Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δέον να αποδίδεται ο οφειλόμενος χαιρετισμός εις τους αξιωματικούς του γερμανικού στρατού» (Ντοκουμέντο δωσιλογισμού)

Επιμέλεια: Αλέκος Χατζηκώστας //

Λίγες μέρες από την εισβολή των γερμανών στη χώρα μας και η δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο και σε επίπεδο… αξιοπρέπειας και σεβασμού στους ηρωϊκούς ενόπλους (οπλίτες και αξιωματικούς) της χώρας μας που αντιμετώπισαν τα λίγο καιρό νωρίτερα τις πάνοπλες δυνάμεις του άξονα (ιταλούς και γερμανούς).

Πρόκειται για ανακοίνωση του αντιστράτηγου (και στενού συνεργάτη του Τσολάκογλου) Ν. Ραγκαβή που είχε αναλάβει τα καθήκοντα του «Γενικού Διοικητή Μακεδονίας». Με την ανακοίνωση αφενός καθαγιάζεται ο στρατός των κατακτητών και αφετέρου επιβάλλονται κανόνες συμπεριφοράς (!) σε οπλίτες και αξιωματικούς. (Η ανακοίνωση βρίσκεται πρωτοσέλιδα στο φύλο της 2ης Μαϊου 1941 στην δωσιλογική εφημερίδα με έδρα στη Θεσ/νικη «ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ»)

Το ντοκουμέντο αναφέρει:

«Αι ενταύθα Γερμανικαί Στρατιωτικαί Αρχαί και προσφορικώς και εγγράφως επανειλημμένως διετύπωσαν παράπονα διότι Ελληνες αξιωματικοί και οπλίται φέροντες στολήν δεν αποδίδουσιν τον οφειλόμενον χαιρετισμόν εις τους Γερμανούς αξιωματικούς.

Παρετηρήθη επίσης ότι η στρατιωτική στολή φέρεται υπό των Ελλήνων Στρατιωτικών ατημελήτως, παρουσιαζόντων ούτω θέαμα ουχί ευάρεστον.

Κατόπιν των ανωτέρω εντέλομαι όπως άπαντες οι αξιωματικοί και οπλίται περιβληθώσιν πολιτικήν περιβολήν, οι δε στερούμενοι τοιαύτης να μην κυκλοφορώσιν εις την πόλιν ει μη μόνον δια λόγους εξαιρετικής ανάγκης, οι δε εν στολή αξιωματικοί και οπλίται να απονέμωσιν απαραιτήτως τον οφειλόμενον και κεκανονισμένον χαιρετισμόν εις τους Γερμανούς αξιωματικούς.

Κατόπιν της υπό του Φύρερ Αρχηγού του Ράιχ επιδειχθείσης μεγάλης ευμενείας προς τας στρατιωτικάς δυνάμεις της χώρας μας και των ομοίων διαθέσεων των Γερμανικών Αρχών έναντι του Ελληνικού Στρατού επιβάλλεται η αυθόρμητος συμμόρφωσις των Ελλήνων Αξιωματικών και οπλιτών προς τας ανωτέρω υποχρεώσεις και εντολές.

Εν Θεσ/νικη 11 Μαϊου 1941

Αντιστράτηγος

Ν. ΡΑΓΚΑΒΗΣ»

 

29 στιγμές, του Αλέκου Χατζηκώστα