Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για εμπλοκή Ελλάδας-Κύπρου στη σύγκρουση προϊδεάζει το Ισραήλ

Η Μέση Ανατολή απειλείται με γενική ανάφλεξη μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Όχθη, Συρία, Λίβανο, Ιράν και Υεμένη. Η βεντάλια της ισραηλινής βίας και προκλητικότητας έχει ανοίξει για τα καλά σε μια ευρεία περιοχή.

Εν μέσω των φόβων για διεύρυνση της σύγκρουσης, ορισμένες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ ενώ τουλάχιστον 17 κράτη προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο, ενώ υπάρχουν χώρες που τους καλούν να εγκαταλείψουν και τα ισραηλινά και ιρανικά εδάφη.

Στην εκρηκτική κατάσταση εμπλέκονται επικίνδυνα Ελλάδα και Κύπρος, ύστερα και από τη δήλωση της υπουργού Μεταφορών του Ισραήλ Μίρι Ρέγεφ, η οποία ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ: «Εάν δεχτούμε επίθεση, μπορεί να ζητήσουμε βοήθεια από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και πλοία από την Αθήνα στην Ελλάδα και τη Λάρνακα στην Κύπρο».

Οι σχετικές δηλώσεις κινούνται στην κατεύθυνσης της ακόμα επικίνδυνης εμπλοκής της χώρας μας στα αιματοβαμμένα ιμπεριαλιστικά γεωστρατηγικά σχέδια και συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Τον Μάιο, στο πλαίσιο, ασκήσεων είχε γίνει συνεκπαίδευση με την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στην Κρήτη, όπου έγινε δοκιμή για ανεφοδιασμό στον αέρα μαχητικών αεροσκαφών.

Τόσο η «Καθημερινή» όσο και ο ισραηλινός ιστότοπος ynetnews αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους ότι η επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» είχε προβαριστεί σε κοινή άσκηση συνεκπαίδευσης τον περασμένο Μάιο.

Η ισραηλινή ιστοσελίδα αναφέρει πάνω από δέκα πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων (ανάμεσά τους και εφοδιασμού) συμμετείχαν στην επίθεση, ενώ η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν οι πτήσεις που έγιναν σε χαμηλό υψόμετρο.

Τα αεροσκάφη εφάρμοσαν ένα σενάριο το οποίο είχε εξεταστεί πριν από ενάμιση μήνα στο πλαίσιο κοινής άσκησης στην Ελλάδα.

Η «Καθημερινή» έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες που αφορούν την άσκηση που έγινε τον περασμένο Μάιο στην Κρήτη σημειώνοντας ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε περιλάμβανε μια μεγάλη κινητοποίηση ισραηλινών αεροσκαφών προκειμένου να φτάσουν τόσο βαθιά στην Υεμένη και να πραγματοποιήσουν το χτύπημα.

Στην άσκηση που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο συμμετείχαν 56 αεροσκάφη της ελληνικής αεροπορίας με τους ισραηλινούς να δίνουν 2 ιπτάμενα τάνκερ B707. Το κομβικό σημείο ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα εναέριο ανεφοδιασμού σε τόσο εχθρικές συνθήκες.

Στην επιχείρηση «Μακρύ Χέρι» εξάλλου, η οποία κράτησε σχεδόν τρεις ώρες, πήραν μέρος μαχητικά F-35, καθώς και F-15 και F-16, τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από διαφορετικές βάσεις και τον ανεφοδιασμό τους ανέλαβαν τα B707.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Ιούνιο, ο επικεφαλής της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Λευκωσίας, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα θεωρηθεί εμπλεκόμενη εάν εξακολουθεί να παρέχει στο Ισραήλ αεροδρόμια για στρατιωτικούς σκοπούς.