Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αριστεροσκορπίσματα, τα ανεμομαζώματα της δημοτικής αρχής στη ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Γράφει ο ΝΕΟ-ιωνιώτης //

Δεν ήταν η απουσία του δημάρχου Ηρακλή Γκότση που σηματοδότησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Ιωνίας στις 12 Μάρτη 2018. Η ειδοποιός διαφορά αυτής της συνεδρίασης απ’ τις προηγούμενες, ήταν πως η δημοτική αρχή δεν διέθετε πιά, για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια, την απόλυτη πλειοψηφία. Είχε μόνο 20 απ’ τους 41 συμβούλους, καθώς είχε προηγηθεί η απόφαση του Ηρακλή Γκότση να διαγράψει τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Φώτη Τσοπάνογλου, ο οποίος ανεξαρτοποιήθηκε ακολουθώντας τους τέσσερις, ήδη, ανεξαρτοποιηθέντες συμβούλους απ’ την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».

Η συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία (26.1.2012)

Η συγκέντρωση στη Νέα Ιωνία (26.1.2012)

Το Γενάρη του 2012 ο Ηρ. Γκότσης παρουσίασε τη Νέα Ιωνία στον Αλέξη Τσίπρα ως υπόδειγμα για την «ενότητα όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου σε ένα κοινό πρόγραμμα για έξοδο από αυτή την άθλια πραγματικότητα». Σήμερα, εκείνη η «μεγάλη πλατιά συσπείρωση» φαίνεται να οδεύει «εις τα εξ ων συνετέθη».

Βέβαια, εν πρώτοις, οι εξελίξεις στη Νέα Ιωνία εκφράζουν, τους τοπικούς διαγκωνισμούς για το «δημαρχιλίκι». Έχουν όμως και άμεση εξάρτηση απ’ τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνδέονται με τις γενικότερες πολιτικές διεργασίες. Επίσης εξελίσσονται με φόντο σοβαρές υποθέσεις υπεξαιρέσεων χρημάτων, τόσο στόν ίδιο το δήμο όσο και στον Ιωνικό Σύνδεμο, έναν ισχυρό πολιτιστικό φορά στην περιοχή όπου έχουν σοβαρή εμπλοκή οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στο δήμο.

Πρόκειται για στοιχεία ασύμβατα με το πάλαι ποτέ υποδειγματικό ήθος της μαχόμενης Αριστεράς, που στη Νέα Ιωνία εκφράστηκε απ’ τον – για 14 χρόνια προδικτατορικά και μεταπολιτευτικά – κομμουνιστή δήμαρχο Γιάννη Δομνάκη.

Η …τρόικα της Νέας Ιωνίας!

Η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» συγκροτήθηκε ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη του 2010.

Βασικές συνιστώσες της παράταξης ήταν: Ο Ηρακλής Γκότσης, επικεφαλής της Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ιωνίας (ΔΑΣΙ), που αποτελούσε τον απόηχο της δημαρχίας του Γιάννη Δομνάκη (1964-1967 και 1975-1986). Ο Ηρακλής Γκότσης κέρδισε τις δημοτικές εκλογές του 1986 με τη στήριξη του ΚΚΕ, αλλά το 1990 ηττήθηκε απ’ τον Πέτρο Μπουρδούκο, που εκλέχτηκε δήμαρχος της Νέας Ιωνίας –και επανεκλέχτηκε δήμαρχος το 1994- με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερη συνιστώσα στην παράταξη ήταν ο Γιάννης Κολμανιώτης, επικεφαλής της «Αριστερής Όχθης», και εκφραστής της Ανανεωτικής Αριστεράς που δρούσε στα πλαίσια του, τότε, ΣΥΝ.

Τρίτος παράγοντας ήταν ο Πέτρος Μπουρδούκος, ο οποίος στις 15 Μαρτίου 2010 υπέβαλε την παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος του, τότε, δημάρχου Γιάννη Χαραλάμπους, που είχε εκλεγεί δήμαρχος το 2002 και το 2006 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τότε ο Ηρ. Γκότσης άλλαξε, όπως δήλωσε, πρόσημο για τον Π. Μπουρδούκο και «τα βρήκαν».

Στην «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» συμμετείχαν και άλλες «αριστερές δυνάμεις» -όπως η ΔΗΜ.ΑΡ του Φ. Κουβέλη– καθώς και η Ευαγγελία Αμανατίδου, πρώην δημοτική σύμβουλος με τη ΝΔ, που εκλέχτηκε σύμβουλος και με την Ενότητα, στη συνέχεια ανεξαρτοποιήθηκε και αργότερα κατέβηκε υποψήφια βουλευτής με τους «Ανεξάρτητους Ελληνες» του Π. Καμμένου.

Όμως ο βασικός κορμός της Ενότητας ήταν οι τρείς συνιστώσες γι’ αυτό και ο κόσμος στην προεκλογική περίοδο του Νοέμβρη του 2010, αστειευόταν για την «Τρόϊκα της Νέας Ιωνίας» (!)

Στις δημοτικές εκλογές (7 και 14 Νοέμβρη) του 2010 σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

Α’ ΓΥΡΟΣ

Β’ ΓΥΡΟΣ

Ψήφοι

Ποσοστό (%)

Ψήφοι

Ποσοστό (%)

Νέα Ιωνία – Νέα Άποψη
Γ. Χαραλάμπους

9.028

35,79

8.284

45,08

Ενότητα για τη Νέα Ιωνία
Η. Γκότσης

4.751

18,84

10.091

54,92

Λαϊκή Συσπείρωση
Π. Τσουκαλάς

4.287

17,00

Ιωνία 21ος Αιώνας
Ν. Κουκουλάρης

4.153

16,47

Νέα Ιωνία – Νέα Πνοή
Δ. Σακαλόγλου

1.282

5,00

Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος Ά.Χατζησαββίδης

1.181

4,68

Εκτός Σχεδίου
Μ. Βάσιλας

560

2,22

(Ο Γ. Χαραλάμπους στηρίχτηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ, ο Π. Τσουκαλάς απ’ το ΚΚΕ, ο Ν. Κουκουλάρης απ’ τη ΝΔ, ο Δ. Σακαλόγλου ανήκε στο συντηρητικό χώρο, ο Ά. Χατζησαββίδης προέρχεται απ’ την παλιά παράταξη του Χαραλάμπους και ο Μ. Βάσιλας είχε την υποστήριξη δυνάμεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ)

Στο δεύτερο γύρο δημιουργήθηκε ένα κλίμα με σύνθημα: «Όλοι Γκότση στη Νέα Ιωνία», που εκφράστηκε και στα social media. Εκτός απ’ το ΚΚΕ, το οποίο, όπως σε όλη τη χώρα, αποδέσμευσε τους ψηφοφόρους του απ’ τους δύο μονομάχους, ο Ηρ. Γκότσης είχε δηλώσεις υποστήριξης απ΄τη ΝΔ, την Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος –με προέλευση απ’ το ΠΑΣΟΚ- το «Άρμα Πολιτών – Γιάννης Δημαράς», τους Οικολόγους Πράσινους. Επίσης το Γκότση στήριξαν με δηλώσεις τους υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο του Νίκου Κουκουλάρη όσο και του Δ. Σακαλόγλου.

Όπως φαίνεται και στα αποτελέσματα –αλλά είναι και διαπιστωμένο στη Νέα Ιωνία- οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αφού εξέλεξαν τους συμβούλους της αρεσκείας τους στον πρώτο γύρο, στο δεύτερο γύρο υπερψήφισαν το Γκότση και καταψήφισαν το Χαραλάμπους, ο οποίος πήρε 744 ψήφους λιγότερους.

Πρόεδρος στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο εκλέχτηκε ο Πέτρος Μπουρδούκος.

Αμφίπλευρες διευρύνσεις το 2014

Στις δημοτικές εκλογές (18 και 25 Μάη) του 2014 η «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» παρουσίασε νέες διευρύνσεις:

Α. Εκ δεξιών με τον Κώστα Εξαδάκτυλο, που παραιτήθηκε απ’ την παράταξη «Ιωνία 21ος Αιώνας» στις 18/2/2011.

Β. Εκ του ΠΑΣΟΚ, με τον Νίκο Μπράτιμο, ο οποίος είχε θητεύσει σε διάφορες θέσεις επί δημαρχίας του Γ. Χαραλάμπους. Μετά τις εσωτερικές εκλογές στην παράταξη Χαραλάμπους το  2010 ανεξαρτοποιήθηκε και το 2011 παραιτήθηκε εντελώς από δημοτικός σύμβουλος. Μάλιστα στις 5/12/2013 ο Ν. Μπράτιμος ανακοίνωσε μέσω facebook ότι στις εκλογές του 2014 θα κατέβει ως ανεξάρτητος δήμαρχος. Τελικά «τα βρήκε» κι αυτός με τον Ηρ. Γκότση και κατέβηκε υποψήφιος με την Ενότητα.

Πάντως στις 5/5/2014 ο ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας εξέδωσε ανακοίνωση για τις δημοτικές εκλογές στην οποία περιελάμβανε μόνο 26 μέλη του απ’ τους 66 υποψήφιους της Ενότητας αναφέροντας: «Τηρώντας τις δημοκρατικές διαδικασίες που χαρακτηρίζουν το κόμμα μας και με απόλυτο σεβασμό στην καταστατική μας δέσμευση περί αυτονομίας των δημοτικών παρατάξεων που στηρίζει, αποφάσισε να στηρίξει την δημοτική παράταξη “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία” με υποψήφιο δήμαρχο τον Ηρακλή Γκότση, με τις υποψηφιότητες των παρακάτω μελών του ως υποψήφιους/ες δημοτικούς συμβούλους».

Εκτός ψηφοδελτίου έμεινε αυτή τη φορά ο Πέτρος Μπουρδούκος, ο οποίος από καιρό έχει ανακοινώνει ότι δεν σκόπευε να συμμετάσχει στην εκλογική μάχη.

Τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν τα εξής:

Α’ ΓΥΡΟΣ

Β’ ΓΥΡΟΣ

Ψήφοι

Ποσοστό (%)

Ψήφοι

Ποσοστό (%)

Ενότητα για τη Νέα Ιωνία
Ηρ. Γκότσης

9.540

33,57

15.726

56,49

Δημιουργία Αλληλεγγύη
Π. Μανούρης

7.208

25,36

12.111

43,51

Δύναμη Προοπτικής
Δ. Θωμαϊδου

4.522

15,91

Λαϊκή Συσπείρωση
Π. Τσουκαλάς

3.512

12,36

Ελπίδα για τη Ν. Ιωνία

Γ. Τσοπανίδης

2.814

9,90

Εκτός Σχεδίου
Αγγ. Βάσιλα

822

2,89

(Ο Π. Μανούρης στηρίχτηκε απ’ το ΠΑΣΟΚ, η Δ. Θωμαϊδου και ο Γιώργος Τσοπανίδης –που συμμάχησε με τον Ά. Χατζησαββίδη- προέρχονται απ’ την παλιά παράταξη του Χαραλάμπους).

Πρώτος, απ’ τους 25 συμβούλους της Ενότητας, εκλέχτηκε ο ΠΑΣΟΚογενής Φώτης Τσομπάνογλου με 859 ψήφους.Ο Ν. Μπράτιμος και ο Κ. Εξαδάκτυλος εκλέχτηκαν στην 5η (659 ψήφοι) και 6η (601 σταυροί) θέση αντίστοιχα. Ο Γ. Κολμανιώτης εκλέχτηκε στη 12η θέση (470 σταυροί).

Ο Φ. Τσομπάνογλου με νόημα δήλωσε για την επανεκλογή του: «Θέλω να ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά τους συμπολίτες μου, γιατί με εξέλεξαν πρώτο μεταξύ ίσων και αξιόλογων στελεχών που συγκροτούν τη νέα Δημοτική Αρχή. Η τιμή είναι μεγάλη, ακόμα μεγαλύτερη είναι η ευθύνη. Προχωράμε όλοι μαζί με ενότητα, πάμε τη Νέα Ιωνία μπροστά!».

Αρχικά ο Φ. Τσοπάνογλου τοποθετήθηκε αντιδήμαρχος Καθαριότητας και στη συνέχεια αντιδήμαρχος Οικονομικών.

7. Ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Ν.Δ. Ν. Ιωνίας Συμεών Χατζηαγγελήςκόβει κομμάτι της πίτας της Ενότητας

Ο Πρόεδρος της Τ.Ο. Ν.Δ. Ν. Ιωνίας Συμεών Χατζηαγγελήςκόβει κομμάτι της πίτας της Ενότητας

Το ξήλωμα του πουλόβερ

Στις 30.5.2014 ο Γιάννης Κολμανιώτης υπέβαλε την παραίτησή του από Αντιδήμαρχος δηλώνοντας ότι παραμένει σύμβουλος της Ενότητας. Με επιστολή του στον τοπικό Τύπο εξήγησε ότι οι λόγοι της παραίτησής του «είναι κυρίως προσωπικοί» αλλά «υπάρχουν και κάποιοι πολιτικοί λόγοι» που «έχουν σχέση με την γενικότερη λειτουργία της “Ενότητας”».

Στις 29.7.2016 ο Πρόδρομος Αβακουμίδης, 19ος σύμβουλος (369 ψήφοι), έστειλε δήλωση αναξερτοποίησης για τρείς βασικά πολιτικούς λόγους: «Η πρώτη αφορά στη συνολική στάση που έχει επιδείξει αυτά τα δύο χρόνια η δημοτική αρχή απέναντι στη γενικότερη και κεντρική κυβερνητική πολιτική, με την εξαέρωση πλήρως των όποιων αντιστάσεων και κινήσεων πολιτικής ανυπακοής… Η δεύτερη δέσμη λόγων αφορά στην ίδια τη λειτουργία της δημοτικής παράταξης…. Και η τρίτη δέσμη λόγων αναφέρεται στην αποκήρυξη βασικών προγραμματικών στοιχείων του 2010 και του 2014».

Ο Γ. Κολμανιώτης και ο Π. Αβακουμίδης ήταν ανάμεσα στα 22 μέλη της Ενότητας που στις 11.10.2016 ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους απ’ την παράταξη τονίζονας ως κο­ρυ­φαίο λόγο τη «μνη­μο­νια­κή με­τάλ­λα­ξη της δη­μο­τι­κής Αρχής και του δη­μο­τι­κού σχή­μα­τος της “Ενό­τη­τας για τη Ν. Ιω­νί­α” που την υπο­στη­ρί­ζει».

Διαγραφή για καταγγελίες ευνοιοκρατίας!

Στις 11.10.2016 είχε συνεδρίαση και το Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Ιωνίας. Το 24ο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την «Έγκριση και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το μη κερδοσκοπικό σωματείο με την επωνυμία “PRAXIS”- Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινωνικής Στήριξης και Ιατρικής Συνεργασίας, για τη φιλοξενία προσφύγων στον Δήμο Ν. Ιωνίας».

Και τότε ο σύμβουλος της «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Αντώνης Καρβουνιάρης (9ος σύμβουλος με 546 ψήφους) έκανε απίστευτες καταγγελίες κρουσμάτων ευνοιοκρατίας στην προβλεπόμενη στελέχωση της μονάδας φιλοξενίας των προσφύγων, προς όφελος συγγενικών προσώπων συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων, καθώς και στελεχών της παράταξης της δημοτικής αρχής.

Αρχικά ο δήμαρχος Ηρ. Γκότσης χαρακτήρισε σαν «συκοφάντη» τον Αντ. Καρβουνιάρη, παρότι παραδέχτηκε πως ο γιος στελέχους της δημοτική αρχής είχε ήδη προσληφθεί! Στη συνέχεια, και ύστερα από έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ αρκετών δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής και του Αντ. Καρβουνιάρη, ο Ηρ. Γκότσης προχώρησε στην ανακοίνωση της διαγραφής του καταγγέλλοντος από τις τάξεις της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία».

Η υπεξαίρεση στη Σχολική Επιτροπή

Στις αρχές του Δεκέμβρη 2016 και μια αιφνιδιαστική, για πολλούς, κίνηση ο Νίκος Μπράτιμος κατέθεσε με μια λιτή δήλωση επίσημα την ανεξαρτητοποίησή του απ’ την Ενότητα. Ο Ν. Μπράτιμος είχε συμβολή στην αποκάλυψη του σκανδάλου της κατάχρησης, κάπου 27.000 ευρώ, στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή (ΔΣΕ).

Πρόεδρος της ΔΣΕ είχε οριστεί –με εισήγηση της αντιδημάρχου Παιδείας Όλγας Κατημερτζή (2η σύμβουλος με 830 ψήφους)- ο Δημήτρης Σπράος, αποτυχών σύμβουλος της Ενότητας. Στις 7.7.2016 και μετά από λογιστικό έλεγχο αποκαλύφθηκε υπεξαίρεση 27.000 ευρώ.

Η Όλγα Κατημερτζή υπέβαλε την παραίτησή της στην οποία σημείωνε: «Κάλεσα αμέσως τον Πρόεδρο της σχολικής επιτροπής κ. Σπράο Δημήτρη και του ζήτησα εξηγήσεις. Διαπίστωσα σχεδόν αμέσως ότι τα χρήματα τα καταχράστηκε ο ίδιος για προσωπικούς του λόγους».

Ο Ηρ. Γκότσης έκανε δεκτές τις παραιτήσεις της Όλγας Κατημερτζή και του Δημήτρη Σπράου. Αντιδήμαρχος Παιδείας ορίστηκε ο Τάκης Κωστάκης (17ος σύμβουλος με 381 ψήφους) και πρόεδρος της ΔΣΕ τοποθετήθηκε ο Μιχαήλ Κουβαράς.

Η υπόθεση πάντως βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Νέοι τριγμοί απ’ την υποψηφιότητα Γκότση

Στις 28.1.2018 η Ενότητα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα με την παρουσία κουστωδίας υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στην ομιλία του ο Ηρακλής Γκότσης ανακοίνωσε: «Προτίθεμαι να είμαι και επικεφαλής μελλοντικά στις επόμενες εκλογές.».

Την επόμενη μέρα (29.1.2018) υπέβαλε την παραίτησή του από αντιδήμαρχος Παιδείας και δημοτικός σύμβουλος ο Τάκης Κωστάκης και στις 30.1.2018 τον ακολούθησε ο Μ. Κουβαράς, που παραιτήθηκε απ’ τη ΔΣΕ. Στην επιστολή παραίτησης από όλα τα αξιώματα ο Τ. Κωστάκης αναφέρει ότι, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση εντός της παράταξης ο Ηρ. Γκότσης «παρασύρθηκε απ’ την αναγόρευσή του σε αυτόφωτο ηγέτη» και «ίσως θαμπώθηκε από το πλήθος των υπουργών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που παραυρέθηκαν στην κοπή της πίτας». Και συνεχίζει: «Ίσως απλά θεώρησε ότι ήταν μια καλή ευκαιρία γι’ αυτόν και τη στενή του ομάδα να κάνει ένα ακόμα ξεκαθάρισμα. Σε ό,τι με αφορά θεωρώ απαράδεκτη την ενέργεια αυτή και ξένη προς την Αριστερά». Ενώ σε άλλο σημείο τονίζει: «Είναι προφανές ότι εγώ δεν χωρώ στις φιλοδοξίες του δημάρχου και της ομάδας του. Και ούτε θέλω να χωρέσω».

6. Ο Ηρ. Γκότσης κόβει κομμάτι της πίτας της ΝΔ στη Ν. Ιωνία

Ο Ηρ. Γκότσης κόβει κομμάτι της πίτας της ΝΔ στη Ν. Ιωνία

Στη θέση του Τάκη Κωστάκη κλήθηκε η Όλγα Λίναρη, πρώτη επιλαχούσα υποψήφια της Ενότητας. Αρνήθηκε για πολιτικούς λόγους και τη θέση της κατέλαβε ο επόμενος επιλαχών υποψήφιος Σωτήρης Κριωνάς.

Άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στη φετεινή εκδήλωση για την κοπή της πίτας δεν προσήλθε ο Πέτρος Μπουρδούκος, ο οποίος, σημειωτέον, πήγε και ψήφισε στις διαδικασίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.

Εν τω μεταξύ στις 8.2.2018 υπέβαλε την παραίτησή του από δημοτικός σύμβουλος και υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας και ο Κώστας Εξαδάκτυλος, ο οποίος και αντικαταστάθηκε απ’ τον επιλαχόντα Κωνσταντίνο Φιλιππίδη.

Η διαγραφή του αντιδημάρχου Οικονομικών

Στις 28.2.2018 συνεδρίασε η Δημοτική Ομάδα της «Ενότητας για τη Νέα Ιωνία» με την θέμα την αντικατάσταση και τον ορισμό Αντιδημάρχων για το επόμενο διάστημα. Παρόντες ήταν 17 δημοτικοί σύμβουλοι.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Φώτης Τσομπάνογλου δήλωσε ότι δεν παραιτείται από αντιδήμαρχος Οικονομικών, ανακάλεσε την ήδη υποβληθεία παραίτησή του στο Δήμαρχο και αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της Ενότητας. Η δημοτική ομάδα με 15 ψήφους έναντι μιας του Χρήστου Αναμουρνόγλου, αποφάσισε τη διαγραφή του Φ. Τσοπάνογλου από την παράταξη «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία».

Ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας προχώρησε στον ορισμό του Χρήστου Χατζηιωάννου, (20ος σύμβουλος με 366 σταυρούς) ως αντιδημάρχου Παιδείας (στη θέση του Τάκη Κωστάκη) και στον ορισμό του Ξενοφώντα Κυριακόπουλου (11ου συμβούλου με 492 σταυρούς) στην αντιδημαρχία Οικονομικών.

Στις 7.3.2018 ο Φώτης Τσομπάνογλου έστειλε επιστολή προς το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας σχετικά με την διαγραφή του δηλώνοντας: «Συνεχίζω την Αυτοδιοικητική μου πορεία σαν Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος αντλώντας δύναμη από την πραγματικά συγκινητική συμπαράσταση, παρότρυνση και στήριξη των Συμπολιτών μας αλλά και πλήθους υπαλλήλων του Δήμου μας. Σύντομα κάτω από λιγότερο φορτισμένες συναισθηματικά συνθήκες θα τοποθετηθώ αναλυτικά για όλα τα ζητήματα της πόλης».

Όλες αυτές οι εξελίζεις δεν ήταν κεραυνός αιθρία. Ο καπνός είχε φανεί απ’ τον περασμένο χρόνο. Στις 30 Οκτωβρίου 2017 ο Φ. Τσοπάνογλου έστειλε γραπτή δήλωση στα τοπικά μέσα στην οποία ανέφερε: «Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν διάφορες φήμες περί παραιτήσεων ή “παραιτήσεων” στελεχών της “Ενότητας για την Νέα Ιωνία”. Με αφορμή το γεγονός ότι μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι και το δικό μου, θέλω να κάνω σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ούτε παραιτούμαι ούτε “παραιτούμαι” από καμιά θέση ευθύνης που έχω αναλάβει και μου έχει ανατεθεί από τα αρμόδια συλλογικά ή μονοπρόσωπα όργανα του Δήμου μας,ούτε από την “Ενότητα για την Νέα Ιωνία”. Επίσης, θέλω να προειδοποιήσω όσους προσπαθούν να με εμπλέξουν σε διάφορα σενάρια με σκοπό να πλήξουν την πολιτική και κοινωνική μου δράση, να ανακόψουν την αυτοδιοικητική μου πορεία και να βλάψουν την προσωπικότητα μου με οποιονδήποτε τρόπο, ότι ανεξάρτητα με την ιδιότητα που κατέχουν θα υποστούν τις πειθαρχικές,ποινικές και αστικές ευθύνες που οι Νόμοι προβλέπουν».

Και στις 24.1.2018 ο Φ. Τσοπάνογλου δήλωσε σε τοπικό σταθμό ότι θα είναι «παρών» στην εκλογική μάχη σε περίπτωση που ο δήμαρχος της πόλης Ηρακλής Γκότσης εμμείνει να «κρεμάσει τα παπούτσια» της αυτοδιοικητικής του καριέρας…

Όμως οι εξελίξεις, φαίνεται, ότι είχαν δρομολογηθεί…

Προσφιλές σπορ οι …υπεξαιρέσεις

Της υπεξαίρεσης στη ΣΔΕ, όπου τελευταία πρόεδρος αυτοδιορίστηκε ο Ηρ. Γκότσης, είχαν προηγηθεί υπεξαιρέσεις σε δύο διαφορετικούς φορείς, όπου, όμως, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο άνθρωποι της Ενότητας.

  1. Το καλοκαίρι του 2013 διαπιστώθηκε υπεξαίρεση 6.000 ευρώ απ’ την Ρεγγίνα Ουσταμπασίδου, ταμία, τότε, του Κέντρου πρόληψης «Ίριδα», που εποπτεύεται απ’ τον ΟΚΑΝΑ. Ο δήμος ορίζει τον πρόεδρο του Κέντρου «Ίριδα» και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι μεταξύ των άλλων εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων. Πρόεδρος, τότε, είχε οριστεί ο Γ. Κολμανιώτης και η Ρ. Ουσταμπασίδου εκπροσωπούσε στο ΔΣ τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της Ν. Ιωνίας.

Στις 30/7/2013 η Ρ. Ουσταμπασίδου με δήθεν εξουσιοδότηση του Γ. Κολμανιώτη έκανε ανάληψη από τον τραπεζικό λογαριασμό του Κέντρου του ποσού των 6.000€ για ιδία χρήση. Η αποκάλυψη της παράνομης πράξης της Ρ. Ουσταμπασίδου είχε αλυσιδωτές αντιδράσεις αφού οδηγήθηκε από την παράταξή της σε παραίτηση από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου, ενώ παραιτήθηκε και από όλες τις θέσεις που κατείχε σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. Με ενέργειες του Γ. Κολμανιώτη έγινε κατορθωτό να επιστραφεί από αυτήν το σύνολο των χρημάτων. Αυτό όμως δεν απέτρεψε τη μήνυση του Γ. Κολμανιώτη εναντίον της Ρ. Ουσταμπασίδου για υπεξαίρεση και πλαστογραφία της υπογραφής του.

  1. Ο Ιωνικός Σύνδεσμος είναι ένας μεγάλος πολιτιστικός οργανισμός στη Νέα Ιωνία, με σχεδόν καθημερινή δραστηριότητα.

Το φθινόπωρο του 2015 αποδείχτηκε μια κατάχρηση χρημάτων τουλάχιστον 50.000 ευρώ από πρόσωπο που είχε σημαντικό ρόλο στον Ιωνικό Σύνδεσμο, όπου πρωταγωνιστικό και διαχειριστικό ρόλο έχουν άτομα με άμεση σχέση με την Ενότητα.

Ευχετήρια αλληλοαλισβερίσια

Στη Νέα Ιωνία έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα «πολιτικής ομοθυμίας» με τη συμμετοχή των βασικών πολιτικών δυνάμεων.

Αυτό το κλίμα –απ’ το οποίο απέχει σταθερά το ΚΚΕ- εκδηλώνεται κυρίως στις αρχές κάθε χρονιάς στο έθιμο της κοπής της πίτας των τοπικών φορέων, των δημοτικών παρατάξεων και των τοπικών κομματικών οργανώσεων. Αυτές οι εκδηλώσεις έχουν ως μόνιμους πρωταγωνιστές τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, με πρώτο το δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, και κατά περίπτωση το μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ. Ειδικότερα η κοπή της πίτας της Ενότητας μοιάζει με ετήσια σύγκλιση «μίνι υπουργικού συμβουλίου» στη Νέα Ιωνία, λόγω της αθρόας προσέλευσης κυβερνητικών στελεχών.

5. Π. Μανούρης (μείζων αντιπολίτευση), Ηρ. Γκότσης και ο κ. Γαβριήλ σε εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Π. Μανούρης (μείζων αντιπολίτευση), Ηρ. Γκότσης και ο κ. Γαβριήλ σε εκδήλωση της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη

Αυτό το ευχετήριο αλληλοαλισβερίσι αποτέλεσε το ερέθεισμα για το δημοτικό σύμβουλο Άρη Χατζησαββίδη, για να ασκήσει εύστοχη και ιδιαίτερα ειρωνική κριτική. Σε επιστολή του στα τοπικά sosial media με τίτλο «Ποιός κοροϊδεύει ποιόν» ο Άρης Χατζησαββίδης αναφέρεται στην πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του και στις αναφορές του για τη Novartis, όπου μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός κατακεραύνωσε τις πρακτικές διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Ο Α. Χατζησαββίδης αναφέρεται στις υπεξαιρέσεις στο δήμο και στον Ιωνικό Σύνδεσμο και θέτει το ερώτημα: «Τα γνωρίζουν αυτά στο ΣΥΡΙΖΑ; Αν τα γνωρίζουν τί κάνουν; Μάθαμε ότι ο Τοπικός ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να παραιτηθεί και από δημοτική σύμβουλος η αντιδήμαρχος που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο. Ο επόμενος αντιδήμαρχος που ανέλαβε να διαχειριστεί αυτό το κρίσιμο ζήτημα, “διακεκριμένο” στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ εκεί που ζητούσε την παραίτηση της προκατόχου του, παραιτήθηκε ο ίδιος χωρίς να διαφωτίσει στο ελάχιστο το δημοτικό συμβούλιο και τους δημότες. Ο επόμενος που τον αντικαθιστά στέλεχος της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ, με δημόσια επιστολή του κάνει μνημόσυνο με τα καλλίτερα λόγια, για να συνεχίσει αυτός την προσφορά του στη πόλη μας!!! Οι παραιτήσεις αυτών των στελεχών βοηθούν στην αποκάλυψη της αλήθειας, ή εξυπηρετούν την συγκάλυψη; Αφού διαφωνούν με τη συγκεκριμένη πολιτική γιατί δεν ασκούν τα νόμιμα καθήκοντά τους, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας, όπως διατρανώνει ο Πρωθυπουργός;».

«Ενώ οι Υπουργοί και Βουλευτές χειροκροτούν τον Πρωθυπουργό και συμφωνούν απόλυτα μαζί του, πως ερμηνεύεται σε όλες τις εκδηλώσεις της δημοτικής αρχής να συνωστίζονται τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ;» θέτει το ερώτημα και καταλήγει: «Δεν γνωρίζουν τίποτε αυτά τα επίλεκτα στελέχη για τα παραπάνω σκάνδαλα που αναφέρω; Αν γνωρίζουν προς τί η παρουσία τους; Να στηρίξουν τη δημοτική αρχή; Να πάρουν ψηφαλάκια; Ή να ερμηνεύσουμε την ρήση του Πρωθυπουργού ότι υπάρχει ανοχή και εκτεταμένη πολιτική κουλτούρα στη διαφθορά όχι μόνο από το παλαιό, αλλά και από το νέο πολιτικό σύστημα που ευαγγελίζεται ότι εκπροσωπεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ;».

Μια αναδρομή

Στις 26.1.2012 ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Πευκάκια στη Νέα Ιωνία.

2. Ο Αλ. Τσίπρας μιλά στη Νέα Ιωνία (26.1.2012)

Ο Αλ. Τσίπρας μιλά στη Νέα Ιωνία (26.1.2012)

Ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Ηρ. Γκότσης έλειπε στην Κομοτηνή, λόγω ΚΕΔΕ, όπου συμμετείχε τότε. Έστειλε όμως την παρακάτω επιστολή: «Φίλε Αλέξη, φίλε Αντώνη (σσ: Αντώνη Νταβανέλο, μέλος, τότε,της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ), αγαπητή Σοφία (σσ: Σοφία Σακοράφα) χαιρετίζω ιδιαίτερα τις προσπάθειες που καταβάλετε για τη συσπείρωση, την κοινή δράση και την ενότητα όλων των αριστερών, ριζοσπαστικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου σε ένα κοινό πρόγραμμα για έξοδο από αυτή την άθλια πραγματικότητα. Ο λαός της Νέας Ιωνίας περιμένει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια σας και το έχει αποδείξει. Η μεγάλη πλατιά συσπείρωση γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα όχι μόνο είχε νικηφόρο αποτέλεσμα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές αλλά βαθαίνει και πλαταίνει καθημερινά. Σε πείσμα ορισμένων όχι μόνο δε διαλυθήκαμε, αλλά γινόμαστε περισσότεροι. Ένα μέτωπο αντίστασης, αλληλεγγύης, διεκδίκησης και αγώνα ζητά τη δικαίωση του από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Και ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του μεταξύ των άλλων τόνισε: «Αυτή μας η πρόταση, η συγκρότηση ενός νέου συνασπισμού εξουσίας έχει προκαλέσει συζητήσεις. Προς στιγμή την αρνούνται ο Φώτης Κουβέλης και Αλέκα Παπαρρήγα. Ο ένας μας κατηγορεί για αντιευρωπαϊσμό και η άλλη για ευρωλιγουρισμό. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Αυτά είναι προσχήματα. Απευθύνομαι και στους δύο. Και τους λέω. Ας κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω στο στόχο της σωτηρίας των κομμάτων μας και πολλά βήματα μπροστά στη σωτηρία του λαού. Η αριστερά τώρα πρέπει να πρωταγωνιστήσει. Όχι να δηλώνει ότι δεν έχει σημασία αν θα κυβερνήσει όπως είπε η Αλέκα Παπαρήγα, ούτε να γίνεται μαλακό μαξιλαράκι και Κολυμβήθρα του Σιλωάμ για το εκσυγχρονιστικό μνημονιακό πολιτικό κατεστημένο».

Αντί επιλόγου

Η στάση των πολιτικών δυνάμεων –είτε από θέσεις κυβερνητικές είτε της αντιπολίτευσης- στη μνημονιακή περίοδο καταδεικνύει ποιος δεν κορόιδεψε ποιον;

Σε κάθε, πάντως, περίπτωση ισχύει η λαϊκή σοφία: «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα». Ή σε παράφραση: «Αριστεροσκορπίσματα» τα ανεμομαζώματα της …ριζοσπαστικής διοίκησης της Νέας Ιωνίας