Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αφαίρεση της γερμανικής σημαίας από τη Ακρόπολη και ο απόηχος στην Β. Ελλάδα (Ντοκουμέντα)

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Το πρωί της 31 Μάη 1941 η χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, που μόλυνε με την παρουσία της τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, δεν υπήρχε πια. «Δράστες» ήταν ο Λάκης Σάντας και ο Μανόλης Γλέζος.

Οι εφημερίδες- ελεγχόμενες απόλυτα από τον κατακτητή (δωσιλογικές στην ουσία τους) κάνουν αναφορές στο γεγονός, μεταφέρωντας την είδηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εφημερίδα «ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΗ» (που έβγαινε στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορούσε στην ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας)

Στην πρώτη σελ. στις 2/6/1941 υπήρχαν δύο δημοσιεύματα:

Το πρώτο με τίτλο  «ΜΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΑΧΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ» αναφέρει για το γεγονός:

«ΑΘΗΝΑΙ 1. Εκ του Γερμανικού Φρουραρχείου εξεδόθη ανακοίνωσις διά της κατόπιν ωρισμένων γεγονότων και περιστατικών , απαγορεύεται εις Αθήνας και Πειραιά η κυκλοφορία πολιτών πέραν της 22ας ώρας. Τα θεάματα και τα λοιπά κέντρα θα τερματίζουν τας εργασίας των μέχρι 21,15.

Τα γεγονότα εις τα οποίαν αναφέρεται η διαταγή, είνε τα εξής:

1) Την νύχτα της 30ης Μαϊου η επί της Ακροπόλεως κυματίζουσα Γερμανική σημαία αφηρέθη υπό αγνώστων. Αυστηραί ανακρίσεις ενεργούνται εν προκειμένω οι δε ένοχοι ανακαλυπτόμενοι θα τιμωρηθούν διά της ποινής του θανάτου…»

Το δεύτερο πάλι στην 1 σελ. δημοσίευμα με τίτλο «ΔΙΕΤΑΧΘΗΣΑΝ ΕΥΡΕΙΑΙ ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΑ ΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»

Και αναφέρει: «ΑΘΗΝΑΙ- Ο εισαγγελεύς Αθηνών κ. Μικρουλέας διέταξε την διενέργειαν αυστηρών ανακρίσεων ως προς την αφαίρεσιν της γερμανικής σημαίας εκ του βράχου της Ακροπόλεως. Οι δράσται συλλαμβανόμενοι θα παραπεμφθούν άνευ προανακρίσεως εις το υπό του τελευταίου νομοθετικού διατάγματος προβλεπόμενον δικαστήριον. Επίσης ο κ. Εισαγγελεύς διέταξε όπως άπασαι αι δικογραφίαι αι αφορώσαι πράξεις ενεργηθείσας κατά Γερμανών στρατιωτών παραπεμφθούν εις το προβλεπόμενον δικαστήριον. Οι κατηγορούμενοι δι’ εκδηλώσεις συμπαθείας υπέρ Βρεττανών στρατιωτών θα παραπέμπωνται εις τα αυτόφωρα δικαστήρια».