Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Γράμματα σπουδάματα», Διονύση Ξενάκη

Δελτίο Τύπου
Παρουσίαση βιβλίου- Νέα κυκλοφορία

Οι Εκδόσεις Εντύποις και ο Διονύσης Ξενάκης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου «Γράμματα σπουδάματα», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, στις 20:00 στο Polis Art Cafe, Πεσματζόγλου 5, Αθήνα.

Η παρουσίαση του έργου και η θεατρική ανάγνωση αποσπασμάτων θα γίνει από την Λίλα Καφαντάρη, Αντιπρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και τους ηθοποιούς:
Χρήστο Μπαλτά
Αθηνά Φραγκουλοπούλου
Γιάννη Γιαραμαζίδη

Γράμματα σπουδάματα

Ο Βασίλης και η Νεφέλη. Ο Βασίλης και η γνώση. Δυο βαθιοί έρωτες μπροστά στα ίδια εμπόδια. Μπορούν τα εμπόδια να ξεπεραστούν με μόνο εφόδιο τον έρωτα; Κι αν όχι, τι άλλο χρειάζεται; Πώς μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει, με σκοπό να παραμείνει άνθρωπος; Κι αν δεν τα καταφέρει ποιο το τίμημα;

Η ιστορία μιας πορείας σ’ έναν λαβύρινθο χωρίς διέξοδο. Το κόστος και τα στραβοπατήματα μέχρι την απόφαση να υπηρετηθεί η Ανάγκη. Και η λύση τελικά πάντοτε μπροστά στα μάτια.

Διονύσης Ξενάκης

Ο Διονύσης Ξενάκης γεννήθηκε το 1980, γιος εκπαιδευτικών. Κατάγεται από το Κεράσοβο Ευρυτανίας και τον Βόλο.

Είναι θεατρολόγος και φιλόλογος, εργάζεται στην εκπαίδευση από το 2009, διδάσκοντας Θεατρική Αγωγή σε δημοτικά σχολεία. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις ερασιτεχνικά και επαγγελματικά ως ηθοποιός, στα έργα “Βία Παράλληλη”, “Πριγκήπισσα Μαλένα” του Μωρίς Μαίτερλιγκ, “Έβρος απέναντι” των Παπαθανασίου-Ρέππα, “Τα όπλα της κυρα-Καρράρ” και “Αντιγόνη” του Μπρεχτ, “Σπασμένη Στάμνα” του Κλάιστ.

Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις των έργων “Οι γυναίκες του Λόκερμπι” της Ντέμπορα Μπρέβουρτ, “Μυστήριο Μπουφ” του Β. Μαγιακόφσκι, “Απεργία” του Γ. Σκούρτη, “Πόσο κοστίζει το σίδερο” και “Η κομμούνα του Παρισιού” του Μπέρτολντ Μπρεχτ.

Έχει πραγματοποιήσει μεταφράσεις θεατρικών έργων του Σέρινταν και αισθητικών κειμένων των Μαρξ και Έγκελς από τα αγγλικά και τα γερμανικά αντίστοιχα.

Έχει δημοσιεύσει άρθρα ιστορίας και θεωρίας του θεάτρου.

Είναι αυτοδίδακτος λαϊκός μουσικός και τραγουδιστής, ακολουθώντας τους δρόμους του μπουζουκιού, του τζουρά και της κιθάρας. Εμπνέεται από την παράδοση και έλκεται από τη βυζαντινή μελωδική λεπτότητα.

Εφαρμόζει τη διαλεκτική υλιστική μέθοδο για τη γνώση της πραγματικότητας και για τη θεατρική της παρουσίαση, θεωρώντας παράλληλα πως η εσωτερική κατάσταση ενός ανθρώπου αποτελεί μέρος της αντικειμενικής πραγματικότητας εξίσου σημαντικό με οποιοδήποτε άλλο. Αισθητικά είναι υποστηρικτής ενός σύγχρονου, εσωτερικά και διαλεκτικά εμπλουτισμένου σοσιαλιστικού ρεαλισμού.

Ελπίζει στο αδήριτο της κίνησης και της αλλαγής.

«Γράμματα σπουδάματα»
Κυκλοφορεί 18 Μαΐου από τις Εκδόσεις Εντύποις