Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δώδεκα ιδιαίτερες στιγμές από το Μουντιάλ της Ρωσίας

Ο Μέσι ανοίγει τον δρόμο για την πρόκριση

Mudial 1

Η Αργεντινή βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα του αποκλεισμού. Το τελευταίο παιχνίδι των ομίλων απέναντι στη μαχητική Νιγηρία ήταν η τελευταία ευκαιρία της να σώσει την παρτίδα. Ήταν η ώρα του Λιονέλ Μέσι. Ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα πέτυχε το πρώτο γκολ νωρίς, δείχνοντας για άλλη μια φορά το σπάνιο ταλέντο του. Οι Αργεντίνοι πέρασαν τελικά διά πυρός και σιδήρου νικώντας με 2-1.

Πάθος και… παρεκτροπές
Mudial 2

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έζησε το ματς της Αργεντινής απέναντι στη Νιγηρία με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Στο δεύτερο, νικητήριο γκολ των Αργεντινών λίγο πριν τη λήξη του ματς, η θρυλική μορφή της ποδοσφαιρικής Αργεντινής εκτροχιάστηκε κάνοντας άσεμνες χειρονομίες από την εξέδρα.

Το Περού και το μαγικό «36»

Mudial 3

Ήταν το δέκατο έβδομο λεπτό του αγώνα Περού – Αυστραλία. Ο Αντρέ Καρίγιο σουτάρει από τα 20 μέτρα, πετυχαίνοντας ένα υπέροχο γκολ για τους Λατινοαμερικάνους. Ήταν το πρώτο τέρμα των Περουβιανών σε Μουντιάλ έπειτα από 36 ολόκληρα χρόνια. Η τελική νίκη του Περού με 2-0 πανηγυρίστηκε δεόντως παρά τον αποκλεισμό της ομάδας από τη συνέχεια της διοργάνωσης.

Οι «Φαραώ» επέστρεψαν

Mudial 4

Η Εθνική Αιγύπτου ξαναβρέθηκε σε Μουντιάλ για πρώτη φορά μετά το 1990 στην Ιταλία. Δυστυχώς για τους Αιγύπτιους, οι ελπίδες τους για πρόκριση διαψεύστηκαν. Οι «Φαραώ» ηττήθηκαν και στα τρία ματς του ομίλου τους, παρά το γεγονός ότι είχαν τελικά στις τάξεις τους τον αστέρα της Λίβερπουλ Μοχάμεντ Σαλάχ (φωτ.), ο οποίος ξεπέρασε τον τραυματισμό του.

Ο… «παππούς» του Μουντιάλ

Mudial 5

Ο αιγύπτιος τερματοφύλακας Εσάμ Αλ Χαντάρι έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έπαιξε ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Σε ηλικία 45 ετών και 161 ημερών αγωνίστηκε στην ήττα των Αιγυπτίων απέναντι στη Σαουδική Αραβία με 2-1.

Ο Παναμάς γράφει ιστορία

Mudial 6

Ο Παναμάς συμμετείχε για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παρά τις βαριές ήττες από το Βέλγιο και (κυρίως) από την Αγγλία, η μικρή χώρα έγραψε ιστορία με το παρθενικό της γκολ σε Μουντιάλ, το οποίο πέτυχε ο Φελίπε Μπαλόι. Αν και ο Παναμάς συνετρίβη με 6-1 από τους Άγγλους, ο σκόρερ πνίγηκε στις αγκαλιές των συμπατριωτών του στις κερκίδες.

Το ξέσπασμα του Νεϊμάρ

Mudial 7

Μετά την αγχωτική νίκη με 2-0 επί της Κόστα Ρίκα, ο ακριβότερος παίκτης του κόσμου πέφτει στα γόνατα, κλαίγοντας με τα χέρια στο πρόσωπο. Ο βραζιλιάνος σούπερ σταρ, που δέχεται πολλές επικρίσεις για τη συμπεριφορά του στον αγωνιστικό χώρο, ξέσπασε μέσω instagram, τονίζοντας πόσα πέρασε για να καταφέρει να ξεπεράσει τον σοβαρό τραυματισμό του και να παίξει στο Μουντιάλ.

Ο Κρόος λυτρώνει τη Γερμανία

Mudial 9

Ο «μαέστρος» της Εθνικής Γερμανίας είχε τη λύση λίγο πριν την εκπνοή των καθυστερήσεων απέναντι στους Σουηδούς. Μετά την ήττα από το Μεξικό στην πρεμιέρα με 1-0, οι Γερμανοί έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο. Το υπέροχο γκολ του Τόνι Κρόος από στημένη φάση κράτησε τη «Νατσιονάλμανσαφτ» ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης, δίνοντάς τους τη νίκη με 2-1.

Όλη η χώρα στο πλευρό της Ισλανδίας

Mudial 10

Η παρθενική συμμετοχή της Ισλανδίας σε Παγκόσμιο Κύπελλο γιορτάστηκε δεόντως στη μικρή χώρα των μόλις 330.000 κατοίκων. Μετά το 1-1 της πρεμιέρας απέναντι στην Αργεντινή του Μέσι, οι Ισλανδοί ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρέικιαβικ, πανηγυρίζοντας για την εθνική τους ομάδα. Παρά τον αποκλεισμό της από τη διοργάνωση, η Εθνική Ισλανδίας έχει στο πλευρό της ολόκληρη τη χώρα.

Ιρανές στις κερκίδες

Mudial 11

Λίγο πριν τον αγώνα του Ιράν απέναντι στο Μαρόκο, η κυβέρνηση στην Τεχεράνη απαγόρευσε το public viewing σε υπαίθριους χώρους και σε στάδια. Κατά τη διάρκεια του ματς στην Αγία Πετρούπολη γυναίκες από το Ιράν έδωσαν το «παρών», ζητώντας στήριξη στην προσπάθειά τους για άρση του αποκλεισμού των γυναικών από τα γήπεδα.

Με κεκτημένη ταχύτητα η οικοδέσποινα

Mudial 12

Πριν την έναρξη του Μουντιάλ αρκετοί δεν πίστευαν ότι η Ρωσία θα κατάφερνε να προκριθεί στην επόμενη φάση. Ορισμένοι έκαναν λόγο για «την πιο αδύναμη οικοδέσποινα» στην ιστορία του θεσμού. Ωστόσο, οι Ρώσοι τους διέψευσαν πετυχαίνοντας δύο εμφατικές νίκες στους ομίλους και ελπίζουν να κάνουν την έκπληξη και στη συνέχεια.

Τέσσερα τραγούδια και… ένα δάχτυλο

Mudial 13
Στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ, υπό το βλέμα του επικεφαλής της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο και του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βρετανός αστέρας της ποπ Ρόμπι Ουίλιαμς τραγούδησε τέσσερα τραγούδια. Στο τελευταίο έδειξε στην κάμερα το μεσαίο του δάχτυλο. Από τότε όλοι αναρωτιούνται σε ποιον απευθυνόταν. Στους επικριτές του στη χώρα του; Στον πρόεδρο Πούτιν; Σε όλον τον κόσμο;