Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Δολοφονικό σαμποτάζ των ΗΠΑ η διακοπή στην ηλεκτροδότηση – Εισαγγελική έρευνα κατά Γκουαϊδό

«Ανακοινώνω το ξεκίνημα μιας έρευνας εναντίον του πολίτη Χουάν Γκουαϊδό για φερόμενη εμπλοκή του στη δολιοφθορά στο ηλεκτροδοτικό σύστημα της Βενεζουέλας» σημείωσε, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Σάαμπ. 

Ο Σάαμπ διέταξε έρευνα εναντίον του πραξικοπηματία και «προέδρου-μαριονέτα» των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊδό για φερόμενη συμμετοχή του σε δολιοφθορά η οποία προκάλεσε το χειρότερο μπλακάουτ των τελευταίων δεκαετιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση της χώρας, ο Γκουαϊδό και στελέχη της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης οργάνωσαν, σε συνεργασία με υπηρεσίες των ΗΠΑ, κυβερνο-επίθεση στη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως έχει ήδη συλληφθεί και ανακρίνεται ο δημοσιογράφος Λουίς Κάρλος Ντίας, ο οποίος κατηγορείται από τις κρατικές αρχές ότι εμπλέκεται στο μπλακάουτ.

Όπως έχει αναφέρει ο αντιπρόεδρος Επικοινωνίας, Τουρισμού και Πολιτισμού της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκες, στην επίθεση εμπλέκονται ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο Έλιοτ Άμπραμς και ο Χουάν Γουαιδό. Μάλιστα, ενήμερος για την επίθεση που προκάλεσε την παράλυση στο ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας φέρεται να ήταν ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. 

Σε ανακοίνωση του, ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση του έχει ήδη ζητήσει την συνδρομή του ΟΗΕ για τη δημιουργία επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση της κυβερνο-επίθεσης. Σε αυτήν αναμένεται να μετάσχουν εμπειρογνώμονες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα. 

Επίσης, ο Μαδούρο αποκάλυψε πως έχει όλες τις αποδείξεις για την επίθεση στο ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας και πως κέντρα της επίθεσης ήταν το Σικάγο και το Χιούστον των ΗΠΑ.