Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Μηδενική ανοχή στα ναρκωτικά

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου ο Αντό­νιο Ιμπά­ρα, επι­κε­φα­λής της κου­βα­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στην 61η σύνο­δο της Επι­τρο­πής για τα Ναρ­κω­τι­κά (CND) των Ηνω­μέ­νων Εθνών, επα­νέ­λα­βε την θέση της Κού­βας για  μηδε­νι­κή ανο­χή απέ­να­ντι στα ναρ­κω­τι­κά. Σύμ­φω­να με έρευ­να που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το 2016, η χρή­ση ναρ­κω­τι­κών στην Κού­βα είναι 0,038%.

Παρό­τι η γεω­γρα­φι­κή θέση του νησιού σε μια περιο­χή με σημα­ντι­κή κυκλο­φο­ρία «η Κού­βα δεν είναι χώρα διέ­λευ­σης ούτε προ­ο­ρι­σμός για ναρ­κω­τι­κά και η κατα­νά­λω­ση στη χώρα είναι πολύ χαμη­λή» δήλω­σε ο Ιμπά­ρα επα­να­λαμ­βά­νο­ντας την πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης για «μηδε­νι­κή ανο­χή» στα ναρκωτικά.

Οι κου­βα­νιές αρχές  το 2017 κατέ­σχε­σαν πάνω από 5,5 τόνους ναρ­κω­τι­κών, ενώ συνε­λή­φθη­σαν 104 δια­κι­νη­τές. Και όπως δήλω­σε  ο Αντό­νιο Ιμπά­ρα, το 95% των ναρ­κω­τι­κών που κατα­σχέ­θη­καν ήταν πακέ­τα μαρι­χουά­νας ή κοκα­ΐ­νης που εγκα­τα­λεί­φθη­καν από δια­κι­νη­τές στη θάλασ­σα ή κοντά στις ακτές της Κούβας.

Η Κού­βα επι­βάλ­λει αυστη­ρές ποι­νές για την κατα­νά­λω­ση παρά­νο­μων ουσιών και τη δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών. Για δια­κί­νη­ση ναρ­κω­τι­κών οι ποι­νές κυμαί­νο­νται από έξι χρό­νια έως ισό­βια κάθειρ­ξη, ανά­λο­γα με την ποσό­τη­τα των ναρ­κω­τι­κών που βρέ­θη­καν και την σοβα­ρό­τη­τα του εγκλή­μα­τος. Όσον αφο­ρά τη συνερ­γα­σία με τα γει­το­νι­κά κρά­τη, ιδί­ως τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, ο Ιμπά­ρα διευ­κρί­νι­σε ότι πέρυ­σι επα­να­λή­φθη­καν οι συνο­μι­λί­ες μετά το αδιέ­ξο­δο μετα­ξύ των δύο χωρών και τώρα οι αρχές συνα­ντώ­νται δύο φορές το χρό­νο για να συζη­τή­σουν την μετα­ξύ τους συνερ­γα­σία για την πάτα­ξη των ναρκωτικών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο