Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου» από την ΚΟΑ

O κορυφαίος πιανίστας και μαέστρος Βλαντιμίρ Ασκενάζι επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) για να διευθύνει τη «Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Με αυτό το μεγαλειώδες έργο κλείνει, στις 16 Μαρτίου, η συναυλία «Ελπίδες και αναμνήσεις στη μνήμη του Χαράλαμπου Φαραντάτου», στο Μέγαρο Μουσικής. Θα είναι μία βραδιά ως ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτό το ιστορικό μέλος της ΚΟΑ, λαμπρό μουσικό και παιδαγωγό. «Έναν καλλιτέχνη-πρότυπο, τον οποίο σεβόμαστε βαθιά. Όπως και τις δημιουργίες που υπερβαίνουν τα όρια του χρόνου και του ανθρώπου, αγγίζοντας το Θείο» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Ορχήστρας.

Η συναυλία ανοίγει με έναν από τους πιο γνωστούς μαθητές του Χ. Φαραντάτου, τον Σπ. Μουρίκη, σολίστ στο «Κοντσέρτο για κλαρινέτο και ορχήστρα σε λα μείζονα, K. 622». To έργο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, θα ερμηνευτεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο εξειδικευμένο κλαρινέτο ντι μπασέτο in La για το οποίο γράφτηκε.

Ο Μότσαρτ έγραψε το Κοντσέρτο για κλαρινέτο τον Οκτώβριο του 1791 για τον διάσημο δεξιοτέχνη κλαρινετίστα Άντον Στάντλερ, με τον οποίο τον συνέδεε στενή φιλία. Ήταν ο σολίστ στην πρώτη εκτέλεση του έργου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βασιλικό Θέατρο της παλιάς πόλης της Πράγας στις 16 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς. Θεωρείται απαύγασμα συνθετικής ωριμότητας και αποτελεί ένα από τα κορυφαία έργα του Μότσαρτ φανερώνοντας επίσης εκ μέρους του μία βαθιά κατανόηση των ποικίλων δυνατοτήτων και ηχητικών ιδιαιτεροτήτων του οργάνου.

Όσο για τη Συμφωνία αρ.10 σε μι ελάσσονα, έργο 93, του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, έκανε πρεμιέρα το 1953, χρονιά του θανάτου του Στάλιν. Την χαρακτηρίζουν ως την πιο βαθιά προσωπική Συμφωνία του Σοστακόβιτς και ίσως την πιο φορτισμένη συναισθηματικά. Την πρωτοερμήνευσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του -τότε- Λένινγκραντ υπό τη διεύθυνση του Γιεβγκένι Μραβίνσκυ.

Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα ξεκινήσει στις 20.30. Νωρίτερα, στις 19:45, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν εισαγωγική ομιλία του Χαράλαμπου Γωγιού για τους κατόχους εισιτηρίων. Περισότερες πληροφορίες για την εκδήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών www.koa.gr