Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενημέρωση για τη συνάντηση του Σωματείου με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας, για την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος στον Ευαγγελισμό

Ενημέρωση σχετικά με τη συνάντηση του Σωματείου μας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, για την δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στον Ευαγγελισμό.

Η συνάντηση έγινε Παρασκευή 23/11 στο Υπουργείο Υγείας παρόντων των δύο Υπουργών Α. Ξανθού και Π. Πολάκη. Από την πλευρά του ΣΕΝΕ αναπτύχθηκαν όλα τα επιχειρήματα περί μη εγκατάστασης της Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο, περί επισκευής των κτιρίων και όχι κατεδάφισης και κυρίως περί αποκλειστικής χρήσης του κτιρίου από τον Ευαγγελισμό.

ιατυπώθηκαν διεξοδικά όλα τα επιχειρήματα – που είναι ατράνταχτα – όπως περιληπτικά περιγράφεται στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις μας και λέχθηκαν στη πρόσφατη συνέντευξη τύπου στο Δώμα. Το μόνο που δέχθηκε ο κος Ξανθός είναι ότι υπήρξε «μεθοδολογικό λάθος» δηλαδή «ότι δεν υπήρξε μαζί μας μια προσυνεννόηση». Ισχυρίστηκαν οι υπουργοί ότι δεν θα θιγεί ο Ευαγγελισμός και συγκεκριμένα, ότι:

Το οικόπεδο θα παραμείνει στον Ευαγγελισμό.

Τα κτίρια δεν θα γκρεμισθούν, αλλά θα επισκευασθούν(;).

Οι υπάρχουσες λειτουργίες θα παραμείνουν στον Ευαγγελισμό, ωστόσο, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, ούτε μελέτη μεταφοράς τους υπάρχει (για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες), ούτε και χώροι!!

Το υπουργείο είπαν, δήθεν ..ανέτρεψε τα σχέδια της «άρχουσας τάξης» του Ευαγγελισμού που από χρόνια διαπραγματευόταν με το Ίδρυμα Νιάρχου την αποκλειστική δωρεά 250 εκ. ευρώ στον Ευαγγελισμό. Ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού «τεμάχισε» αυτή τη δωρεά για δημιουργία 2 άλλων νοσοκομείων, για το ΕΚΑΒ και ένα μέρος για τον Ευαγγελισμό.

Επέμειναν με προκλητικό τρόπο ότι η απόφασή τους αυτή (περί εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Σχολής μέσα στο ήδη ασφυκτικά δομημένο οικοδομικό τετράγωνο του Ευαγγελισμού, στο οποίο συνυπάρχουν πάνω από 3.500 εργαζόμενοι, χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και άνω των 50.000/ μήνα χρήστες των υπηρεσιών του) είναι αμετάκλητη(!!!). Σημειώνεται ότι με το ρυθμό ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ευαγγελισμού τα τελευταία 30 χρόνια το νοσοκομείο χρειάζεται 400-800 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον κατ’έτος (σύμφωνα με την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας). Οι ίδιοι δηλαδή, ανέλαβαν την ευθύνη όχι απλώς, απορρίπτοντας το λογική απαίτηση για αποσυμφόρηση, αλλά στηρίζοντας επί της ουσίας το στοίβαγμα και άλλων υπηρεσιών και ανθρώπων!
Με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο υπονόησαν ότι το Σωματείο μας διακατέχεται από «συντεχνιασμό» και ότι οι αντιδράσεις μας πιθανώς να υποκρύπτουν και βλέψεις για επεκτάσεις κλινικών, βλέψεις διευθυντών κ.λπ. Ντροπή! Ζητήσαμε αποσυμφόρηση των υπαρχουσών λειτουργιών, μείωση υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και αξιοποίηση των χώρων για να λειτουργεί το νοσοκομείο ανθρώπινα για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους.

Προκλητικά ο κος Πολάκης κραύγασε ότι τα 2/3 των χώρων είναι άδεια! Μήπως έχει άμεση γνώση εκείνος και όχι εμείς που εργαζόμαστε δεκαετίες εκεί;

Το επιχείρημα περί «συλλειτουργίας» Πανεπιστημίου και Ευαγγελισμού με τη Σχολή «μέσα» στον Ευαγγελισμό καταρρίπτεται αυτόματα. Εδώ και δεκαετίες υπήρχε ουσιαστική συλλειτουργία ΑΕΙ + ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Ιατρικής σχολής με την εκπαίδευση χιλιάδων σπουδαστών στον Ευαγγελισμό. Που διαταράχθηκε αυτή η «συλλειτουργία» και πρέπει οπωσδήποτε να εγκατασταθεί η σχολή (με όλες τις υπηρεσίες της) ΜΕΣΑ στον Ευαγγελισμό; είναι γνωστό πως χρόνια τώρα, η σχολή Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ λειτουργεί δίπλα σε μεγάλα νοσοκομεία και ΟΧΙ ΜΕΣΑ στα νοσοκομεία.

Στα επιχειρήματά μας περί «ΑΣΦΥΞΙΑΣ» δηλ. τελικά δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Ευαγγελισμού (ίσως, και συνακόλουθη συγχώνευσή τους) αν υλοποιηθεί η απόφαση Κυβέρνηση – Ι. Σ. Νιάρχος – ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη στο Μαξίμου η συμφωνία και ως τον Σεπτέμβρη δεκάδες φορές ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ να μας γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο. Η απάντηση ήταν σταθερά «δεν γνωρίζουμε».
ΟΜΩΣ, από τη συζήτηση (αλλά και από σχετική αλληλογραφία), προέκυψε ότι τα διορισμένα μέλη της Διοίκησης του Ευαγγελισμού ήταν από την πρώτη στιγμή γνώστες των σχεδίων αυτών παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους! Έχουν λοιπόν σοβαρότατες ευθύνες για ό,τι επακολουθήσει!

Υπάρχει εκβιασμός από διαφόρους κύκλους ότι: Ή θα δεχθείτε πακέτο όρους της δωρεάς και την ασφυξία του Ευαγγελισμού, ή θα κόψουμε τα 8,5 εκ. ευρώ που αποφάσισε να δώσει το Ι.Σ.Νιάρχος στον Ευαγγελισμό για αγορά εξοπλισμού.

Εκβιασμό δεν δεχόμαστε. Το νοσοκομείο έχει ζητήσει από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας από τον Ιούλιο του 2016 ανανέωση και συντήρηση ΟΛΟΥ του εξοπλισμού του νοσοκομείου. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ! Δεν θα αποδεχτούν οι εργαζόμενοι & γενικά, οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας στους εκβιασμούς του Ι.Σ.Ν. στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Συνάδελφοι,

Η αντίδρασή μας τάραξε ήδη κάποια «λιμνάζοντα νερά» στο Υπουργείο, αλλά και σε άλλους κύκλους που «παρεμβαίνουν» με τον τρόπο τους στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Παραμένουμε σε ετοιμότητα.

Θα ακολουθήσουν οι ενέργειες που έχουμε προαναγγείλει.

Τους ξαναλέμε: Η βασική αντίθεσή μας είναι απέναντι στα σχέδιά τους να τεμαχίσουν τον Ευαγγελισμό και να εγκαταστήσουν νέες λειτουργίες που μπορούν άνετα να τις εγκαταστήσουν αλλού. Έχουμε συμπαραστάτες και το Σύλλογο των Φοιτητών Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, έχουμε τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας της υγειονομικής κοινότητας του Ευαγγελισμού.

Επιτέλους, ας σεβαστούν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν (και ως γιατροί & και ως υπουργοί υγείας): την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στους αρρώστους, υπόθεση άρρηκτα δεμένη με τα εργασιακά κι επιστημονικά δικαιώματα των υγειονομικών!

Νοέμβρης 2018

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμού