Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-Τζον Μπόλτον: Παραδέχθηκε κυνικά ότι συμμετείχε στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε άλλες χώρες!

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο (2018 – 2019) και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, παραδέχτηκε κυνικά σε προχτεσινή συνέντευξή του στο CNN τη συμμετοχή του στον σχεδιασμό πραξικοπημάτων σε άλλα κράτη…

Συζητώντας με τον δημοσιογράφο Τζ. Τάπερ για τις ακροάσεις στο Κογκρέσο σχετικά με τα έκτροπα στο Καπιτώλιο στις 6/1/2021 και τον ρόλο του πρώην Προέδρου Ντ. Τραμπ, ο Μπόλτον υποστήριξε ότι ο Τραμπ είναι ανίκανος για πραξικόπημα κατά του Συντάγματος των ΗΠΑ, γιατί κάτι τέτοιο «απαιτεί προηγμένη σκέψη, σχεδιασμό, στρατηγική και οικοδόμηση υποστήριξης». Ο δημοσιογράφος επιχείρησε να αντικρούσει τη θέση περί «ικανότητας», λέγοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς έξυπνος για να κάνει πραξικόπημα, με τον Μπόλτον να λέει κυνικά: «Διαφωνώ! Ως κάποιος που βοήθησε σε πραξικοπήματα, όχι εδώ αλλά σε άλλα μέρη, λέω ότι απαιτείται πολλή δουλειά!».

Ο Τάπερ τον ρώτησε σε ποιες απόπειρες ανατροπής κυβερνήσεων αναφερόταν. «Δεν θα υπεισέλθω σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες», αποκρίθηκε ο Μπόλτον.

Εμμέσως ωστόσο υπέδειξε ως μία τέτοια περίπτωση την αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, στην οποία αναφέρθηκε ονομαστικά στη συνέχεια, δηλώνοντας: «Αποδείχθηκε ότι (σ.σ. η απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής της) δεν ήταν επιτυχής. Οχι πως αναμειχθήκαμε τόσο σε αυτή, όμως είδα τι χρειάζεται προκειμένου μια αντιπολίτευση να προσπαθήσει να ανατρέψει έναν Πρόεδρο που έχει εκλεγεί παράνομα – και δεν το κατάφερε».

«Διαισθάνομαι ότι υπάρχουν κι άλλα πράγματα που δεν μου λέτε», επέμεινε ο παρουσιαστής του CNN, για να λάβει την απάντηση «σίγουρα»…

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόλτον το 2019, όντας σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, υποστήριξε δημόσια την προτροπή του αχυρανθρώπου των ΗΠΑ, Χ. Γκουαϊδό, προς τον στρατό της Βενεζουέλας, να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο. Τότε μάλιστα είχε κατηγορήσει και τη Ρωσία ότι εμπλεκόταν στην περίπτωση της Βενεζουέλας, χαρακτηρίζοντας την περιοχή ουσιαστικά «γήπεδο» των ΗΠΑ: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων», είχε δηλώσει.

Γνωστός από την άλλη είναι ο βρώμικος ρόλος του Μπόλτον π.χ. στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ του 2003 στο Ιράκ, αλλά και σε ό,τι αφορά τις παλιότερες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Βορειοκορεατών αξιωματούχων για τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ. Αλλά και απέναντι στην Κούβα ο Μπόλτον είχε εξαπολύσει κατ’ επανάληψη ψευδείς ισχυρισμούς περί ύπαρξης βιοχημικών όπλων, στήνοντας σκηνικό επέμβασης.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του εντεινόμενου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας, αρπάζοντας την ευκαιρία για «αντεπίθεση» η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι οι ομολογίες Μπόλτον απαιτούν «διεθνή έρευνα», ενώ πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά που πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ με ευθύνη στην εξωτερική πολιτική «δηλώνει ανοιχτά ότι σχεδίαζε πραξικοπήματα σε άλλες χώρες, αντί να λέει ότι βοηθούσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, όπως συνηθίζεται να λένε».

Ριζοσπάστης.

Αλήθειες και ψέματα για το λιμό στην Ουκρανία, Νίκος Μόττας