Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου πρόωρες εκλογές

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές αυτές μια υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση αυτή θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή “ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας”.

Η απόφαση για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές έρχεται μετά το «όχι» της ΕΕ στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Θυμίζουμε πως η Γαλλία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή έβαλε βέτο για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ αρνήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο διαχωρισμού των περιπτώσεων των δυο χωρών και εκκίνησης των τέτοιων διαπραγματεύσεων μόνο με τα Σκόπια, αφήνοντας τα Τίρανα για αργότερα.

Η απόφαση, που αντανακλά ευρύτερες αντιθέσεις στο εσωτερικό ΕΕ και ΝΑΤΟ, για το πώς, με ποιους όρους και ποιον κερδισμένο να προχωρήσει η «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, έφερε αντιδράσεις όπως πχ αυτή του Ντ. Τουσκ, προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτή τη «δυσάρεστη εξέλιξη», ενώ «απογοητευμένες» από την εξέλιξη δήλωσαν και οι ΗΠΑ.