Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εσθονία: Τιμούν ως «ήρωα» έναν Ναζί αξιωματικό των SS!

Η χυδαία προσπάθεια ιστορικής αποκατάστασης των Ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους συνεχίζεται στην Εσθονία. Σύμφωνα με εσθονικό πρακτορείο ειδήσεων, τοπική οργάνωση στην κωμόπολη Μούστλα ανέλαβε να τιμήσει τον εσθονό Ναζί, αξιωματικό της Βέρμαχτ και των SS κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αλφονς Ρεμπάνε.

Ο Ρεμπάνε ξεκίνησε την στρατιωτική του δράση ως εκπαιδευτής του παραστρατιωτικού Εσθονικού Αμυντικού Συνασπισμού και το 1941, έχοντας ενταχθεί στις ναζιστικές δυνάμεις, πολέμησε ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Έπειτα από την επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας ενάντια στην ΕΣΣΔ, ο Ρεμπάνε ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην εγκληματική, αντικομμουνιστική οργάνωση «Αδελφοί του Δάσους» (Forest Brothers).

Θήτευσε τόσο στη Βέρμαχτ όσο και στα περίφημα Waffen-SS, φτάνοντας στη θέση του διοικητή του 658ου Εσθονικού Τάγματος του ναζιστικού στρατού. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρήκε καταφύγιο στη Βρετανία όπου εργάστηκε για λογαριασμό των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (Intelligence Service).

Το 1961 συνταξιοδοτήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και έφυγε για τη Γερμανία όπου έζησε μέχρι το θάνατο του το 1976. Ο διευθυντής του εσθονικού Μουσείου Viljandi, έπλεξε το εγκώμιο του εγκληματία Ναζί Ρεμπάνε, λέγοντας πως «σίγουρα αξίζει να τον θυμόμαστε ως στρατιώτη».