Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δυο ζωγραφικά έργα του Θεόφιλου κοσμούν τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – Φεγιέ των ΕΛΤΑ

Δύο έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ από τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνη) κοσμούν τη νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – Φεγιέ, που κυκλοφόρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) με αφορμή τον εορτασμό για τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του Μουσείου. Η επίσημη παρουσίαση της σειράς, που έχει τίτλο «100 Χρόνια Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού», πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/10) στο Τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηρακίου. Μια καίρια επιλογή καθώς πρόκειται για το μνημείο το οποίο, πριν από 100 χρόνια, παραχωρήθηκε για να στεγάσει το τότε Μουσείο Ελληνικών Χειροτεχνημάτων, από το 1959 ως πρόσφατα Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνη (ΜΕΛΤ) και σήμερα Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.

Η επετειακή έκδοση των γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ παρουσιάζει δύο ζωγραφικά θέματα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (1873-1934), που απεικονίζουν το πρώτο τον Μέγα Αλέξανδρο και το δεύτερο τον Ερωτόκριτο και την Αρετούσα. Και τα δυο αποτελούσαν μέρος του τοιχογραφημένου, σήμερα αποτοιχισμένου, διακόσμου από το «καλό δωμάτιο» της οικίας Ζόλκου, στο Κλομιδάδο (Νάπη) της Λέσβου (περίοδος 1924-1930).

 

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων – Φεγιέ αποτελείται από δυο φεγιέ (διαστάσεων 70Χ85 mm), που περιλαμβάνουν από ένα γραμματόσημο 35Χ45 mm. Διατίθεται από τα ταχυδρομικά καταστήματα ως τον Ιούλιο του 2020, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα. Επίσης κυκλοφορούν εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας και απλά λευκώματα γραμματοσήμων σειράς.