Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αναγνώστηκε το καταστατικό της εγκληματικής οργάνωσης

Αναγνώστηκε σήμερα στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή το καταστατικό της οργάνωσης που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, καθώς και το έγγραφο με τίτλο «Πρωτεσίλαος». Λίγο πριν, το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση πλαστότητάς του από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών (σ.σ. του αρχηγού Μιχαλολιάκου). Σημειωτέον ότι ήταν και το τελευταίο έγγραφο του κατηγορητηρίου που αναγνώστηκε, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει την «Αρχή του Αρχηγού».

Το καταστατικό της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είχε αποσταλεί από την ίδια, μαζί με άλλα έντυπα της ναζιστικής οργάνωσης, προς το περιοδικό «Σχολιαστής» (αρχές 1988), όπου εργαζόταν ο μάρτυρας της υπόθεσης, δημοσιογράφος Δ. Ψαρράς, και ο τελευταίος το κατέθεσε στην προκαταρκτική εξέταση το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι η Χρυσή Αυγή επισήμως ισχυρίζεται ότι το μοναδικό καταστατικό της είναι αυτό που αποφασίστηκε στις 22 Αυγούστου 2012 και κατατέθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δύο μήνες μετά από την είσοδό της στη Βουλή και ενώ δεν υπήρχε καμιά σχετική υποχρέωση. Ακόμα και απ’ αυτό το καταστατικό όμως φαίνεται (π.χ. άρθρα 16, 17, 19, 21, 22, 23, 24, 32) ο υπέρτατος ηγεμονικός ρόλος του αρχηγού Μιχαλολιάκου σε όλες τις εκφάνσεις της οργάνωσης.

Η δίκη συνεχίζεται με τη διαδικασία του σχολιασμού των εγγράφων από την Πολιτική Αγωγή και την Υπεράσπιση.