Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Τσακνής: Πάμε να μεγαλώσουμε τη δύναμή του κόμματός μας

Στον χαιρετισμό του στην συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Λαμία, ο Διονύσης Τσακνής, συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του ΚΚΕ, σημείωσε:

«Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι ανάμεσά σας, χαρούμενος και περήφανος.

Περήφανος γιατί το κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας, γιατί ξέρετε εμείς δεν προσδοκάμε οφίτσια, δεν προσδοκάμε βουλευτικά έδρανα, δεν προσδοκάμε παχυλούς μισθούς, εμείς είμαστε στρατιώτες εκεί που μας ζητάει το κόμμα μας να είμαστε χρήσιμοι και να συνεισφέρουμε ότι μπορεί ο καθένας. Με αυτή την έννοια όχι μόνο αποδέχτηκα αλλά αισθάνθηκα ιδιαίτερα περήφανος που συμμετέχω σε αυτό τον υπέροχο εκλογικό μας αγώνα, σε αυτή τη μάχη που είναι μέρος μιας γενικότερης μάχης για να πετύχει ο λαός αυτά που πραγματικά προσδοκά.

Προέρχομαι από ένα χώρο, το χώρο της τέχνης, του πολιτισμού, αυτό το χώρο που η άρχουσα τάξη τον προορίζει για ανθρώπους οι οποίοι θα είναι διασκεδαστές της, που θα είναι μακριά από οποιαδήποτε πολιτική. Αυτό όμως δεν είναι ούτε τέχνη ούτε πολιτισμός, η τέχνη ξέρετε δεν γεννιέται σε σαλόνια, στα σαλόνια μπορεί να γεννιούνται φιλότεχνοι και άνθρωποι οι οποίοι είναι συλλέκτες έργων τέχνης. Τα πραγματικά όμως έργα τέχνης γίνονται στα λαϊκά σπίτια, γίνονται από ανθρώπους που προέρχονται από την εργατική τάξη, γίνονται από τους ανθρώπους που μέσα από τα έργα εκφράζουν τους αγώνες της εργατικής τάξης.

Μακριά από μας η αντίληψη ότι ο πολιτισμός είναι κάτι που πρέπει να μένει μακριά από την πολιτική. Το κόμμα το απέδειξε αυτό με τον καλύτερο τρόπο όλα αυτά τα χρόνια και με αυτά τα υπέροχα φεστιβάλ που κάθε χρόνο γίνονται και καλύτερα αλλά και με τις συναυλίες που τιμά καλλιτέχνες που το έργο τους αντικειμενικά έχει στρατευτεί στη λαϊκή υπόθεση, έχει αποδείξει περίτρανα και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς…. παλιότερα στο στρατό λέγαμε δύο και μία μείνανε, δύο και μία λοιπόν και να μην αφήσουμε όχι μία αλλά ούτε ένα λεπτό να πάει χαμένο μη χάσουμε καμιά ψήφο και ας είναι το στοίχημα μας να μεγαλώσουμε τη δύναμή του κόμματός μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαι σίγουρος για τη νίκη!».

Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι: «Ωδή στην Επανάσταση»