Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλιλαίος

Στις 8 Γενάρη 1642 πέθανε ο Γκαλιλέο Γκαλιλέι, γνωστός στην Ελλάδα ως Γαλιλαίος, ιταλός αστρονόμος και φυσικός, που υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την οποία εξαναγκάστηκε από την Ιερά Εξέταση ν’ απαρνηθεί. Γεννήθηκε στις 15/2/1564.

Με την αφορμή αυτή αναδημοσιεύουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τη νεαρή επιστημόνισσα και ποιήτρια Μαριάννα Γιαννουράκου:

 

  • Στα Ερωτήματα αναρωτιέσαι που είναι οι Γαλιλαίοι του κόσμου. Είναι ο Γαλιλαίος ο τύπος του επιστήμονα που χρειάζεται ο λαός (οι λαοί) σήμερα; Όταν χρειάστηκε φοβήθηκε να υποστηρίξει την ανακάλυψή του. Συμβιβάστηκε.

– Ο Γαλιλαίος, ο επιστήμονας, έκανε μία κορυφαία ανακάλυψη. Παρατήρησε την κίνηση των δορυφόρων του Δία και συμπέρανε επιστημονικά ότι οι παλιοί νόμοι περί της κίνησης των ουρανίων σωμάτων, δεν ισχύανε. Με την ανακάλυψή του, ήλθε ένα βήμα πιο κοντά στην αλήθεια. Φυσικά, μια τέτοια ανακάλυψη δημιουργούσε ερωτήματα για την ισχύ και των υπολοίπων «νόμων» που ίσχυαν δίχως να τίθενται σε κρίση. Ερωτήματα απλά, καθημερινά, για τον ποιος παράγει, ποιος καρπώνεται, ποιος έχει την εξουσία και γιατί…. Ερωτήματα που ενοχλούσαν…. Ερωτήματα που ακόμη και σήμερα το ίδιο ενοχλούν και το ίδιο δεν απαντώνται, το ίδιο επικίνδυνα είναι…..

Όταν όμως χρειάστηκε να υπερασπιστεί την ανακάλυψή του, ο Γαλιλαίος, ακόμη και με το υψηλότερο κόστος από όλα, αυτό της ζωής του, τότε έκαμε πίσω. Τότε ήταν που ουσιαστικά απαρνήθηκε την επιστημονική του ιδιότητα και τον ρόλο του ως πρωτοπορία της διανόησης. Γιατί το να μην έχει φτάσει ένας επιστήμονας σε μια αλήθεια είναι εντελώς διαφορετικό από το να έχει φτάσει και να την απαρνιέται γιατί δεν είναι «βολική». Στη δεύτερη περίπτωση, έχει απολέσει την επιστημονική του ιδιότητα και έχει υποκύψει σε άλλες αρχές….

 

Ερωτήσεις Ι

Πώς γίνεται να είναι θνητοί οι άνθρωποι που αγαπώ,
αφού η αγάπη μου για αυτούς,
θνητή δεν είναι;
Γιατί πάντα η σωστή είναι η τελευταία επιλογή;
Τα άλογα, σε ποιους ποντάρουν;
Μικραίνει ο κόσμος ή γερνάμε;
Όλοι το ίδιο δεν θέλουμε. Μα, δεν απευχόμαστε όλοι το ίδιο;
Δίκιο έχει αυτός που μπορεί να το αποδείξει,
ή αυτός που μπορεί να το επιβάλλει;
Όταν ο κόσμος όλος πίστευε ότι η γη είναι επίπεδη,
Είχε ο κόσμος όλος δίκιο;
Πού είναι οι Γαλιλαίοι του κόσμου;

Επιμέλεια Ηρακλής Κακαβάνης