Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστικά κόμματα, αστοί πολιτικοί…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή την υπόθεση της «Συμφωνίας των Πρεσπών» έχουμε έντονη κινητικότητα στο χώρο των αστικών πολιτικών κομμάτων, των αστών πολιτικών γενικότερα.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με τις μεταγραφές με ταχύτητα βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο και την αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, αποδεικνύουν, πέρα από τον τυχοδιωκτισμό αυτών που «μεταπηδούν» με ευκολία, ότι οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα είναι τόσο μικρές, οι συγκλίσεις τους τόσο μεγάλες, που η μεταπήδηση από το ένα κόμμα στο άλλο, είναι πλέον πολύ εύκολη. Έτσι συνέβαινε πάντα στον αστικό κόσμο , έτσι θα συμβεί και στο μέλλον!

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο αστικός κοινοβουλευτισμός είναι ένα «δημοκρατικό» κάλυμμα της δικτατορίας της αστικής τάξης, η οποία, σε μια ορισμένη φάση της ανάπτυξής της, έχει την ανάγκη να παρουσιάζεται ως έκφραση της «λαϊκής θέλησης», πάνω από κοινωνικές τάξεις. Στην πραγματικότητα, ο κοινοβουλευτισμός δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένας μηχανισμός καταπίεσης και υποταγής, στα χέρια του κεφαλαίου». (Απόφαση β’ Συνέδριου Κομμουνιστικής Διεθνούς, Μόσχα 1920)

Αυτό ας το έχουμε υπόψη στις επόμενες εκλογές για να μην ψηφίζουμε άλλο και άλλον και μας βγαίνει άλλος και άλλο…

Πάντως για να πούμε την αλήθεια αν δει κανείς τη σύνθεση της βουλής, των 300 βουλευτών, αυτά τα 4 χρόνια, θα διαπιστώσει ότι το μόνο σταθερό κόμμα είναι το ΚΚΕ. Και αυτό είναι ένα ακόμη κριτήριο για το λαό, που πρέπει να το πάρει υπόψη του και στις επόμενες εκλογές.

Όσο δε αφορά τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ τα λόγια του Β.Ι. ΛΕΝΙΝ (στο «Τι να κάνουμε») ταιριάζουν απόλυτα: «…Και η αμοιβή για την έσχατη αυτή ταπείνωση και αυτοεξευτελισμό του σοσιαλισμού μπροστά σ’ όλο τον κόσμο, για τη διαφθορά της σοσιαλιστικής συνείδησης των εργατικών μαζών –της μοναδικής αυτής βάσης που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη νίκη– η αμοιβή για όλα αυτά είναι τα πομπώδη σχέδια για κάτι τιποτένιες μεταρρυθμίσεις, τόσο τιποτένιες ώστε ακόμα και αστικές κυβερνήσεις να έχουν κατορθώσει να αποσπάσουν περισσότερα πράγματα!»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.