Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Βραζιλία ένα βήμα πριν το φασισμό – Προηγείται στις δημοσκοπήσεις ο χουντικός Μπολσονάρο

Λίγες ώρες έμειναν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες στη Βραζιλία καθώς την Κυριακή 28 Οκτώβρη διεξάγεται ο β’ γύρος των προεδρικών εκλογών, με το πολιτικό κλίμα να είναι ιδιαίτερα τεταμένο. Σύμφωνα με αναλύσεις βραζιλιάνικων αλλά και ξένων μέσων ενημέρωσης, είναι υπαρκτός ο φόβος εκτεταμένων βίαιων επεισοδίων σε όλη τη χώρα, σε περίπτωση που εκλεγεί ο ακροδεξιός Ζαϊρ Μπολσονάρο.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ακροδεξιό υποψήφιο του Φιλελεύθερου Κοινωνικού Κόμματος Μπολσονάρο να προηγείται με 12 ποσοστιαίες μονάδες του κεντροαριστερού, υποψηφίου με το Κόμμα των Εργαζόμενων (PT), Φερνάντο Χαντάντ.

Χαρακτηριστικό της προεκλογικής μάχης που μαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες είναι οι απειλές του Μπολσονάρο ότι, εάν εκλεγεί, θα προβεί σε διώξεις κομμουνιστών, αριστερών και μελών του Κόμματος των Εργαζόμενων. Σε ένα ντελίριο αντικομμουνιστικού θράσους πριν λίγες ημέρες, ο φασίστας υποψήφιος για την προεδρία της Βραζιλίας απείλησε ότι «θα σβήσει από το χάρτη τους κόκκινους συμμορίτες», ενώ παρόμοιες απειλές εκτοξεύονται από οπαδούς του Μπολσονάρο απέναντι σε δημοσιογράφους.

Ποντάροντας στην αποτυχία του μείγματος διαχείρισης του καπιταλιστικού συστήματος που εφάρμοσαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Λούλα-Ρούσεφ και πλειοδοτώντας σε λαϊκισμό και υποσχέσεις, ο Μπολσονάρο δείχνει να κερδίζει μεγάλο μέρος των μικροαστικών ψηφοφόρων. Υπόσχεται “κάθαρση” από τη διαφθορά των προηγούμενων κυβερνήσεων και αξιοποιεί επικοινωνιακά την λαϊκή δυσαρέσκεια για την αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ακροδεξιός υποψήφιος στοχοποιεί μετανάστες, πρόσφυγες και μειονότητες στοχεύοντας στα συντηρητικά αντανακλαστικά μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.

Ο Φερνάντο Χαντάντ

Ο Φερνάντο Χαντάντ

Από την άλλη πλευρά, γύρω από τον κεντροαριστερό υποψήφιο, πρώην δήμαρχο του Σάο Πάολο και υπουργό των κυβερνήσεων Λούλα, Φερνάντο Χαντάντ έχουν συσπειρωθεί μια σειρά δυνάμεις που καλούν σε μέτωπο υπεράσπισης της δημοκρατίας από την φασιστική απειλή. Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες δείχνει να κερδίζει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, η υποψηφιότητα Χαντάντ δείχνει να υπολείπεται σημαντικά σε ποσοστά του ακροδεξιού αντιπάλου του. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Folha de S. Paulo, ο Χαντάντ παίρνει το 44% των έγκυρων ψήφων, έναντι 56% του Μπολσονάρο.

Τον Φερνάντο Χαντάντ στηρίζουν το ΚΚ της Βραζιλίας (το στέλεχος του Μανουέλα Ντ’ Αβιλα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος), ο Σίρο Γκόμες που έλαβε 12,5% στον πρώτο γύρο, ο Γκιγιέρμε Κάρλος Μπόουλος (0,6% στον πρώτο γύρο), η Μαρίνα Γκόμες (1% στον πρώτο γύρο) του Δικτύου Βιωσιμότητας. Στήριξη στον Χαντάντ, με στόχο να ηττηθεί ο Μπολσονάρο, έχει εκφράσει και το Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα (PCB), διατηρώντας ωστόσο τις διαφωνίες του με το σοσιαλδημοκρατικό PT.

Πιθανή επικράτηση του Ζ.Μπολσονάρο στις εκλογές αναμένεται να σημάνει δυσμενείς εξελίξεις τόσο για το λαό και την εργατική τάξη της Βραζιλίας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, δεδομένων των ακραίων, φασιστικών θέσεων του 63χρονου πρώην αξιωματικού του στρατού. Θυμίζεται ότι ο Μπολσονάρο, νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας (1965-1984), δηλώνει θαυμαστής του αιμοσταγούς δικτάτορα Πινοσέτ, ενώ ο δημόσιος λόγος του χαρακτηρίζεται από περίσσευμα ρατσισμού (ενάντια στους μαύρους, τους ομοφυλόφιλους κλπ) και μισογυνισμού.

Ζαϊρ Μπολσονάρο: Ένας φασίστας διεκδικεί την προεδρία της Βραζιλίας

Το ΚΚΕ εκφράζει την διεθνιστική του αλληλεγγύη με τους κομμουνιστές και το λαό της Βραζιλίας

Βραζιλία: Ακροδεξιοί οπαδοί του Μπολσονάρο επιτέθηκαν σε γυναίκα, χάραξαν πάνω της το σήμα της σβάστικας!