Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Δανία, νίκη των Σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων

Περίπου 4,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Δανία κλήθηκαν σήμερα να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, με φόντο την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, την όξυνση των ταξικών ανισοτήτων και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, ενώ ταυτόχρονα οξύνεται η αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική από όλα τα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά του 90% των ψήφων το λεγόμενο «κόκκινο» μπλόκ, Σοσιαλδημοκράτες και πράσινοι κερδίζει το «μπλε», Φιλελευθεροι και Συντηρητικοί με την βοήθεια των εθνικιστών, του απερχόμενου πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, το οποίο κυβερνά τη χώρα τα 14 από τα τελευταία 18 χρόνια συγκεντρώνοντας τις 91 έδρες που χρειάζεται.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το φαβορί της αναμέτρησης, είδαν το ποσοστό τους να υποχωρεί κατά τι σε σύγκριση με το 2015, όμως καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με το 25,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού  περιορίζεται στο 23,4% των ψήφων.

Το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DPP) είναι ο μεγάλος ηττημένος και βρίσκεται κάτω από το 10% των ψήφων.  Το Κόμμα του Λαού της Δανίας οδεύει να υποστεί υποδιπλασιασμό του ποσοστού των ψήφων που συγκέντρωσε το 2015 (8,7% από 21%), σύμφωνα με το δανέζικο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο DR. Το κόμμα υποστήριζε την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στη Βουλή.

Το μεταναστευτικό και οι συντάξεις που μονοπωλούσαν την συζήτηση εδώ και μήνες έδωσαν την θέση τους στην συζήτηση για την κλιματική αλλαγή που φαίνεται να ευνόησε τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες.

Στη Δανία εδώ και χρόνια εναλλάσσονται στην κυβέρνηση το «μπλε μπλοκ», που αποτελείται από δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, και το «κόκκινο μπλοκ» με σοσιαλδημοκρατικά και «οικολογικά» κόμματα. Την τελευταία τετραετία στην εξουσία βρισκόταν το «μπλε μπλοκ», με κορμό το Φιλελεύθερο Κόμμα, τη συμμετοχή της Φιλελεύθερης Συμμαχίας και του Λαϊκού Κόμματος, ενώ η συγκυβέρνηση είχε και την κοινοβουλευτική στήριξη του ακροδεξιού – εθνικιστικού Δανέζικου Λαϊκού Κόμματος.

Πρόσφατα εμφανίστηκε ακόμη ένα ακροδεξιό, ρατσιστικό κόμμα, η «Σκληρή Γραμμή», του οποίου ο επικεφαλής φέρεται να έχει δεσμούς με νεοναζιστικές οργανώσεις και έχει δηλώσει ότι θέλει να απελάσει όλους τους μουσουλμάνους από τη Δανία.

Στη συντηρητικοποίηση της δανέζικης κοινωνίας έχουν συμβάλει τόσο τα κόμματα που συγκυβερνούν, όσο και η αντιπολίτευση, με τους Σοσιαλδημοκράτες της Φρεντέρικσεν να έχουν πρωτοστατήσει στην αντιμεταναστευτική πολιτική, ζητώντας ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς για μετανάστες και πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους μουσουλμάνους.