Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία – Ορκωμοσία Μπολσονάρου: Αντικομμουνιστικές κορώνες και επικλήσεις στο…. Θεό

Άλλο ένα προκλητικό σόου έδωσε ο νεοεκλεγείς ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, αυτήν τη φορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή ορκωμοσίας που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.

Σε μια κυριολεκτικά στρατοκρατούμενη πόλη, παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων, στρατιωτικών ελικοπτέρων και περισσότερων από 3.000 αστυνομικών, ο Μπολσονάρου επιδόθηκε σε αντικομμουνιστικές κορώνες, διανθισμένες με μπόλικες υποσχέσεις αλλά και επικλήσεις στον… Θεό! 

Όπως σημείωσε ο – νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας της περιόδου 1964-1985- Μπολσονάρου, η εκλογή του στην προεδρία τον περασμένο Οκτώβρη… «απελευθέρωσε τη Βραζιλία από τον σοσιαλισμό και την πολιτική ορθότητα»! Φυσικά, ως… «σοσιαλισμό» ο ακροδεξιός πρώην αξιωματικός εννοεί την σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση του καπιταλισμού που άσκησαν τα προηγούμενα χρόνια οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις Λούλα-Ρούσεφ. 

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί τη δημοκρατία και θα «αποκαταστήσει την τάξη», κυβερνώντας «για την ειρήνη και την ευημερία» του λαού της χώρας. 

Δίνοντας σαφή δείγματα γραφής για την πρόθεση του να επιβάλλει σκληρά μέτρα υπέρ των μονοπωλιακών συμφερόντων, ο 63χρονος Ζαΐχ Μπολσονάρου υποσχέθηκε ότι, στον οικονομικό τομέα, θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει τις ξένες αγορές για τη Βραζιλία. 

Αναφορικά με την εγκληματικότητα είπε ότι θα τερματίσει «τις πολιτικές που προστατεύουν τους εγκληματίες και αντιμετωπίζουν ως εγκληματίες τους αστυνομικούς», δεσμευόμενος ότι «θα αποκαταστήσει την τάξη στη χώρα». Πριν λίγες μόλις μέρες έγινε γνωστή η πρόθεση του να υπογράψει διάταγμα που θα «εγγυάται» το δικαίωμα της οπλοφορίας στους πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο.

Από την ακροδεξιά ρητορική του Μπολσονάρου δεν έλλειψε και η… επίκληση στα θεία, με τον ίδιο να υπόσχεται ότι θα ζητά συνεχώς από τον Θεό να τον καθοδηγεί στη διακυβέρνηση της Βραζιλίας! 

Σημειώνεται ότι στη μεγαλοπρεπή τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο φασίζων πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ο υπουργός εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Από την πλευρά του, με εμπνευσμένο τρόπο σχολίασε την ορκωμοσία του Μπολσονάρου ο γνωστός βραζιλιάνος σκιτσογράφος Carlos Latuff. 

Latuff Bolsonaro