Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζωογραφικός εκπαιδευτικός χάρτης της ΕΣΣΔ. Όταν η επιστήμη γίνεται τέχνη και η τέχνη επιστήμη

S.union

Ο θαυμάσιος και πρωτότυπος αυτός Χάρτης παρέχει πληροφοριακή και εικονογραφική απεικόνιση της πανίδας όλης τη Σοβιετικής Ένωσης, με κοινά είδη που επισημάνθηκαν σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.

Καταρτίστηκε από τον V.V. ERMAKOV και σχεδιάστηκε από τον N.M. Buchunov το 1928. Τα επεξηγηματικά κείμενα επιμελήθηκε ο M.M. Beliaev.

Ο Χάρτης είναι χωρισμένος σε δύο μέρη.

Το πρώτο περιλαμβάνει πίνακα που παρέχει αριθμητικές αναφορές ανά περιοχή για όλα τα εμφανιζόμενα είδη που αναφέρονται στο χάρτη. Συνολικά απεικονίζονται 236 είδη!

Δείχνει επίσης εικόνες της άγριας φύσης από την ευρωπαϊκή Ρωσία (δυτικά των Ουραλίων) όπου περιλαμβάνονται φώκιες και φάλαινες beluga από τη Λευκή θάλασσα και τις Αρκτικές περιοχές. Αρκούδες και Άλκες από τα δάση βόρεια της Μόσχας. Αετούς, φασιανούς και πάπιες από τον κάτω Βόλγα. Οξύρρυγχο ( από όπου βγαίνει το περίφημο χαβιάρι) και άλλα ψάρια από την Κασπία θάλασσα.

Αυτή η ενότητα του χάρτη περιέχει διάφορα ένθετα, που δείχνουν τα ζώα και πουλιά χρήσιμα και επιβλαβή για τη γεωργία. Την εποχιακή άφιξη στη Μόσχα επιλεγμένων αποδημητικών πτηνών (κατά μήνα, την ημέρα και κατά μέσο όρο για πάνω από δέκα χρόνια).

Την ποσότητα και αξία των εξαγωγών γούνας. Δύο περαιτέρω γραφήματα δείχνουν τόσο την ανάπτυξη των εξαγωγών γούνας (σε εκατομμύρια ρούβλια) αλλά και τον ποσοστιαίο όγκο εισαγόμενης γούνας στη χώρα την δεκαετία του 1920.

Έχει επίσης δύο εικονογραφικά ένθετα για την άγρια πανίδα της περιοχής του Καυκάσου, στις υψηλές οροσειρές και στα δάση.

Το δεύτερο μέρος του χάρτη περιλαμβάνει εικόνες πολλών γνωστών ειδών από διάφορα μέρη της Σιβηρίας και της Ρωσικής Άπω Ανατολής, όπως τίγρεις της Σιβηρίας από τη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Βλαδιβοστόκ και το Χαμπάροφσκ, γκρίζες φάλαινες από τις θάλασσες γύρω από το νησί Σαχαλίνη, αγριοκάτσικα, βίδρες θαλάσσιες και σολομούς από την Καμτσάτκα.

Θαλάσσιους ελέφαντες από την περιοχή του Βερίγγειου πορθμού. Αυτή η ενότητα του χάρτη περιέχει δύο ένθετα, που δείχνουν περιοχές κυνηγιού και μια σειρά από άγρια ζώα σε όλη τη Σοβιετική Ένωση. Έχει επίσης δύο εικονογραφικά ένθετα για την άγρια φύση από την Καμτσάτκα και του νησιού της Σαχαλίνης. Η κλίμακα του χάρτη είναι 50 χιλιόμετρα το εκατοστόμετρο.

Έτσι η επιστήμη γίνεται τέχνη, τραβάει την προσοχή και τον θαυμασμό συνδυάζοντας και μια θαυμάσια μέθοδο παιδαγωγικής με εικόνες και κείμενα. Ο χάρτης φτιάχτηκε το 1928 και μέσα του βλέπουμε την Σοβιετική επιρροή του ρεαλισμού, της φαντασίας και της καλλιτεχνίας.