Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές ΕΣΗΕΑ: Το ψηφοδέλτιο και την εκλογική διακήρυξη παρουσίασε η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές της ΕΣΗΕΑ (27 – 31 Γενάρη), ο συνδυασμός της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» παρουσίασε το περασμένο Σάββατο το ψηφοδέλτιο και την εκλογική του διακήρυξη, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζόμενων δημοσιογράφων. Θυμίζουμε ότι όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των δημοσιογράφων, οι εκλογές θα γίνουν δια ζώσης με όλα τα αναγκαία μέτρα που αποφάσισε η Εφορευτική Επιτροπή.

Κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι τις μέρες που απομένουν μέχρι τις εκλογές πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για πλατύ άνοιγμα στον κλάδο, ώστε να φτάσει και στον μικρότερο χώρο δουλειά το κάλεσμα ενίσχυσης του αγωνιστικού ψηφοδελτίου της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας.

Στήριγμα της εργοδοσίας η πλειοψηφία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο ΔΣ

Παρουσιάζοντας την εκλογική διακήρυξη, ο Γιώργος Μηλιώνης, εκλεγμένος με τη Δημοσιογραφική Συνεργασία στο απερχόμενο ΔΣ, αναφέρθηκε ανάμεσα σε άλλα στη ζοφερή πραγματικότητα με την οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, με τις διαλυμένες σχέσεις εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια, την πολυχρέωση στα διαφορετικά ΜΜΕ του ίδιου ομίλου, τους χαμηλούς μισθούς και την απουσία ΣΣΕ, τους εργοδοτικούς εκβιασμούς, ακόμα και την αυτολογοκρισία.

Για όλα αυτά, όπως είπε ο συνδικαλιστής, έχουν ευθύνη οι παρατάξεις που συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και οι οποίες στηρίζονται από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Οι δυνάμεις αυτές στήριξαν επί της ουσίας αντεργατικούς νόμους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, καλλιεργούν τη λογική της παραίτησης από διεκδικήσεις και δικαιώματα, τη μοιρολατρία, μπαίνουν εμπόδιο στην οργάνωση αγώνων για τα δικαιώματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων.

Ο Γ. Μηλιώνης υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει «να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια, με ζωντανές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, να οργανώσουμε τον αγώνα μας, παραμερίζοντας τις δυνάμεις της εργοδοσίας και των κομμάτων της στο συνδικαλιστικό κίνημα, και στην ΕΣΗΕΑ.

Το δυνάμωμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας θα αποτελέσει μεγάλη συμβολή το επόμενο διάστημα στην οργάνωση αγωνιστικής δράσης στον κλάδο. Η συστράτευση των πλειοψηφιών των ΔΣ των Ενώσεων με εργοδοσία – κυβέρνηση, που λειτουργεί υπονομευτικά για την πλειοψηφία των εργαζομένων, πρέπει να δώσει τη θέση της σε μια νέα κατάσταση με δυνάμωμα της διεκδικητικής πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Δεν υπάρχουν λύσεις από τα πάνω, παρά μόνο μέσα από τους αγώνες των εργαζόμενων, που δεν θα κάνουν σκόντο στις διεκδικήσεις, δεν θα αναζητούν με νομικίστικες πρακτικές τη “χρυσή τομή” ανάμεσα στο τι συμφέρει την εργοδοσία και στο πόσα περισσότερα θα χάσουν οι εργαζόμενοι. Αυτά δοκιμάστηκαν και έχουν αποδειχτεί καταστροφικά για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους».

Να αναδείξουμε τα πραγματικά διλήμματα

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Αθηνά Ζύμαρη, υποψήφια με τη Δημοσιογραφική Συνεργασία, η οποία είπε μεταξύ άλλων: «Απευθυνόμαστε καθαρά σε όλους τους συναδέλφους που ζουν με την αγωνία πότε και αν θα μπει ο πετσοκομμένος μισθός του μήνα, που δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα, που τσακίζει τα κόκαλά τους η εντατικοποίηση, σε κάθε έντιμο δημοσιογράφο το πραγματικό δίλημμα που είναι ένα:

Θέλει ένα σωματείο, ένα συνδικαλιστικό όργανο που θα κυριαρχεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός, όργανο στα χέρια της εργοδοσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης, ή ένα σωματείο, εργαλείο στα δικά του χέρια, υπερασπιστή των δικαιωμάτων του, οργανωτή των αγώνων του για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για δουλειά με δικαιώματα, για την προστασία της υγείας του; Να δει με ποιους θα πάει και με ποιους θα πρέπει επιτέλους να ξεμπερδεύει.

Ως πότε οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, θα πρέπει να ανέχονται αυτές τις πλειοψηφίες των συνδυασμών που στηρίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των άλλων παρατρεχάμενων, να τους δίνουν τιμόνι της ΕΣΗΕΑ, και στη συνέχεια αυτοί, σε αγαστή συνεργασία και συνεννόηση με τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις ή με υπόγειες διαδρομές, όλα πάντα στις πλάτες των εργαζόμενων, να τους οδηγούν από το κακό στο χειρότερο, σε επαναλαμβανόμενες και οδυνηρές ήττες;

Και μόνο το γεγονός ότι από το 2009 έχει να υπογραφεί στο χώρο μας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, όπως και ότι δεν έχει γίνει βέβαια καμία σοβαρή κινητοποίηση διεκδίκησης, για υπογραφή της, τα λέει όλα.

Τα ΜΜΕ, πίσω από τα οποία βρίσκονται ισχυρά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, έχουν αποστολή να χειραγωγούν και να εγκλωβίζουν τη συνείδηση των εργαζομένων του λαού στο “δεν γίνεται τίποτα” και να καλλιεργούνται ευκολότερα οι θεωρίες ότι οι απεργίες, οι αγώνες είναι μορφές διεκδίκησης “παρωχημένες” “ξεπερασμένες”, για να διαιωνίζεται η φτώχεια, η ανεργία, τα εργασιακά κάτεργα, το χτύπημα σε κάθε εργασιακό και συνδικαλιστικό δικαίωμα, η εξουσία των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών που είναι και τα μεγάλα αφεντικά και των περισσότερων ΜΜΕ.

Γι αυτό θέλουν τους δημοσιογράφους δεμένους χειροπόδαρα, υποχείριά τους. Γι αυτό και μέσα από μηχανισμούς διαίρεσης, εξυπηρετήσεων, ταξίματος, προσπαθούν και κάθε φορά να αρπάξουν την ψήφο των εργαζομένων και να διαμορφώνουν τους συσχετισμούς που θέλουν στην ΕΣΗΕΑ.

Οι δημοσιογράφοι, όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ πρέπει να πουν “ως εδώ”. Οι εκλογές αυτές με την αποφασιστική ενίσχυση της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας, μπορούν να ανοίξουν το δρόμο, να συμβάλλουν ώστε σε κάθε τόπο δουλειάς να μετατραπεί ο θυμός και η αγανάκτηση σε οργανωμένη δύναμη και πάλη, σε αγωνιστική συμπόρευση με όλους τους εργαζόμενους, δίνοντας ταυτόχρονα και την μάχη για την πραγματική ενημέρωση του λαού, κόντρα στο σημερινό σκοταδισμό».

Ολοι στη μάχη!

Η εκδήλωση συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις δημοσιογράφων. Ανάμεσα σε άλλα, έγινε αναφορά στην προσπάθεια της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, με «πρώτο βιολί» την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να αναβληθούν οι εκλογές, στο όνομα της πανδημίας, αλλά με πραγματικό στόχο να αξιοποιηθεί η καθυστέρηση για να επανέλθει από την πίσω πόρτα η ηλεκτρονική ψηφοφορία, που καταψηφίστηκε από την εκλογοαπολογιστική συνέλευση των δημοσιογράφων, με καθοριστική συμβολή της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας.

Εγινε επίσης αναφορά σε εκλογικές μάχες που έγιναν το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, όπως στον ΕΔΟΕΑΠ, στην ΕΤΙΤΑ και στην Ενωση Φωτορεπόρτερ. Τα αποτελέσματα που κατέγραψαν τα αγωνιστικά – ταξικά ψηφοδέλτια, όπως ειπώθηκε, δείχνουν δυνατότητες και για την εκλογική μάχη στην ΕΣΗΕΑ, που πρέπει με καλή δουλειά και σχέδιο να εξαντληθούν.

902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου