Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!

Ηταν 24 Μαΐου 1976 όταν ο ανεκδιήγητος υπουργός Εργασίας (κυβέρνηση ΝΔ ) Κ. Λάσκαρης είπε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει πλέον «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο» και δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν θα επιτρέψομεν την πάλην των τάξεων»!

Ήταν τότε που η ΝΔ ψήφιζε το νόμο 330 με τον οποίο περιόριζε δραστικά το δικαίωμα της απεργίας, κατοχύρωνε την ανταπεργία (λοκ άουτ), νομιμοποιούσε τη συγκρότηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και, κυρίως, απαγόρευε την «πολιτική απεργία».

Τη δόξα του εζήλεψε η κυβέρνηση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έχει το θράσος να λέει ότι είναι οι κληρονόμοι των ταξικών αγώνων και των κοινωνικών αγώνων που έγιναν τον 20ο αιώνα.

Και στον ίδιο δρόμο του Λάσκαρη βαδίζει. Συνεχίζει τον ταξικό πόλεμο με ανελέητη επίθεση στα βιοτικό επίπεδο και στα δικαιώματα του λαού.

Η βρώμικη αποστολή της μέχρι τώρα εκφράστηκε στη γενίκευση της εργασιακής ζούγκλας με υποκατώτατους μισθούς των 250 και 300 ευρώ, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με ελαστικές μορφές απασχόλησης, που έρχονται και δένουν με την πλήρη ανατροπή που κατάφερε στο Ασφαλιστικό Σύστημα, την πλήρη προσαρμογή του στις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Και συνεχίζει να παρέχει εργαλεία στο μεγάλο κεφάλαιο για μονιμοποίηση όλων των ανατροπών με σιγή νεκροταφείου, να επιβάλλεται ο εργασιακός μεσαίωνας, να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο σχεδιάζουν και νομοθετούν το τσάκισμα των εργαζομένων για να θεμελιώσουν την ανάπτυξή τους. Αυτό είναι το βάρβαρο μέλλον της “δίκαιης” ανάπτυξής τους που προβάλλουν και μέσα από τα “αναπτυξιακά συνέδριά” τους ανά την Ελλάδα.

Την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου θα δώσουμε την απάντησή μας στην προσπάθειά της κυβέρνησης ΣΤΥΡΙΖΑ να περιστείλει το δικαίωμα στην απεργία και στα νέα μέτρα πτώχευσης που συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς.