Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην ΠΕΦ: Να ψηφιστούν οι φιλόλογοι που εναντιώνονται από επιστημονική, παιδαγωγική σκοπιά στις εκπαιδευτικές αλλαγές που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις

Προς τους φιλο­λό­γους της Δημό­σιας και Ιδιω­τι­κής Εκπαί­δευ­ση, καθώς και τους πτυ­χιού­χους Τμη­μά­των Φιλο­σο­φι­κής σε όλη την Ελλά­δα, απευ­θύ­νο­νται τα μέλη της Πανελ­λή­νιας Ένω­σης Φιλο­λό­γων (ΠΕΦ), μπρο­στά στις εκλο­γές της Ένω­σης που γίνο­νται στις 17 Δεκέμβρη.

Κοι­νό κάλε­σμα μαζι­κής συμ­με­το­χής απευ­θύ­νουν δέκα υπο­ψή­φιοι στις εκλο­γές: Αβρα­μί­δου Νατά­σα, Κάρ­τσα­κα Χρυ­σού­λα, Αθα­να­σό­που­λος Φίλιπ­πος, Δουλ­κέ­ρης Μιχά­λης, Σαρα­ντό­που­λος Γιώρ­γος, Καρα­κώ­νης Γιώρ­γος, Ντι­ντή Λεμο­νιά, Καλό­βου­λος Αντώ­νης, Πεσκε­τζή Μαρία και Παπα­δό­που­λος Μπάμπης.

Στο κάλε­σμά τους σημειώ­νουν μετα­ξύ άλλων: «Απευ­θυ­νό­μα­στε σε όλους εσάς που προ­βλη­μα­τί­ζε­στε για τον ρόλο του εκπαι­δευ­τι­κού, του επι­στή­μο­να Φιλό­λο­γου, που δεν υπο­κλί­νε­στε στις απαι­τή­σεις των νέων κατευ­θύν­σε­ων για τη Γλώσ­σα, την Ιστο­ρία, τη Λογο­τε­χνία, τις περι­κο­πές και καταρ­γή­σεις μαθη­μά­των, την αυθαί­ρε­τη συγκόλ­λη­ση δια­φο­ρε­τι­κών γνω­στι­κών — επι­στη­μο­νι­κών αντι­κει­μέ­νων και μαθη­μά­των με κρι­τή­ρια που δεν είναι ούτε επι­στη­μο­νι­κά ούτε παιδαγωγικά,και με αίσθη­μα ευθύ­νης αντι­στέ­κε­στε επι­στη­μο­νι­κά και παι­δα­γω­γι­κά στο σχο­λείο της αγοράς».

Κατα­θέ­τουν επι­πλέ­ον τον προ­βλη­μα­τι­σμός τους για τις πολι­τι­κές υπο­βάθ­μι­σης των γλωσ­σι­κών και γενι­κό­τε­ρα των φιλο­λο­γι­κών μαθη­μά­των: «Προ­βλη­μα­τι­ζό­μα­στε για­τί η υπο­βάθ­μι­ση πλήτ­τει πρώ­τα και κύρια την ικα­νό­τη­τα έκφρα­σης και επι­κοι­νω­νί­ας των νέων, αλλά και την ικα­νό­τη­τα σκέ­ψης και κατα­νό­η­σης με αντί­κτυ­πο σε όλα τα μαθή­μα­τα. Στο επί­κε­ντρο του προ­βλη­μα­τι­σμού των συνα­δέλ­φων θεω­ρού­με ότι πρέ­πει να είναι οι τρό­ποι με τους οποί­ους μπο­ρεί να επι­τευ­χθεί η ουσια­στι­κή μελέ­τη του γλωσ­σι­κού φαι­νο­μέ­νου και η επι­στη­μο­νι­κή αντί­λη­ψη για την Ιστο­ρία. Θα πρέ­πει, επί­σης, να μας προ­βλη­μα­τί­ζει το γεγο­νός ότι το σημε­ρι­νό σχο­λείο προ­σφέ­ρει μόνον πλη­ρο­φο­ρί­ες, δίνει γνώ­σεις εφή­με­ρες και υπο­βαθ­μί­ζει τις κλα­σι­κές σπου­δές των οποί­ων η ουσια­στι­κή θέση στα Προ­γράμ­μα­τα Σπου­δών δεν είναι, κατά τη γνώ­μη μας, απο­τέ­λε­σμα προ­γο­νο­πλη­ξί­ας, αλλά ουσια­στι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την αρμο­νι­κή ανά­πτυ­ξη της προ­σω­πι­κό­τη­τας των νέων».

«Είμα­στε αντί­θε­τοι — τονί­ζουν ακό­μα — στις αλλα­γές που έχουν προ­ω­θη­θεί στη Δευ­τε­ρο­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση, σε Γυμνά­σια και Λύκεια, ως προς τα γλωσ­σι­κά μαθή­μα­τα αλλά και συνο­λι­κό­τε­ρα. Θεω­ρού­με ότι σήμε­ρα είναι ακό­μη πιο κρί­σι­μη η επέ­κτα­ση της γενι­κής παι­δεί­ας και όχι ο περιο­ρι­σμός της όπως προ­ω­θεί­ται. Στα άμε­σα ενδια­φέ­ρο­ντα του ΔΣ πρέ­πει να εντα­χθεί η συσπεί­ρω­ση μεγα­λύ­τε­ρου αριθ­μού συνα­δέλ­φων φιλο­λό­γων στην ΠΕΦ, και από την Αττι­κή και από την περι­φέ­ρεια. Να ανα­νε­ω­θεί το δυνα­μι­κό και να απο­κτή­σει η ΠΕΦ δυνα­μι­κό­τη­τα», επι­ση­μαί­νουν και θέτουν μια σει­ρά προ­βλη­μα­τι­σμούς για την έως τώρα λει­τουρ­γία της Ένωσης.

Και κατα­λή­γουν καλώ­ντας τους φιλο­λό­γους: «Να ψηφί­σου­με συνα­δέλ­φους που ενα­ντιώ­νο­νται από επι­στη­μο­νι­κή, παι­δα­γω­γι­κή σκο­πιά — και όχι μόνο από την σκο­πιά της υπε­ρά­σπι­σης των εργα­σια­κών επαγ­γελ­μα­τι­κών δικαιω­μά­των — στις εκπαι­δευ­τι­κές αλλα­γές που προ­ω­θούν οι εκά­στο­τε κυβερ­νή­σεις. Να ψηφί­σου­με συνα­δέλ­φους που μαζί με άλλα μέλη Επι­στη­μο­νι­κών Ενώ­σε­ων παλεύ­ουν να ανοί­ξει πιο συστη­μα­τι­κά η συζή­τη­ση ανά­με­σα στους εκπαι­δευ­τι­κούς, στα σωμα­τεία τους, αλλά και στις επι­στη­μο­νι­κές ενώ­σεις πάνω στο περιε­χό­με­νο της σχο­λι­κής γνώ­σης, ιδε­ο­λο­γι­κό και επι­στη­μο­νι­κό. Να ανοι­χτούν δίαυ­λοι ενη­μέ­ρω­σης και κοι­νής δρά­σης με τους γονείς των μαθη­τών μας για ζητή­μα­τα που αφο­ρούν στα παι­διά τους. Να οργα­νω­θεί η αντι­πα­ρά­θε­ση με το αντι­δρα­στι­κό περιε­χό­με­νο του σχο­λεί­ου, να ανέ­βει ο πήχης των διεκ­δι­κή­σε­ων». Δια­βά­στε εδώ ολό­κλη­ρο το κοι­νό κάλε­σμα των δέκα υπο­ψη­φί­ων.

Πληροφορίες για τις εκλογές

Η ψηφο­φο­ρία στην Αθή­να θα γίνει, με προ­σω­πι­κή προ­σέ­λευ­ση των μελών στα γρα­φεία της ΠΕΦ (Πολυ­τε­χνεί­ου 6), την Παρα­σκευή, 17 Δεκέμ­βρη, από 9 π.μ. έως 7 μ.μ. ή ταχυ­δρο­μι­κώς, όπως προ­βλέ­πε­ται από το κατα­στα­τι­κό της Ένω­σης (αν μέλος από την επαρ­χία βρί­σκε­ται στην Αθή­να, κατά την ημέ­ρα των εκλο­γών, μπο­ρεί να ψηφί­σει στα γρα­φεία της ΠΕΦ).

Πρέ­πει να απο­στεί­λε­τε εγκαί­ρως την επι­στο­λι­κή σας ψήφο, ώστε, στις 17 Δεκέμ­βρη 2021, να παρα­λη­φθεί από την Εφο­ρευ­τι­κή Επι­τρο­πή. Αλλη­λο­γρα­φία που δεν θα έχει ημε­ρο­μη­νία απο­στο­λής έως και τις 17 Δεκεμ­βρί­ου 2021, δε θα ληφθεί υπό­ψη και θα κατα­στρα­φεί, χωρίς να αποσφραγιστεί.

Δια­βά­στε εδώ πλη­ρο­φο­ρί­ες και προ­ϋ­πο­θέ­σεις εγγρα­φής στην ΠΕΦ.

Δια­βά­στε εδώ το δελ­τίο συμ­με­το­χής στην ψηφο­φο­ρία και ανα­λυ­τι­κές οδη­γί­ες για τις εκλο­γές.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο