Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η επιστροφή του Κώστα Κρυστάλλη στο κέντρο της Αθήνας!

Ο Κώστας Κρυστάλλης (1868-1894), ο «ποιητής του βουνού και της στάνης» όπως μας δίδαξαν στα μαθητικά μας χρόνια, επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας, εκεί όπου έζησε τα πέντε τελευταία χρόνια της ζωής του.

krustallis1Όχημα για την …επιστροφή του Κώστα Κρυστάλλη είναι το μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» απ’ τις εκδόσεις «Εστία», που θα παρουσιαστεί στο Polis Art Café την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου 2019, ώρα 20:00 μ.μ., Πεσματζόγλου 5 (πάνω από τη στοά του βιβλίου), στο κέντρο της Αθήνας.

Η οδός Οφθαλμιατρείου είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη στη συμβολή των οδών Εδουάρδου Λω (σημερινή ονομασία) και Σταδίου, στην Αθήνα . Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού, όταν ο Κώστας Κρυστάλλης έφτασε πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, κυνηγημένος από την Οθωμανική διοίκηση των Ιωαννίνων για την έκδοση της ποιητικής του συλλογής Αι Σκιαί του Άδου, η οποία χαρακτηρίστηκε εχθρική γι’ αυτούς.

Ο συγγραφέας με το μυθιστόρημά του επιχειρεί μια συνομιλία με τον ποιητή και πεζογράφο Κώστα Κρυστάλλη, που κράτησε όρθιους τους ανθρώπους της υπαίθρου με όλο του το έργο, και ιδίως με το ποίημά του «Στον Σταυραητό».krustallis2

Στη συνδιοργάνωση συμμετέχουν οι : Αδελφότητα Παλαιοχωρίου Συρράκου Αθήνας, Αράχθειο θέατρο Σκούπας Άρτας, Όμιλος Φίλων Μουσείου «Θ.Παπαγιάννης», Σύνδεσμος Συρρακιωτών Αθήνας και η Συντροφιά Βλάχων της Αθήνας

 Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Άννα Αφεντουλίδου, κριτικός. Αλέξης Ζήρας, κριτικός. Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας

 Θα συντονίσει ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας, ενώ η Ελένη Ζιώγα, συγγραφέας-ηθοποιός, θα διαβάσει αποσπάσματα.

Θα τραγουδήσουν ο  Γιώργος Πλόσκας και η Ομάδα τραγουδιού της Συντροφιάς Βλάχων της Αθήνας.