Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανικά μνημεία για τον Μαρξ και τον Ένγκελς

Ο Μαρξ διχάζει ακόμη τη γενέτειρά του

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου του «Το Κεφαλαίο» ενώ το 2018 είναι η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Στη γενέτειρά του Τρηρ το θέμα των εορτασμών της επετείου διχάζει. Στο μεταξύ η Κίνα προσέφερε ένα τεράστιο άγαλμα ύψους 6 μέτρων στην Τρηρ ως δώρο. Μετά από μακρές διαβουλεύσεις στο δημοτικό συμβούλιο η πόλη αποδέχθηκε το κινεζικό δώρο.

marx1
Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Μαρξ;

Ήδη το 2013 η Τρηρ είχε γιορτάσει τα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γερμανού φιλοσόφου και θεωρητικού του κομμουνισμού. Με αυτή την αφορμή ο γερμανός εικαστικός Ότμαρ Χερλ είχε παρουσιάσει στο κέντρο της πόλης μια εγκατάσταση με 500 κόκκινες φιγούρες του Μαρξ από ξύλο.

marx2

Ο σκεπτόμενος Ένγκελς

Περίπου τέσσερα μέτρα είναι το ύψος του μπρούντζινου αγάλματος του έτερου γερμανού «πατέρα» του κομμουνισμού Φρίντριχ Ένγκελς. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο Βούπερταλ, τη γενέτειρα του Ένγκελς. Και αυτό είναι δώρο της κυβέρνησης της Κίνας.

marx3
Πνευματικά αδέρφια

Το μνημείο των Μαρξ-‘Ενγκελς στο Βερολίνο είναι αφιερωμένο στους δύο συγγραφείς του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Το Μανιφέστο πρωτοκυκλοφόρησε το 1848 και περιελάμβανε μόλις 30 σελίδες. Το μνημείο ανέγειρε η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1986. Αν και αρχικά έβλεπαν προς τα Ανατολικά, μετά το 2010 οι δύο φιλόσοφοι βλέπουν πλέον προς τη Δύση.

marx4
Λαξευμένο στην πέτρα

Το πέτρινο μνημείο του Καρλ Μαρξ στο Κέμνιτς ξεχωρίζει για τη γεωμετρία του. Φιλοτεχνήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έχει ύψος που φτάνει τα 13 μέτρα. Πίσω του διαβάζουμε τη διάσημη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «Προλετάριοι όλων των λαών ενωθείτε!» στα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ρωσικά.

marx5

Μαρξ αντί Μπίσμαρκ

Σε αυτή την πέτρα στην πόλη Φυρστενβάλντε υπήρχε κάποτε μνημείο προς τιμή του ιστορικού καγκελαρίου Ότο φον Μπίσμαρκ. Το μνημείο Μπίσμαρκ αντικαταστάθηκε το 1945 με την πλάκα αυτή, η οποία είναι αφιερωμένη στον Καρλ Μαρξ.

marx6

Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας

Για πάνω από 30 χρόνια το μπρούντζινο ανάγλυφο του Μαρξ κοσμούσε την είσοδο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το οποίο την περίοδο του κομμουνισμού λεγόταν Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ. Το 2006 με αφορμή εργασίες ανακαίνισης πολλοί είχαν υποστηρίξει ότι το μνημείο φέρει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φορτίο και άρα πρέπει να αφαιρεθεί. Τελικά απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο του πανεπιστημίου.

marx7

 

Πηγή: Deutsche Welle