Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εθνικιστικά-ακροδεξιά κόμματα: «Σκάλωσαν» ξανά οι διεργασίες για συγκρότηση ευρωομάδας

Απέτυχαν ξανά να συμφωνήσουν στη δημιουργία νέας ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο τα εθνικιστικά – ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ΕΕ, που συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Βαρσοβία, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το 2022 σε νέα συνάντηση στην Ισπανία.

Οι διεργασίες για τη δημιουργία ενιαίας ευρωομάδας αυτών των δυνάμεων φέρνουν στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις των αστικών τάξεων των κρατών – μελών, ανταγωνιστικά συμφέροντα, ενώ πολλές είναι και οι διαφωνίες στην εξωτερική πολιτική, όπως π.χ. η στάση απέναντι στη Ρωσία.

Στη «Σύνοδο Κορυφής των Συντηρητικών Ηγετών της Ευρώπης στη Βαρσοβία» προήδρευσε ο επικεφαλής του πολωνικού κυβερνώντος κόμματος PiS, Γ. Καζίνσκι, και συμμετείχαν ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Vox, Σ. Αμπασκάλ, το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας, το βελγικό Vlaams Belang και άλλα 8 εθνικιστικά κόμματα από την ΕΕ.

Δεν συμμετείχαν ο Μ. Σαλβίνι από την ιταλική «Λέγκα», που δήλωσε ότι «πρέπει να έρθει η κατάλληλη στιγμή» για να σχηματιστεί η νέα «οικογένεια» στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και το FPΟ της Αυστρίας και το AfD της Γερμανίας.

Η διακήρυξη τάχθηκε κατά «της ενοχλητικής ιδέας της δημιουργίας μιας Ευρώπης που θα κυβερνάται από μια αυτοδιοριζόμενη ελίτ» και κατά της «αυθαίρετης εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ».

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε «στενότερη συνεργασία των κομμάτων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων της διοργάνωσης κοινών συνεδριάσεων και της ευθυγράμμισης των ψήφων».

«Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για την έναρξη αυτής της πολιτικής δύναμης τους επόμενους μήνες», δήλωσε η Λεπέν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «EU Observer», στην Λεπέν επιτέθηκαν στελέχη του πολωνικού PiS για απόψεις φιλικές προς το Κρεμλίνο, καταγγέλλοντας ότι το κόμμα της πήρε εκατομμύρια ευρώ από τη Ρωσία.

Ριζοσπάστης.

che guevara 008