Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική συρρίκνωση των μαιευτηρίων στη Γερμανία από το 1991 και μετά

Εδώ και χρόνια μειώνεται ο αριθμός των μαιευτηρίων στη Γερμανία ενώ το ποσοστό γεννήσεων αυξάνεται. Την ίδια ώρα λείπουν χρήματα και μαίες με αποτέλεσμα μια επίτοκη να πρέπει να κάνει πολλά χιλιόμετρα για να γεννήσει.

Τι κοινό έχουν το Γκλάντμπαχ, το Ζόλινγκεν και το Νάουεν; Και στις 3 πόλεις έχει μπει λουκέτο στα μαιευτήρια ή έχουν κλείσει προσωρινά. Την ίδια τύχη έχουν τα μαιευτήρια και σε πολλές γερμανικές περιοχές. Το ποσοστό των μείωσεων είναι μεγάλο. Το 1991 λειτουργούσαν 1.186 μαιευτικές κλινικές, το 2014 έμειναν μόνο 725 και το 2017 έφτασε στις 672 κλινικές. Αυτό σημαίνει ότι τα περασμένα 26 χρόνια ο αριθμός των μαιευτηρίων έπεσε κατά 44%. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτήν την εξέλιξη είναι οικονομικός. Τα έξοδα είναι πολλά και καλύπτονται μόνο όταν οι γέννες ξεπερνούν τις 800.

Αυτά αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle, χωρίς να δίνει περισσότερα στοιχεία. Είναι αβάσιμη η υπόθεση ότι ο μεγάλος αριθμός των μαιευτικών κλινικών το 1991 οφείλεται στις υποδομές και την οργάνωση του συστήματος Υγείας της ΓΛΔ και ότι η συρρίκνωση στην νυν ενιαία Γερμανία αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας σε μια οικονομία όπου η Υγεία είναι εμπόρευμα;