Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην ΠΕΦ: Να ψηφιστούν οι φιλόλογοι που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις

Προς τους φιλολόγους της Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευση, καθώς και τους πτυχιούχους Τμημάτων Φιλοσοφικής σε όλη την Ελλάδα, απευθύνονται τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), μπροστά στις εκλογές της Ένωσης που γίνονται στις 17 Δεκέμβρη.

Κοινό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν δέκα υποψήφιοι στις εκλογές: Αβραμίδου Νατάσα, Κάρτσακα Χρυσούλα, Αθανασόπουλος Φίλιππος, Δουλκέρης Μιχάλης, Σαραντόπουλος Γιώργος, Καρακώνης Γιώργος, Ντιντή Λεμονιά, Καλόβουλος Αντώνης, Πεσκετζή Μαρία και Παπαδόπουλος Μπάμπης.

Στο κάλεσμά τους σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς που προβληματίζεστε για τον ρόλο του εκπαιδευτικού, του επιστήμονα Φιλόλογου, που δεν υποκλίνεστε στις απαιτήσεις των νέων κατευθύνσεων για τη Γλώσσα, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, τις περικοπές και καταργήσεις μαθημάτων, την αυθαίρετη συγκόλληση διαφορετικών γνωστικών – επιστημονικών αντικειμένων και μαθημάτων με κριτήρια που δεν είναι ούτε επιστημονικά ούτε παιδαγωγικά,και με αίσθημα ευθύνης αντιστέκεστε επιστημονικά και παιδαγωγικά στο σχολείο της αγοράς».

Καταθέτουν επιπλέον τον προβληματισμός τους για τις πολιτικές υποβάθμισης των γλωσσικών και γενικότερα των φιλολογικών μαθημάτων: «Προβληματιζόμαστε γιατί η υποβάθμιση πλήττει πρώτα και κύρια την ικανότητα έκφρασης και επικοινωνίας των νέων, αλλά και την ικανότητα σκέψης και κατανόησης με αντίκτυπο σε όλα τα μαθήματα. Στο επίκεντρο του προβληματισμού των συναδέλφων θεωρούμε ότι πρέπει να είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί η ουσιαστική μελέτη του γλωσσικού φαινομένου και η επιστημονική αντίληψη για την Ιστορία. Θα πρέπει, επίσης, να μας προβληματίζει το γεγονός ότι το σημερινό σχολείο προσφέρει μόνον πληροφορίες, δίνει γνώσεις εφήμερες και υποβαθμίζει τις κλασικές σπουδές των οποίων η ουσιαστική θέση στα Προγράμματα Σπουδών δεν είναι, κατά τη γνώμη μας, αποτέλεσμα προγονοπληξίας, αλλά ουσιαστική προϋπόθεση για την αρμονική ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων».

«Είμαστε αντίθετοι – τονίζουν ακόμα – στις αλλαγές που έχουν προωθηθεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε Γυμνάσια και Λύκεια, ως προς τα γλωσσικά μαθήματα αλλά και συνολικότερα. Θεωρούμε ότι σήμερα είναι ακόμη πιο κρίσιμη η επέκταση της γενικής παιδείας και όχι ο περιορισμός της όπως προωθείται. Στα άμεσα ενδιαφέροντα του ΔΣ πρέπει να ενταχθεί η συσπείρωση μεγαλύτερου αριθμού συναδέλφων φιλολόγων στην ΠΕΦ, και από την Αττική και από την περιφέρεια. Να ανανεωθεί το δυναμικό και να αποκτήσει η ΠΕΦ δυναμικότητα», επισημαίνουν και θέτουν μια σειρά προβληματισμούς για την έως τώρα λειτουργία της Ένωσης.

Και καταλήγουν καλώντας τους φιλολόγους: «Να ψηφίσουμε συναδέλφους που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά – και όχι μόνο από την σκοπιά της υπεράσπισης των εργασιακών επαγγελματικών δικαιωμάτων – στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Να ψηφίσουμε συναδέλφους που μαζί με άλλα μέλη Επιστημονικών Ενώσεων παλεύουν να ανοίξει πιο συστηματικά η συζήτηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, στα σωματεία τους, αλλά και στις επιστημονικές ενώσεις πάνω στο περιεχόμενο της σχολικής γνώσης, ιδεολογικό και επιστημονικό. Να ανοιχτούν δίαυλοι ενημέρωσης και κοινής δράσης με τους γονείς των μαθητών μας για ζητήματα που αφορούν στα παιδιά τους. Να οργανωθεί η αντιπαράθεση με το αντιδραστικό περιεχόμενο του σχολείου, να ανέβει ο πήχης των διεκδικήσεων». Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κοινό κάλεσμα των δέκα υποψηφίων.

Πληροφορίες για τις εκλογές

Η ψηφοφορία στην Αθήνα θα γίνει, με προσωπική προσέλευση των μελών στα γραφεία της ΠΕΦ (Πολυτεχνείου 6), την Παρασκευή, 17 Δεκέμβρη, από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. ή ταχυδρομικώς, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της Ένωσης (αν μέλος από την επαρχία βρίσκεται στην Αθήνα, κατά την ημέρα των εκλογών, μπορεί να ψηφίσει στα γραφεία της ΠΕΦ).

Πρέπει να αποστείλετε εγκαίρως την επιστολική σας ψήφο, ώστε, στις 17 Δεκέμβρη 2021, να παραληφθεί από την Εφορευτική Επιτροπή. Αλληλογραφία που δεν θα έχει ημερομηνία αποστολής έως και τις 17 Δεκεμβρίου 2021, δε θα ληφθεί υπόψη και θα καταστραφεί, χωρίς να αποσφραγιστεί.

Διαβάστε εδώ πληροφορίες και προϋποθέσεις εγγραφής στην ΠΕΦ.

Διαβάστε εδώ το δελτίο συμμετοχής στην ψηφοφορία και αναλυτικές οδηγίες για τις εκλογές.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα