Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εξόρυξη υδρογονανθράκων: Οι επιπτώσεις της στην Ελλάδα και ειδικά στην Ήπειρο

ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Ανταποκρινόμενοι μαζικά σε πρόσκληση της «Ηπειρωτικής συσπείρωσης» για την ΠΣΕ, πολλοί Ηπειρώτες και φίλοι Ηπειρωτών, κατακλύσανε την Τετάρτη 24.1.18, την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της ΠΣΕ «Ελευθέριος Μαντζίκας», με έντονο το ενδιαφέρον της ενημέρωσης πάνω στο θέμα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων καθώς και στις επιπτώσεις της εξόρυξής τους για τη χώρα μας και ειδικά για την Ήπειρο.

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΟΒΙΤΣΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ -ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ  ΣΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΤΟ ΠΑΝΕΛ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΕΞΙΑ: 
ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΣΟΒΙΤΣΑΣ-ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ- ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΛΙΟΥΣΗΣ -ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΚΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ  ΣΤΟ ΒΗΜΑ

Η σαφέστατη πρόσκληση της διοργανώτριας «Ηπειρωτικής Συσπείρωσης», εκφράζοντας τον βαθύτατο προβληματισμό της για το θεσμικό πλαίσιο και τις συμβάσεις που έχουν, ήδη, υπογραφεί, αλλά και για όσα, προεδρικά Διατάγματα ή υπουργικές αποφάσεις μεθοδεύονται και προωθούνται με γοργούς ρυθμούς, ερήμην των τοπικών κοινωνιών, κατατοπίζει λεπτομερώς και με επιστημονική ανάλυση, σχετικά με την υγιεινή, την ασφάλεια και το περιβάλλον.

Οι γενικότερες διεργασίες που συντελούνται τα τελευταία χρόνια στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή καταδεικνύουν την ολοφάνερη διάθεση των ξένων πολυεθνικών εταιρειών επέμβασης και ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών, ιδιαίτερα της ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους. «Η ιστορική πείρα είναι σκληρή. Οι αλλαγές αυτές έχουν αιμάτινο υπόστρωμα, περνάνε μέσα από φλόγες που καίνε τους λαούς», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει πως «Διαγράφονται σοβαροί κίνδυνοι για τις υπάρχουσες οικονομικές δραστηριότητες στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες από τις συγκεκριμένες εργασίες, ακόμη και από την προκαταρτική φάση της έρευνας».

udrogonanthrakes5

Και πράγματι, οι συμφωνίες με τις εταιρείες αυτές, που εποφθαλμιούν στην εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου, είναι γενικόλογες και ασαφείς, όπως ακριβώς ανακριβείς και ασαφείς είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις της περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας. Μπροστά στην ανεξέλεγκτη δράση που θα αναπτυχθεί έντονα και με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τις συμβεβλημένες εταιρείες θα προκύψουν περιβαλλοντικές πιέσεις από τις σεισμικές έρευνες, την όρυξη των γεωτρήσεων, την κατασκευή τεχνικών έργων και εγκαταστάσεων, όπως η διαπλάτυνση και η διάνοιξη νέων δρόμων, οι ευρείας έκτασης επεμβάσεις αποψίλωσης της βλάστησης, η τοποθέτηση τεράστιων αγωγών μεταφοράς των υδρογονανθράκων και η διαχείριση των αποβλήτων. Επιπρόσθετα, θα τραυματιστεί ανεπανόρθωτα το φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα αφανιστεί η πλειοψηφία των υφισταμένων μέχρι σήμερα οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αλιεία, η βιοποικιλότητα .

udrogonanthrakes1

Είναι αναμφισβήτητο πως η έρευνα κα η εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και στην ΄Ηπειρο φυσικά, εντάσσεται στο σκληρό ανταγωνισμό των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών για τον ενεργειακό και ευρύτερο έλεγχο των αγορών μας. Η έπαρση της σημαίας της γεωπολιτικής αναβάθμισης από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας σε μια περίοδο αυξημένου κινδύνου διαμελισμού κρατών, επαναχάραξης συνόρων στα Βαλκάνια και γενίκευσης των πολεμικών αναμετρήσεων αποτελεί παιχνίδι με τη φωτιά που μυρίζει μπαρούτη. Αντί με φρόνηση, σύνεση και ανάλογη πολιτική βούληση να προωθήσει την διαδικασία ανακήρυξης και οριοθέτησης της Ελληνικής ΑΟΖ (πχ. Στα σύνορά μας με την Αλβανία), λειτουργεί αντίστροφα υπογράφοντας συμβάσεις παραχώρησης της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της περιοχής και δίνοντας στη γειτονική μας Αλβανία το δικαίωμα της αναβίωσης του μπαμπούλα των διεκδικήσεων των Τσάμηδων.

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Η εκδήλωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία. Σε μία αίθουσα κατάμεστη από κόσμο με εμφανή κι αχαρακτήριστη την απουσία των Ηπειρωτών βουλευτών, του προέδρου, αντιπροέδρου και λοιπών μελών της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΠΣΕ, με έκδηλη και φιλική την παρουσία πολλών σημαντικών παραγόντων της Ηπειρώτικης Αποδημίας, προέδρων και μελών Αδελφοτήτων, Ομοσπονδιών και Επιτροπών Αγώνα, του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, των πρώην προέδρων της ΠΣΕ Παύλου Κοσοβίτσα, Κώστα Αλεξίου και Γιώργου Οικονόμου, δόθηκε η δυνατότητα στους παρισταμένους να ενστερνιστούν το πρόβλημα, να ενημερωθούν επιστημονικά και πολύπλευρα σχετικά με τις συνέπειές του και να αποχωρήσουν ικανοποιημένοι από κάθε άποψη και κυρίως σοβαρά προβληματισμένοι.

udrogonanthrakes6

Μεστές, τεκμηριωμένες και κατατοπιστικές οι εισηγήσεις των ομιλητών προσέγγισαν και ανέλυσαν παντοιοτρόπως το ζήτημα ενώ στο τέλος , δόθηκε η δυνατότητα του διαλόγου και της τοποθέτησης του κοινού. Το θέμα εισήχθη κατ’ αρχήν από το μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ κ. Μένια Βαζούκη και στη συνέχεια προβλήθηκε ντοκυμαντέρ επιμελημένο από την ίδια, με αναφορά στην περιοχή Μπαζιλικάτα και με παράθεση πολλών συγκριτικών στοιχείων ομοιότητας με την Ήπειρο. Αναφέρθηκε ενδεικτικά πως η Μπαζιλικάτα, η δεύτερη φτωχότερη περιοχή της Ιταλίας, μετά την Καλαβρία, με έκταση σχεδόν, ίση και πληθυσμό ισοδύναμο με εκείνον της Ηπείρου, παρουσιάζει μία καταπληκτική ομοιότητα με το υπέροχο, γεωφυσικό ανάγλυφό της. Κι ενώ διαθέτει ισάξια πολιτιστική κληρονομιά, με εκπληκτικά χωριά μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής και σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους, που την ενέταξαν, από το 1993 , στις προστατευόμενες περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, σήμερα, βιώνει, τα τραγικά αποτελέσματα της εξόρυξης των υδρογονανθράκων του υπεδάφους της, κάτι που λόγω της άγνοιας και της λειψής ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να αποσοβήσουν οι κάτοικοί της.

udrogonanthrakes4

Ακολούθως , ο προεδρεύων της Ημερίδας κ. Σωτήρης Κολιούσης, επίσης μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε, πολιτικός μηχανικός έδωσε το λόγο κατά σειρά προτεραιότητας στον Αλέξανδρο Λαμπρίδη, μέλος του ΔΣ της ΠΣΕ , μεταλλειολόγο και κατόπιν στον πρώην Δήμαρχο της Πρέβεζας Νίκο Γιαννούλη, φυσικό-περιβαλλοντολόγο, ο οποίος με εποπτικά μέσα και επιστημονική πειθώ, μας μετάγγισε την μεγάλη του και βάσιμη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι στην ήπειρο, εάν και εφ’ όσον, τελικά, βρει εφαρμογή το επιδιωκόμενο σχέδιο εκμετάλλευσης των Υδρογονανθράκων. Τον λόγο πήραν επίσης , ο κ. Δημήτρης Κανακόπουλος, ο κ. Χρήστος Κατσώτης, ο κ. Κώστας Αλεξίου, ο κ. Παύλος Κοσοβίτσας και πολλοί άλλοι. Η λήξη της εκδήλωσης και η αποχώρηση του κοινού δεν σήμανε, φυσικά, το τέλος αλλά την αρχή ενός άνισου και σκληρού αγώνα για την αποτροπή της εφαρμογής αυτού του αποδεδειγμένα καταστροφικού έργου.

Μαργαρίτα Φρονιμάδη-Ματάτση
Αρχιτέκτων-μηχανικός