν ενεργεία και οι έφεδροι της Εθνοφρουράς, που θα εκτελούν κατ’ αυτόν καθήκοντα βασικά επιμελητειακής υποστήριξης.

Το Πεντάγωνο δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία για το κόστος της επιχείρησης. Ο λογαριασμός ενδέχεται να ξεπεράσει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με υπολογισμούς αμερικανικών ΜΜΕ.

caravani4