Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδάς: Στο πλευρό του Λούλα, καταδικάζουν τις επιθέσεις ακροδεξιών στη Μπραζίλια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Μεξικανός ομόλογός του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό διαβεβαίωσαν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για την υποστήριξή τους σε κοινή ανακοίνωση, μετά τις χθεσινές επιθέσεις σε κέντρα εξουσίας στη Βραζιλία από υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Ο Καναδάς, το Μεξικό και οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις επιθέσεις της 8ης Ιανουαρίου κατά της βραζιλιάνικης δημοκρατίας και κατά της ειρηνικής μετάβασης της εξουσίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Βραζιλίας καθώς υπερασπίζεται τους δημοκρατικούς της θεσμούς» και «ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τον πρόεδρο Λούλα για να επιτύχουμε αποτελέσματα για τις χώρες μας, για την αμερικανική ήπειρο και όχι μόνο», προσθέτουν οι τρεις ηγέτες, που συναντώνται στη Πόλη του Μεξικού σήμερα και αύριο σε διπλωματική συνάντηση.

«Οι κυβερνήσεις μας υποστηρίζουν την ελεύθερη έκφραση της βούλησης του βραζιλιάνικου λαού», τονίζουν.

Σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου -από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, μέχρι το Μεξικό και τη Γαλλία- καταδίκασαν τα επεισόδια.

Έξι ώρες μετά την εισβολή ο Μπολσονάρου, που βρίσκεται στη Φλόριντα, καταδίκασε με ανάρτησή του στο Twitter «το πλιάτσικο και τις εισβολές σε δημόσια κτίρια (…) που αντίκεινται στον κανόνα των ειρηνικών διαδηλώσεων. Αρνήθηκε όμως κάθε ευθύνη, καταγγέλλοντας τις «αναπόδεικτες κατηγορίες» του Λούλα ότι ενθάρρυνε τους «φασίστες βάνδαλους».

Για την σχολιάστρια της εφημερίδας O Globo Μίριαμ Λεϊτάο, «είναι προφανές» ότι οι επιθέσεις της Κυριακής «είναι το αποτέλεσμα της καθημερινής (υπονόμευσης), επί τέσσερα χρόνια, εκ μέρους του προέδρου Μπολσονάρου, που παραμένει ατιμώρητη».

«Ακόμη και αν βρίσκεται σε απόσταση 6.100 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, είναι ο κυριότερος υπεύθυνος για όσα συνέβησαν χθες», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρόεδρος δεν σταμάτησε ποτέ να αμφισβητεί την εκλογική διαδικασία και πολλοί υποστηρικτές του έχουν πειστεί ότι του έκλεψαν τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, όπως έγινε και με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Πολλά ερωτηματικά προκύπτουν επίσης για το μέλλον του Μπολσονάρου στις ΗΠΑ, όπου ταξίδεψε με βίζα η οποία εκδίδεται μόνο για εν ενεργεία προέδρους. «Ο Μπολσονάρου δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στη Φλόριντα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Χοακίν Κάστρο στο CNN. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα έπρεπε να είναι καταφύγιο για αυτόν τον αυταρχικό ηγέτη που ενέπνευσε εγχώρια τρομοκρατία στη Βραζιλία. Θα έπρεπε να τον στείλουν πίσω στη Βραζιλία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, teleSUR.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα