Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γιατί τόσες πολλές φονικές επιθέσεις στα σχολεία των ΗΠΑ; (Κείμενο της Γκράνμα)

Κλειστά ψυχιατρεία – εύκολη πρόσβαση στα όπλα

Παρά την εκτεταμένη δημόσια συζήτηση στις ΗΠΑ για το θέμα εξακολουθούν να εκπλήσσουν οι επιθέσεις, όπως αυτή στις 14 Φεβρουαρίου, στο γυμνάσιο στη Φλόριντα, όπου σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 20. Εκπλήσσει η έκταση της βίας και της εύκολης πρόσβασης των δραστών στα όπλα.

Αρκετές προσωπικότητες και μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ αναρωτιούνται γιατί τόσα πολλά περιστατικά αυτού του τύπου συμβαίνουν στη χώρα τους, που είναι συχνότερα και μεγαλύτερα από όλες τις άλλες ανεπτυγμένες χώρες

«Σκεφτόμαστε την Αμερική σαν μια άριστη χώρα. Είμαστε όμως η εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει ότι παρόμοιες επιθέσεις δεν πρέπει να συμβαίνουν σε σχολεία, εκκλησίες, συναυλίες και άλλες δημόσιες τοποθεσίες σε ανησυχητικά τακτική βάση»
Elizabeth Esty μέλος του Κογκρέσου στο τουίτερ.

Σύμφωνα με το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποσοστό ανθρωποκτονιών 4,88 ανά 100.000 άτομα, πολύ υψηλότερο από εκείνο των άλλων πλούσιων χωρών όπως η Αυστρία (0,51) ή τις Κάτω Χώρες (0,61) και επίσης υψηλότερο από φτωχότερες χώρες όπως η Αλβανία (2.28), Μπαγκλαντές (2.51) και τη Χιλή (3.59).

Σε αυτό προστίθεται το φαινόμενο των μαζικής ρίψης πυροβολισμών, που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες με απαράμιλλο ρυθμό για μια χώρα που δεν είναι σε πόλεμο στη δική της επικράτεια.

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΦΛΟΡΙΝΤΑ;

Τα τραγικά συμβάντα στο Stoneman Ντάγκλας Γυμνάσιο στην πόλη της Φλόριντα Parkland στις 14 Φεβρουαρίου, καταδεικνύουν την αυξανόμενη τάση σε παρόμοιες εκδηλώσεις βίας στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Σε αντίθεση με ό,τι κανείς μπορεί να υποθέσει, οι επιθέσεις δεν γίνονται πάντα σε βίαιες περιοχές, αλλά και σε ειρηνικές κοινότητες όπως το Parkland, που κατατάσσεται στο Index ασφαλών πόλεων σαν την 15η ασφαλέστερη πόλη στις ΗΠΑ.

Άλλη σύμπτωση είναι το ψυχολογικό προφίλ του δολοφόνου. Όπως ακριβώς ο Adam Lanza, που σκότωσε 26 άτομα τον Δεκέμβριο του 2012 στο Δημοτικό σχολείο Sandy Hook, ο δράστης του μακελειού της Φλόριντα ήταν μια περίπτωση προβληματικού εφήβου που πάσχει από ψυχιατρικά προβλήματα και έχοντας βίαιο ιστορικό.

ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΕΙΑ!

Από την δεκαετία του 1970, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχει κλείσει την πλειοψηφία των ψυχιατρικών νοσοκομείων, μεταφέροντας το πρόβλημα στις φυλακές. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από ψυχική ασθένεια χωρίς την απαραίτητη εξειδικευμένη φροντίδα, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση.

Ο δεκαεννιάχρονος Νίκολας Cruz, ο κύριος ύποπτος για το μακελειό της Φλόριντα, είναι ένας πρώην φοιτητής της Σχολής Ντάγκλας Stoneman που αποβλήθηκε για «πειθαρχικούς λόγους.» Ο θετός του γονέας που απεβίωσε πρόσφατα είπε ότι ο γιος του πάσχει από μια περίοδο συναισθηματικής αστάθειας, σύμφωνα άλλωστε και με τις προκαταρκτικές έρευνες.

Οι γνωστοί του τον περιγράφουν ως «προβληματικό παιδί, «ένας «περιθωριακός» και «τρελός για τα όπλα». Σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν από τους καθηγητές στο σχολείο, τους είχαν προειδοποιήσει να παρατηρούν τις κινήσεις του και να μην του επιτρέψουν να μπει στο σχολείο με σακίδιο.

Σύμφωνα με αυτά που ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία διαγράφηκαν μετά την επίθεση, εμφανίζεται σε φωτογραφίες να φέρει μαχαίρια, καραμπίνες και πιστόλια. Ο Jillian Davis, ένας πρώην συμμαθητής του Cruz, είπε ότι μιλούσε συχνά για όπλα και μαχαίρια, αλλά κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά. Μέχρι στιγμής, επικρατεί η θεωρία ότι ο εισβολέας ενεργοποίησε τον συναγερμό πυρκαγιάς του σχολείου και στη συνέχεια άνοιξε πυρ σε εκείνους που άρχισαν να το εκκενώνουν.

Όταν άκουσαν τους πυροβολισμούς, πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές συνειδητοποίησαν πως κάτι περίεργο συνέβαινε και κατέφυγαν στις τάξεις και στις ντουλάπες για περισσότερο από 40 λεπτά, μέχρι που διασώθηκαν από την αστυνομία. Ιστορίες ηρωισμού των καθηγητών έχουν ήδη έρθει στο φως, όπως του προπονητή του αμερικάνικου ποδόσφαιρου, Aaron Feis, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα στον θώρακα, προστατεύοντας ένα μαθητή που επέζησε της επίθεσης.

ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΟΠΛΑ

Οι αρχές που ερευνούν το περιστατικό ισχυρίζονται ότι κατά τη στιγμή της σύλληψης του, ο Cruz μετέφερε ένα AR-15 τουφέκι επιθετικού τύπου και πολλά πυρομαχικά. Η ευκολία με την οποία ένας πιθανός εισβολέας μπορεί να αποκτήσει ένα στρατιωτικού τύπου πυροβόλο όπλο είναι μια άλλη πτυχή που αυξάνει τον αριθμό των θυμάτων σε επιθέσεις αυτού του τύπου.

Στην περίπτωση του Cruz, ένα άτομο με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς και ένα προβληματικό προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι κατόρθωσε να αποκτήσει νόμιμα όπλα. Κατά τα τελευταία χρόνια και μετά από την έξαρση της μαζικής χρήσης πυροβόλων όπλων, όπως το δράμα που διαδραματίστηκε κατά τη διάρκεια συναυλίας στο Λας Βέγκας τον περασμένο χρόνο, αφήνοντας 58 νεκρούς, όλο και περισσότερες φωνές απαιτούν μεγαλύτερο έλεγχο στις πωλήσεις όπλων.

Ωστόσο, σημαντικές ομάδες όπως η Εθνική Ένωση υπέρ της Οπλοφορίας, National Rifle Association (NRA), ασκούν μεγάλες πιέσεις στην Ουάσιγκτον ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε νομοθεσία που θα μπορούσε να βλάψει αυτή την κερδοφόρα επιχείρηση. Ο Πρόεδρος Donald Trump που έλαβε άμεση υποστήριξη από την NRA, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, αρνήθηκε να επικρίνει την ευκολία πρόσβασης στα όπλα, παρά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν υπό τη διοίκησή του.

Στις πρώτες του δηλώσεις σχετικά με τα γεγονότα στη Φλόριντα, ο Trump αναφέρθηκε για «την αντιμετώπιση του δύσκολου ζητήματος της ψυχικής υγείας», αλλά δεν αναφέρθηκε καν στη λέξη «όπλο» τα πέντε λεπτά που μιλούσε. Εκτιμάται ότι υπάρχουν μεταξύ 200 και 300 εκατομμύρια όπλα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν ένα ανά άτομο. Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία αυτά, δεν είναι έκπληξη το γεγονός το να πέσουν μερικοί στα χέρια δολοφόνων σαν τον Νίκολας Cruz, ή οποιαδήποτε άλλου πρόθυμου να προκαλέσει θανατηφόρες βλάβες.

Σε αριθμούς

-291 επιθέσεις με πυροβόλα όπλα σε σχολεία των ΗΠΑ από το 2013.

-Μέσος όρος 1 σχολείο ανά εβδομάδα.

-Η επίθεση στις 14 Φεβρουαρίου ήταν το 18ο συμβάν μέσα σε ένα χρόνο.

-121 άτομα έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς σε σχολεία με αρχή το περιστατικό Sandy Hook τον Δεκέμβριο του 2012.

Οι πιο θανατηφόρες επιθέσεις

1.-Βιρτζίνια Tech. Απριλίου 16 του 2007. Νεκροί : 32

2.-Sandy Hook Δημοτικό σχολείο. 14 Δεκεμβρίου 2012. Νεκροί: 26

3.-Stoneman Γυμνάσιο Ντάγκλας. 14 Φεβρουαρίου 2018. Νεκροί: 17

4.-Πανεπιστήμιο του Τέξας. 1 Αυγούστου του 1966. Νεκροί: 14

5.-Columbine High School. 20 Απριλίου 1999. Νεκροί: 13

ΠΗΓΗ:
GRANMA. Σέρχιο Αλεχάντρο Γκόμες 1 Μαρτίου 2018.

Ελεύθερη απόδοση στα ελληνικά Πάνος Αλεπλιώτης