Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τα παιδιά του Αφγανιστάν η ολοκλήρωση του σχολείου παραμένει ένα μακρινό όνειρο

Επιμέλεια Πάνος Αλεπλιώτης // 

Τα παιδιά του σχολείου τα μεγαλύτερα θύματα της επέμβασης στο Αφγανιστάν.

Οι επιθέσεις σε σχολεία στη χώρα αυξήθηκαν από 68 το 2017 σε 192 το 2018, τρεις φορές περισσότερο σε μόλις ένα χρόνο σύμφωνα με την UNICEF.

skola afganistan3

“Οι παράλογες επιθέσεις στα σχολεία. οι δολοφονίες, οι τραυματισμοί και οι απαγωγές των εκπαιδευτικών και οι απειλές κατά της εκπαίδευσης καταστρέφουν τις ελπίδες και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς παιδιών» δηλώνει η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Henrietta Fore.

Σύμφωνα με τη UNICEF, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις που προκαλούν μετακινήσεις του πληθυσμού κατά δεκάδες χιλιάδες στις γειτονικές χώρες ακόμη και στην Ευρώπη, τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και η ταχεία επιδείνωση της ασφάλειας σε ολόκληρη τη χώρα οδήγησαν στο κλείσιμο περισσότερων από 1.000 σχολείων μέσα σε 10 χρόνια.

Υπολογίζεται ότι 3,7 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας μεταξύ 7 και 17 ετών – σχεδόν το μισό όλων των Αφγανών της σχολικής ηλικίας – είναι εκτός σχολείου και αντιπροσωπεύουν την άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος στην εκπαίδευση και της προσπάθειας για ένα καλύτερο μέλλον.

Τα κορίτσια αντιπροσωπεύουν το 60% των παιδιών που δεν ανήκουν στο εκπαιδευτικό σύστημα και πλήττονται και από τις συνεχιζόμενες διακρίσεις.

ΟΗΕ: Το 2018 ο υψηλότερος αριθμός θανάτων αμάχων στο Αφγανιστάν

Ταυτόχρονα στην ετήσια έκθεσή της, η οργάνωση βοήθειας στο Αφγανιστάν του ΟΗΕ, UNAMA δηλώνει πως 3.804 άμαχοι σκοτώθηκαν το περασμένο έτος,  αριθμός τριπλάσιος του 2017 και ο μεγαλύτερος από το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση άλλοι 7.189 τραυματίστηκαν.

skola afganistan2

Το 2017 είχαν σκοτωθεί 1185 άμαχοι εκ των οποίων 236 παιδιά. Το 2018 σκοτώθηκαν 276 παιδιά και 916 τραυματίστηκαν.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταγγέλλουν την έξαρση των επιθέσεων από τους Ταλιμπάν που σκότωσαν πάνω από 100 πολίτες στην Καμπούλ μόνο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού στις επιθέσεις στις 8 Μαΐου στο προσωπικό των ΜΚΟ στην Καμπούλ, της δολοφονίας ιμάμη στις 24 Μαΐου σε τόπο λατρείας, τα επεισόδια της 27 Μαΐου και στις 3 Ιουνίου με στόχο κυβερνητικά στελέχη, και την επίθεση στις 2 Ιουνίου εναντίον φοιτητών Σιίτών.

Σύμφωνα με την έκθεση που κυκλοφόρησε την Κυριακή 9 Ιουνίου, αποδίδεται η έξαρση στους θανάτους στις επιθέσεις αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος αλλά και την ένταση των εναέριων επιθέσεων από τις δυνάμεις που συγκροτούν τον συνασπισμό των ΗΠΑ.

Το 63% των θανάτων αμάχων προκλήθηκαν κατά την έκθεση από αντάρτες, κατηγορώντας τους Taliban για το 37% των νεκρών και των τραυματιών, το Ισλαμικό Κράτος για το 20% και άλλες ομάδες κατά της κυβέρνησης για το υπόλοιπο 6%.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Qari Yousuf Ahmadi απέρριψε την έκθεση αποδίδοντας τους περισσότερους θανάτους στους «τυφλούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ.»

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοι τους οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούνται για το 24% των νεκρών και τραυματιών αμάχων που εγκλωβίστηκαν σε διασταυρούμενα πυρά, πολλοί από όμως αυτούς σκοτώθηκαν από εναέριες επιθέσεις, που πραγματοποιούνται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε

Ο στρατός των ΗΠΑ πραγματοποίησε 6823 επιχειρήσεις το 2018 στις οποίες έριξε την μεγαλύτερη ποσότητα βομβών των τελευταίων έξι χρόνων.

skola afganistan

Η έκθεση αναφέρει πως από το 2009 περισσότεροι από 32.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 60.000 είναι οι τραυματίες .

Η έκθεση έρχεται την ώρα που γίνονται συνομιλίες για την εξεύρεση κάποιας λύσης μετά από 17 χρόνια πολέμου, που διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και Ταλιμπάν στον κόλπο του Κατάρ , όπου οι Ταλιμπάν διατηρούν πολιτικό γραφείο χωρίς όμως οι συγκρούσεις να σταματούν.

Οι συνομιλίες έχουν φυσικά σαν αντικείμενο την εξασφάλιση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξουν πλευρά στο Αφγανιστάν όπως θεωρούν πολιτικοί αναλυτές.

skola afganista1

Η αύξηση του αριθμού των νεκρών παιδιών και η στέρηση της δυνατότητας αυτών που έχουν επιβιώσει να σπουδάσουν καταδικάζει μια ολόκληρη γενιά στην υποβάθμιση και στην οπισθοδρόμηση.

Στο χάος που έχει φέρει την χώρα η ιμπεριαλιστική παρέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ο λαός του Αφγανιστάν και ιδιαίτερα τα παιδιά είναι τα μεγαλύτερα θύματα.