Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: πρόστιμο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε Γαλλική τράπεζα επειδή συνεργάστηκε με την Κούβα.

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Παρ’ όλη την πρόσφατη καθολική καταδίκη από την σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία των χωρών του κόσμου, το μίσος των ΗΠΑ για την Κούβα είναι αμείωτο.

Για μία ακόμη φορά τιμωρούν έναν ολόκληρο λαό με τους περιορισμούς του εμπάργκο, που έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και την εκφρασμένη άποψη των 189 από τις 191 χώρες που ψήφισαν ενάντια στον αποκλεισμό της Κούβας για 27η φορά! Ας δούμε πώς κυριολεκτικά γονατίζουν και τιμωρούν όσους τολμούν να συνεργαστούν με την Κούβα:

Μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Γαλλίας, η Societe Generale, δέχθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια επειδή παραβίασε το Εμπάργκο. Ο Αμερικάνος εισαγγελέας Geoffrey Berman στην Ν.Υόρκη ανακοίνωσε πως αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που επιδικάζεται σαν πρόστιμο παραβίασης του αποκλεισμού. Σύμφωνα με την κατηγορία, επί σειρά ετών η τράπεζα είχε επιχειρηματικές δοσοληψίες με την Κούβα, με συνέπεια πολλά δισεκατομμύρια δολάρια «παράνομων» συναλλαγών να περάσουν μέσα από το οικονομικό σύστημα των ΗΠΑ.

cuba119

Ο εισαγγελέας ανακοίνωσε ακόμη πως η τράπεζα «δέχτηκε την ενοχή της για την παράνομη συμπεριφορά της και πήρε τις ευθύνες της ώστε  να διορθώσει τις παραλήψεις και να ακολουθήσει τους ισχύοντες κανονισμούς στο μέλλον”. Μέρος του συμβιβασμού είναι να αναστείλει την ποινική δίωξη εναντίον της τράπεζας για παράβαση του νόμου «Συναλλαγή με τον Εχθρό»(!) και «Ρυθμίσεις ελέγχου των περιουσιακών στοιχείων της Κούβας». Η αναστολή θα κρατήσει 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ 2004 και 2010 η τράπεζα είχε εμπορικές και συναλλαγματικές συναλλαγές με κουβανέζικες υπηρεσίες- καθόλα νόμιμες κατά τα άλλα- ύψους 13 δις δολαρίων.

Ο διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Fredric Oudea δημοσίευσε δήλωση με την οποία “αναγνωρίζει τις ελλείψεις που καταδείχτηκαν στον έλεγχο και ότι η τράπεζα συνεργάστηκε με τις Αμερικάνικες Αρχές για να λύσει το θέμα”. Ακόμη, ότι η τράπεζα έχει πάρει μέτρα για να ακολουθεί τους συγκεκριμένους νόμους των ΗΠΑ. Αυτά δημοσιεύονται στην γνωστή για την Αντικουβανική της προπαγάνδα εφημερίδα Miami Herald στις 20/11/2018.

Δεν είναι μόνο ο διακαής πόθος των Αμερικάνων να σβήσουν την Κουβανέζικη Επανάσταση, είναι και η ενδοτικότητα της ΕΕ και των επιχειρησεών της, που κατά τα άλλα ψήφισαν υποκριτικά για την άρση του Εμπάργκο ενώ στην πράξη δέχονται τα πρόστιμα και υπόσχονται να μην το ξανακάνουν! Έτσι φαίνεται και η δική τους σύμπλευση με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία