Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Μεξικό-Καναδάς: Τριμερής σύνοδος με φόντο έντονους ανταγωνισμούς

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής ΗΠΑ – Καναδά – Μεξικού πραγματοποιείται σήμερα στην Πόλη του Μεξικού. Παίρνουν μέρος οι ηγέτες των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Η αρχική συνάντησή τους ήταν προγραμματισμένη για χτες βράδυ, ενώ σήμερα αναμένεται η τριμερής σύνοδος.

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο Μπάιντεν πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο Μεξικό εδώ και 9 χρόνια.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται αύξηση του εμπορίου ΗΠΑ – Μεξικού (19% το 2022), εν μέρει και λόγω της μεταφοράς εργοστασίων αμερικανικών μονοπωλίων από την Κίνα στο Μεξικό. Στα «αγκάθια» περιλαμβάνονται τα σχέδια της κυβέρνησης Ομπραδόρ για ενίσχυση των κρατικών εταιρειών Ενέργειας μέσω κρατικών επιδοτήσεων. ΗΠΑ και Καναδάς έχουν προσφύγει κατά του Μεξικού, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζει τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής και αφήνοντας πιθανό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Οι τρεις ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τρόπους «αντιμετώπισης» του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Προτού φτάσει στο Μεξικό, ο Μπάιντεν επισκέφθηκε στο Τέξας τη μεθοριακή πόλη Ελ Πάσο, μία από τις μεγαλύτερες πύλες εισόδου Μεξικανών μεταναστών στις ΗΠΑ κατά μήκος των 3.100 χιλιομέτρων κοινών συνόρων. Ο Αμερικανός Πρόεδρος συναντήθηκε με μέλη της αστυνομίας συνόρων, λέγοντας ότι «έχουν ανάγκη πολλούς πόρους. Θα τους βρούμε».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη έφτασαν τις 230.000 οι συλλήψεις μεταναστών που προσπαθούσαν να μπουν στις ΗΠΑ χωρίς τα απαιτούμενα χαρτιά.

Επιχειρώντας να «χρυσώσει το χάπι» της καταστολής απέναντι στους ξεριζωμένους, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι έως και 30.000 μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα θα λαμβάνουν άδεια εισόδου στις ΗΠΑ, αλλά θα πρέπει να φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς.

Ο Μπάιντεν δηλώνει ότι επιθυμεί να διορθώσει δήθεν «με ανθρωπιά» το «χαλασμένο» μεταναστευτικό σύστημα, την ώρα που μεταξύ άλλων η κυβέρνησή του έχει παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που περιορίζει το δικαίωμα στην παροχή ασύλου. Συνολικότερα η κυβέρνηση Μπάιντεν ακολουθεί την ίδια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, με ταχύρρυθμες απελάσεις παράτυπων μεταναστών, υποχρεωτική εξέταση της αίτησης ασύλου στο έδαφος του Μεξικού κ.ά.

Πηγή: «Ριζοσπάστης»

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα