Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαβάστε στο σημερινό Ριζοσπάστη | Τρίτη 13-Σεπ

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ & ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Κινητοποίηση την Πέμπτη στο υπουργείο Οικονομικών, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και σε άλλες πόλεις
Σελ.  15

Σήμερα οι συγκεντρώσεις για ρεύμα φτηνό στον λαό!
Στις 7 μ.μ. στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών – παρόχων, που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και το κράτος στηρίζει την κερδοφορία τους
Σελ.  15

«Καμιά αναμονή! Η ζωή μας δεν χωράει σε “voucher” και “pass”» η απάντηση χιλιάδων διαδηλωτών στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς, ρεύμα και καύσιμα φτηνά, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος

Σε ετοιμότητα για νέους, πιο μαχητικούς αγώνες και με απεργία το επόμενο διάστημα

Σελ.  12   –   13

Καμπάνες

Οι πρώτες «καμπάνες» για το πώς ο λαός θα πληρώσει τον νέο λογαριασμό της «εξοικονόμησης» ρεύματος τον χειμώνα ακούστηκαν μετά την πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και την εξειδίκευση του ευρωπαϊκού σχεδιασμού στη χώρα μας.

Όσο κι αν προσπάθησε η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τη ΔΕΘ, με υποσχέσεις ότι το κράτος «θα σταθεί δίπλα στον πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί», σε τίποτα δεν αλλάζει το γεγονός ότι η πανάκριβη Ενέργεια θα συνεχίζει να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα και να καταδικάζει περισσότερους στην ενεργειακή φτώχεια.
(…)

ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Ανάγκη αγωνιστικής διεκδίκησης με το «καλημέρα»
Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στο πλευρό γονιών, εκπαιδευτικών, μαθητών, για να δυναμώσει η ελπίδα, να περπατήσουμε τον δρόμο του σύγχρονου σχολείου
Σελ.  19

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – «ΟΔΗΓΗΤΗ»

Στις 15-16-17 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

  • «Καμιά αναμονή! Η ζωή μας δεν χωράει σε “voucher” και “pass”» η απάντηση χιλιάδων διαδηλωτών στις κυβερνητικές εξαγγελίες
  • Διεκδικούν: Αυξήσεις στους μισθούς, ρεύμα και καύσιμα φτηνά, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος
  • Σε ετοιμότητα για νέους, πιο μαχητικούς αγώνες και με απεργία το επόμενο διάστημα

Σελ.  12   –   13

Συνέντευξη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ
Άθλια προσπάθεια να μπλέξει το ΚΚΕ σε ανυπόστατα σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας
ΚΚΕ: Αντικειμενική η δυνατότητα συνεργασίας ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τη σταθερότητα του σάπιου συστήματος
ΣΕΛ.  4
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Προκλήσεις και … προσκλήσεις με φόντο τα ΝΑΤΟικά σχέδια
ΣΕΛ.  6

«Σταθερότητα»…

Ακούγοντας τον πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ να αναμασάει τα περί «σταθερότητας» και «αστάθειας», ανάλογα με το τι θα βγάλει η κάλπη των επόμενων εκλογών, και τον Αλ. Τσίπρα να «απαντάει» από την ομιλία στου Γουδή ότι «πράγματι χρειαζόμαστε σταθερότητα, αλλά ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη δημοκρατική σταθερότητα», αναρωτιέται κανείς ποιες είναι οι διαφορές τους και ποια ακριβώς «σταθερότητα» διακυβεύεται.
«Σταθερότητα» λοιπόν για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίζουν μαζί την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών και των πολέμων, εμπλέκοντας ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας σε αυτούς. «Σταθερότητα» είναι να ψηφίζουν και οι δυο στη Βουλή τη σύμβαση που παραδίδει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αμερικανική ΟΝΕΧ και τα μετατρέπει σε αγκυροβόλιο του ΝΑΤΟ. «Σταθερότητα» είναι ο ένας να γράφει και ο άλλος να …κορνιζάρει τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. «Σταθερότητα» είναι ο ένας να κόβει και ο άλλος να ράβει «κοστολογημένα» μέτρα – ασπιρίνες για την Ενέργεια, για να μη θίξουν την πολιτική της «απελευθέρωσης» και της «πράσινης ανάπτυξης», που φορτώνει μεγάλο κόστος στα λαϊκά νοικοκυριά. «Σταθερότητα» είναι, τέλος, να σκυλοκαβγαδίζουν για το ποιος παρακολουθούσε ποιον, αλλά να προστατεύουν αμφότεροι το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων, με νόμους και μηχανισμούς που φέρουν την υπογραφή τους.

Η αντιλαϊκή «σταθερότητά» τους δεν απειλείται λοιπόν από το ποιος θα είναι ο κορμός της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ξένοι σύμμαχοί τους έχουν δεμένο τον γάιδαρό τους και αισθάνονται σίγουροι ότι σε συνδυασμούς των δύο, των τριών, ή και όλων με όλους, τα αστικά κόμματα θα διασφαλίσουν σε κάθε περίπτωση τη σταθερότητα της κερδοφορίας τους. Αυτήν τη «σταθερότητα», που σημαίνει αστάθεια στη δική του ζωή, έχει κάθε συμφέρον να κλονίσει ο λαός με την πάλη του, αλλά και με την ψήφο του όταν έρθει η ώρα, βγάζοντας πιο δυνατό το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που δεν μπαίνει σε παζάρια και δεν χωράει σε κανένα αντιλαϊκό μετεκλογικό σενάριο, απ’ αυτά που σωρηδόν στήνονται στην πλάτη των εργαζομένων και των άλλων βιοπαλαιστών.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης
του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΔΕΘ

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη, στις 12.00, στην αίθουσα Α’ του Συνεδριακού Κέντρου «Ν. Γερμανός», θα μιλήσει με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις».

Το απόγευμα της ίδιας μέρας (16/9), στις 18.00, θα επισκεφτεί τον χώρο της Εκθεσης και θα συναντηθεί με τη διοίκηση της ΔΕΘ – HELEXPO.

Το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, στις 21.30, θα μιλήσει στην πολιτική συγκέντρωση του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Δ. Κουτσούμπα στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνει επίσης περιοδείες, επισκέψεις, συναντήσεις με μαζικούς φορείς της πόλης κ.ά.