Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Χαρακτηρίζουν «διεθνή εγκληματική οργάνωση» τη ρωσική μισθοφορική εταιρεία Wagner

Οι ΗΠΑ προχώρησαν χθες στον χαρακτηρισμό της ρωσικής μισθοφορικής εταιρείας «Wagner» ως «Διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης», σε μια κίνηση συνδεδεμένη με την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και με την ένταση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Μόσχα σε άλλες κρίσιμες περιοχές όπου η “Wagner” παίζει σημαντικό ρόλο, όπως στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι η Wagner, που ελέγχεται από τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, επιχειρηματία του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε περίπου 50.000 μαχητές στην Ουκρανία, το 80% των οποίων προέρχονται από το ρωσικό σωφρονιστικό σύστημα.

Ο Βάγκνερ «είναι μια εγκληματική οργάνωση που διαπράττει εκτεταμένες φρικαλεότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε ο Κίρμπι. «Θα εργαστούμε ακατάπαυστα για να εντοπίσουμε, να διαταράξουμε, να εκθέσουμε και να στοχεύσουμε όσους βοηθούν τον Βάγκνερ», ανέφερε.

Η κήρυξη της Wagner ως «Διεθνούς Εγκληματικής Οργάνωσης» σύμφωνα με το εκτελεστικό διάταγμα 13581 των ΗΠΑ δεσμεύει τυχόν περιουσιακά στοιχεία της Wagner στις ΗΠΑ και απαγορεύει στους υπηκόους των ΗΠΑ να παρέχουν κεφάλαια, αγαθά ή υπηρεσίες στον όμιλο.

Ο Κίρμπι έδειξε επίσης φωτογραφίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα προμήθευε όπλα στη Wagner για τις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία.

Οι φωτογραφίες, που ελήφθησαν στις 18 και τις 19 Νοεμβρίου, δείχνουν σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά ρωσικά σιδηροδρομικά βαγόνια να εισέρχονται στη Βόρεια Κορέα, να παραλαμβάνουν ένα φορτίο με ρουκέτες και πυραύλους πεζικού και να επιστρέφουν στη Ρωσία.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα