Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Νέα στοιχεία εμπλέκουν το FBI και την αστυνομία στην δολοφονία του Μάλκολμ Χ

Να ανοίξει ξανά, έπειτα απο 56 χρόνια, ο φάκελος της έρευνας για την δολοφονία του εμβληματικού Αμερικανού ακτιβιστή για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα των μαύρων Μάλκολμ Λίτλ, γνωστότερου ως Μάλκολμ Χ (Malcolm X), ζητά η οικογένεια του έπειτα από επιστολή που είδε το φως της δημοσιότητας και ανατρέπει τα δεδομένα.

Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή, την οποία φέρεται να έγραψε ένας πρώην μυστικός αστυνομικός λίγο πριν πεθάνει, στη δολοφονία εμπλέκονται το FBI και η αστυνομία της Νέας Υόρκης.

Ο Ρέιμοντ Γουντ, που υπογράφει την επιστολή, ισχυρίζεται ότι δέχθηκε πιέσεις από τους προϋστάμενους του να διασφαλίσει ότι δεν θα υπήρχε η κατάλληλη επίβλεψη στην είσοδο του Audubon Ballroom την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Αφροαμερικανός ηγέτης.

Όπως ισχυρίζεται η οικογένεια και ο δικηγόρος του Μάλκολμ Χ, το FBI και τη Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD) συγκάλυψαν τις λεπτομέρειες της δολοφονίας που διαπράχθηκε κατά την διάρκεια ομιλίας στο Χάρλεμ στις 21 Φεβρουαρίου 1965.

Σε ανακοίνωση της η Αστυνομία της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι «παρείχε όλα τα διαθέσιμα αρχεία που σχετίζονται με την υπόθεση» στον εισαγγελέα του Μανχάταν Σάιρους Βανς Τζούνιορ και εξέφρασε την δέσμευσή της «να παρέχει βοήθεια σε αυτή την επανεξέταση με οποιονδήποτε τρόπο».