Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερείπια ρωμαϊκής κωμόπολης έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Βρετανία

Τα ερείπια πλούσιας και πολύβουης ρωμαϊκής κωμόπολης έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στη Βρετανία. Τα σπάνια ευρήματα της ανασκαφής περιλαμβάνουν τα θεμέλια μεγάλης ρωμαϊκής οδού, πλάτους δέκα μέτρων, κτισμάτων κατοικιών και βιοτεχνιών, περισσότερα από 300 νομίσματα, κοσμήματα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης και τέσσερα πηγάδια.

Σπάνια ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη χάραξη νέας σιδηροδρομικής γραμμής στη Βρετανία.

Οι αρχαιολόγοι ερευνούν το σημείο αυτό στα σύνορα της κομητείας του Νορθάμτονσαϊρ, στη σχεδιαζόμενη πορεία της σιδηροδρομικής γραμμής Λονδίνου – Μπέρμιγχαμ.

Η ρωμαϊκή πολίχνη ήλθε στο φως χάρη σε μία από τις περισσότερες από 100 ανασκαφές που πραγματοποιούνται για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής, σύμφωνα με άρθρο του Guardian.

Το σημείο ήταν γνωστό ως Blackgrounds (Μαύρα Χώματα), ενώ το πυκνό χώμα του συνέβαλε καθοριστικά στην άριστη διατήρηση των αρχαιοτήτων. «Οταν πριν από αιώνες οι γύρω αγροί αποδόθηκαν στη βοσκή αγελάδων, αυτό “σφράγισε” το έδαφος και προστάτευσε ό,τι βρισκόταν από κάτω», λέει ο επικεφαλής της ανασκαφής, Τζέιμς Ουέστ.

Παρότι η ύπαρξη ρωμαϊκών ερειπίων ήταν γνωστή στην περιοχή από τον 18ο αιώνα, τα ευρήματα της ανασκαφής εξέπληξαν τους ειδικούς. Χωριό τριάντα σπιτιών της Εποχής του Σιδήρου βρισκόταν ήδη στο σημείο στα χρόνια της ρωμαϊκής κατάκτησης το 43 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, που διήρκεσε μέχρι το 410 μ.Χ., ο οικισμός επεκτάθηκε και ήκμασε. Νέα πέτρινα κτίσματα οικοδομήθηκαν σε διακριτές συνοικίες κατοικιών, βιοτεχνιών και γεωργικών δραστηριοτήτων.

Στη γειτονιά των βιοτεχνιών, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ίχνη εργαστηρίων και κλιβάνων, για επεξεργασία μετάλλου, ψήσιμο ψωμιού και πηλοπλαστική. Ο κεντρικός δρόμος, τον οποίο ο Ουέστ περιγράφει ως «διπλής κατεύθυνσης οδικό άξονα», αποδεικνύει ότι η πόλη ήταν κέντρο εμπορίου. «Στην ακμή της, η πόλη φιλοξενούσε περισσότερους από 100 κατοίκους. Επρόκειτο για σημαντικό οικισμό», επισημαίνει ο Ουέστ. Κοσμήματα, γυάλινα φιαλίδια και περίτεχνα πήλινα σκεύη, προερχόμενα από τη Γαλατία, είναι μεταξύ των ευρημάτων της ανασκαφής. Οι κάτοικοι της ρωμαϊκής πόλης έκαναν χρήση αρωμάτων και ειδών ομορφιάς, σύμφωνα με χημικές αναλύσεις.

Ο οικισμός πρέπει να διέθετε και δούλους, όπως φαίνεται από τις χειροπέδες που βρέθηκαν εκεί. Περισσότεροι από 1.000 αρχαιολόγοι απασχολούνται στη χάραξη της σιδηροδρομικής

Η πρώτη Ρωμαϊκή πόλη στην κομητεία Kent fields (ΝΑ Αγγλία)

Με πληροφορίες από GUARDIAN & BBC