Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις άνεμοι το Σαββατοκύριακο — Ο καιρός την Παρασκευή

Επι­δεί­νω­ση θα παρου­σιά­σει ο και­ρός το Σάβ­βα­το (18/12) και την Κυρια­κή (19/12) με κύρια χαρα­κτη­ρι­στι­κά τις κατά τόπους ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες, τις χιο­νο­πτώ­σεις στα κεντρι­κά και τα νότια και τους θυελ­λώ­δεις ανέ­μους. Σύμ­φω­να με το Έκτα­κτο Δελ­τίο Επι­δεί­νω­σης Και­ρού της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας (ΕΜΥ) δια­τα­ρα­χή στην ανώ­τε­ρη ατμό­σφαι­ρα θα προ­κα­λέ­σει κακο­και­ρία με την ονο­μα­σία Carmel. Η κακο­και­ρία τις επό­με­νες ημέ­ρες θα επη­ρε­ά­σει την νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο όπου προ­βλέ­πε­ται να σημειω­θούν μεγά­λα ύψη βρο­χής, έντο­νες καται­γί­δες, σφο­δροί άνε­μοι και σημα­ντι­κό ύψος κύματος.

Ειδι­κό­τε­ρα, στη χώρα μας ο και­ρός θα παρου­σιά­σει κατά τόπους ισχυ­ρές βρο­χές και καται­γί­δες που θα επηρεάσουν:

1) Το πρωί του Σαβ­βά­του τα νησιά του βορεί­ου και ανα­το­λι­κού Αιγαίου.

2) Από τις πρω­ι­νές ώρες του Σαβ­βά­του μέχρι και τις μεσημ­βρι­νές ώρες της Κυρια­κής, τις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια, τα ανα­το­λι­κά τμή­μα­τα της Θεσ­σα­λί­ας καθώς και την ανα­το­λι­κή Στερεά.

3) Από τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες του Σαβ­βά­του μέχρι το πρωί της Κυρια­κής θα επηρ­ρε­α­στεί η ανα­το­λι­κή Πελο­πόν­νη­σος και κατά τόπους οι Κυκλάδες.

4) Από το βρά­δυ του Σαβ­βά­του μέχρι και το πρωί της Δευ­τέ­ρας ισχυ­ρά φαι­νό­με­να θα εκδη­λω­θούν και στη βόρεια Κρή­τη τα οποία βαθ­μιαία θα εξασθενήσουν.

Χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν αρχι­κά στα ορει­νά της ηπει­ρω­τι­κής χώρας και βαθ­μιαία και της Κρή­της. Οι χιο­νο­πτώ­σεις θα είναι πιο πυκνές στα ορει­νά της Θεσ­σα­λί­ας, της ανα­το­λι­κής Στε­ρε­άς, της Εύβοιας και της ανα­το­λι­κής Πελο­πον­νή­σου ενώ στα­δια­κά θα επη­ρε­α­στούν και περιο­χές με χαμη­λό­τε­ρο υψό­με­τρο (ενδει­κτι­κό υψό­με­τρο 600–900m).

Στα­δια­κή εξα­σθέ­νη­ση ανα­μέ­νε­ται από τις μεσημ­βρι­νές ώρες της Κυριακής.

Ισχυ­ροί βορειο­α­να­το­λι­κοί άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο εντά­σε­ως 7 με 8 και από τις βρα­δι­νές ώρες του Σαβ­βά­του τοπι­κά 9 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο Παρασκευή

Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες θα υπάρ­ξουν αύριο στα ανα­το­λι­κά, με τοπι­κές βρο­χές στα ανα­το­λι­κά και νότια τμή­μα­τα, παρο­δι­κές χιο­νο­πτώ­σεις στα ανα­το­λι­κά και νότια ορει­νά και βαθ­μιαία σε περιο­χές της Θρά­κης με χαμη­λό υψό­με­τρο. Μέτριοι έως ισχυ­ροί και στα­δια­κά τοπι­κά σχε­δόν θυελ­λώ­δεις άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο, ενώ παγε­τός θα σημειω­θεί στα βόρεια και κεντρι­κά ηπει­ρω­τι­κά τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες και η θερ­μο­κρα­σία θα παρα­μεί­νει σε χαμη­λά για την επο­χή επίπεδα.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, σύμ­φω­να με το meteo του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών, την Παρα­σκευή 17 Δεκεμ­βρί­ου προ­βλέ­πο­νται λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες στα ανα­το­λι­κά και νότια, με τοπι­κές βρο­χές στο Αιγαίο και τα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά, χιο­νό­νε­ρο στα βορειο­α­να­το­λι­κά, χιο­νο­πτώ­σεις στα ορει­νά της ανα­το­λι­κής ηπει­ρω­τι­κής χώρας και στο ορει­νά της Κρή­της και βαθ­μιαία σε περιο­χές της Θρά­κης με χαμη­λό­τε­ρο υψόμετρο.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από ‑1 έως 8 βαθ­μούς στη Βόρεια Ελλά­δα (στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑5 έως 4 βαθ­μούς), 2 έως 11 βαθ­μούς στην κεντρι­κή και νότια Ελλά­δα, 4 έως 12 βαθ­μούς στη δυτι­κή Ελλά­δα (στην Ήπει­ρο από ‑1 έως 8 βαθ­μούς), 7 έως 12 βαθ­μούς στις Κυκλά­δες και στην Κρή­τη, 4 έως 10 βαθ­μούς στα νησιά του ανα­το­λι­κού Αιγαί­ου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν στο Αιγαίο από βόρειες διευ­θύν­σεις μέτριοι 4–5 Μπο­φόρ, στα Δωδε­κά­νη­σα και στο Βόρειο Αιγαίο τοπι­κά ισχυ­ροί 6 Μπο­φόρ και βαθ­μιαία στο Βορειο­δυ­τι­κό Αιγαίο τοπι­κά σχε­δόν θυελ­λώ­δεις 7 Μπο­φόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις ασθε­νείς και βαθ­μιαία από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις μέτριοι 4–5 Μποφόρ.

Ηλιο­φά­νεια με λίγες νεφώ­σεις κυρί­ως στα βόρεια τμή­μα­τα και χαμη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες τις βρα­δι­νές και πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ανα­μέ­νο­νται στην Αττι­κή. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 5 έως 11 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2–3 βαθ­μούς χαμη­λό­τε­ρη. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις ασθε­νείς έως σχε­δόν μέτριοι 3–4 Μποφόρ.

Λίγες νεφώ­σεις παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες και αρκε­τό κρύο κυρί­ως τις βρα­δι­νές και πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες ανα­μέ­νο­νται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 1 έως 8 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Οι άνε­μοι στο Θερ­μαϊ­κό θα πνέ­ουν από βορειο­δυ­τι­κές διευ­θύν­σεις μέτριοι 4–5 Μπο­φόρ και πρό­σκαι­ρα μετά το από­γευ­μα ισχυ­ροί 6 Μποφόρ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο