Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυστρία: Το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ) κέρδισε την δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας (KPÖ) κερδίζοντας την πλειοψηφία στις εκλογές για τον δήμο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, το Γκρατς!

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, το ΚΚ Αυστρίας συγκέντρωσε 29% των ψήφων, αφήνοντας δεύτερο το κεντροδεξιό – και μέχρι πρότινος κυρίαρχο – Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) με 25,7%.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, οι «Οικολόγοι» έλαβαν 17%, το ακροδεξιό-εθνικιστικό «Φιλελεύθερο Κόμμα» (FPÖ) 11%, οι σοσιαλδημοκράτες του SPÖ 9,8% και το νεοφιλελεύθερο NEOS 5,1%.

Σε δηλώσεις του ο επί 18 χρόνια δήμαρχος του Γκρατς (στηριζόμενος από το «Λαϊκό Κόμμα») Ζίγκφριντ Ναγκλ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα του.

Η υποψήφια δήμαρχος με το ΚΚ Αυστρίας Έλκε Καρ σημείωσε ότι το μέγεθος της επιτυχίας στις δημοτικές εκλογές αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. «Ορισμένοι ξεκινούν τις υποσχέσεις λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές. Εμείς είμαστε εκεί κάθε μέρα, επί χρόνια, δίπλα στο λαό και ιδιαίτερα στους πιο φτωχούς», δήλωσε η Καρ.

Με περισσότερους από 220.000 ψηφοφόρους, η πόλη του Γκρατς έχει αναδειχθεί σε σημαντικό εκλογικό προπύργιο για το Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά του κόμματος στο υπόλοιπο της Αυστρίας είναι χαμηλά.

Ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν πρόκειται να αναλάβει μόνο του την διοίκηση του δήμου του Γκρατς καθώς θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλες παρατάξεις προκειμένου να σχηματίσει δημοτική αρχή συνασπισμού.

Το KPÖ (που συμμετέχει στο «Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς», από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ και το γερμανικό Die Linke) δέχεται έντονη κριτική για την σταδιακή απομάκρυνση του από τις ιδεολογικές αρχές του μαρξισμού-λενινισμού και την υιοθέτηση σοσιαλδημοκρατικών πολιτικών θέσεων σε μια σειρά τομείς. Η κριτική αυτή προέρχεται κυρίως από το Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας (PdA), το οποίο ιδρύθηκε το 2013 από πρώην μέλη του KPÖ που διαφώνησαν με την οπορτουνιστική πολιτική του κόμματος.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα