Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαρροές Πενταγώνου: Η ουκρανική αεράμυνα ενδέχεται να ξεμείνει από πυραύλους

Το φως της δημοσιότητας είδαν φωτογραφημένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή και αφορούν σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τη σχεδιαζόμενη εδώ και μήνες εαρινή αντεπίθεση των Ουκρανών όπως και αναφορές κι εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο.

Ένα από τα απόρρητα έγγραφα περιγράφει λεπτομερώς πώς τα συστήματα αεράμυνας S-300 της Σοβιετικής εποχής της Ουκρανίας θα εξαντλούνταν έως τις 2 Μαΐου με τον τρέχοντα ρυθμό χρήσης. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το ποσοστό χρήσης έχει αλλάξει από τότε.

Σύμφωνα με τους «New York Times», τα συστήματα αεράμυνας Buk της Ουκρανίας, στα οποία βασίζεται μαζί με τους S-300 για να προστατεύσουν ζωτικής σημασίας τοποθεσίες από τη ρωσική αεροπορία, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα μέχρι τα μέσα Απριλίου.

Τα ρωσικά μαχητικά και βομβαρδιστικά μπορεί έτσι να αποκτήσουν περισσότερες ευκαιρίες να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις, ανέφεραν οι «Times», επικαλούμενοι ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους. Ένας από αυτούς, έκανε λόγο για μεγάλες συνέπειες για το Κίεβο.

Προς το παρόν πάντως, δεν έχει επαληθευτεί η αυθεντικότητα των εγγράφων του Πενταγώνου, που υποστηρίζει ότι εξετάζει την εγκυρότητα των αρχείων που «φαίνεται ότι περιέχουν ευαίσθητο και εξαιρετικά διαβαθμισμένο υλικό».

Σύμφωνα με τη «Washington Post», που επικαλέστηκε Αμερικανούς αξιωματούχους, ορισμένα μοιάζουν να είναι πλαστά ή αποτέλεσμα συρραφών. Όμως, τα περισσότερα αντιστοιχούν σε εκθέσεις της CIA, που κυκλοφορούν στον Λευκό Οίκο, στο Πεντάγωνο ή ακόμη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την ίδια πηγή.

Τα έγγραφα αυτά μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για τη Μόσχα, καθώς αποκαλύπτουν σε ποιον βαθμό οι αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας έχουν παρεισφρήσει στον ρωσικό στρατιωτικό και κρατικό μηχανισμό, σχολίασαν αμερικανικά ΜΜΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένα περιέχουν πληροφορίες και για συμμάχους. Για παράδειγμα, ένα αναφέρεται στις συζητήσεις στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για το ενδεχόμενο να σταλούν οβίδες κατάλληλες για αμερικανικής κατασκευής πυροβόλα στην Ουκρανία, εξήγησαν οι «New York Times».

Με πληροφορίες από: efsyn.gr