Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα στέλνει ιατρική βοήθεια αλληλεγγύης στην βαρειά χτυπημένη από τον τυφώνα Μοζαμβίκη

 

40 γιατροί και άλλο νοσηλευτικό προσωπικό συμμετέχουν στην αποστολή βοήθειας των σκληρά χτυπημένων περιοχών και ανθρώπων στην Μοζαμβίκη από τον τελευταίο καταστροφικό τυφώνα.

Η διεθνιστική βοήθεια της Κούβας για μιά ακόμη φορά καταπλήσει αποδεικνύοντας την ανωτερότητα του σοσιαλισμού και των σοσιαλιστικών ανθρώπων.

Το παρακάτω άρθρο της Granma τιτλοφορείται: « Τιμή μας να δώσουμε βοήθεια στην Μοζαμβίκη».

Και μόνο ο τίτλος δείχνει τον ανθρωπισμό και τα υψηλά ιδεώδη του Κουβανέζικου λαού. Οι συνεντεύξεις που δίνουν οι γιατροί που συμμετέχουν στην αποστολή είναι μνημεία αλτρουισμού και αλληλεγγύης. Δείχνουν ακόμη την πλατειά συμμετοχή του ιατρικού προσωπικού της Κούβας όπου παρουσιάζεται ανάγκη βοήθειας σε όλους τους λαούς του πλανήτη. «Για μένα αυτή η αποστολή είναι μια εκπλήρωση καθήκοντος, αφήνοντας μια κληρονομιά, δηλαδή, να είμαι μέρος της ιατρικής ιστορίας της Κούβας» όπως δηλώνει ο ένας από αυτούς.

Όλο τα άρθρο:

« Τιμή μας να δώσουμε βοήθεια στην Μοζαμβίκη».

Μια ιατρική Ταξιαρχία του «Henry Reeve Contingent» ειδικευμένη σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, σώζει ζωές στην αδελφή χώρα της Αφρικής

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα Idai στη Μοζαμβίκη έχει κινητοποιήσει για μιά ακόμη φορά την αλληλεγγύη της Κούβας, με μια ιατρική Ταξιαρχία, ειδικευμένη σε καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών, παρέχοντας βοήθεια στην πόλη του Beira, στην επαρχία Sofala. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα άφησαν πίσω τους 468 νεκρούς, ενώ άλλοι 259 χάθηκαν στη γειτονική Ζιμπάμπουε και τουλάχιστον 56 στο Μαλάουι.

Περίπου τρία εκατομμύρια κάτοικοι της περιοχής υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της καταιγίδας, που περιγράφεται από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres ως μία από τις χειρότερες καταστροφικές καιρικές συνθήκες στην ιστορία της αφρικανικής ηπείρου.

Τα 40 μέλη της αποστολής πήραν μαζί τους εξοπλισμό για ένα υπαίθριο νοσοκομείο, που είναι δώρο της Κούβας, όπου συμπεριλαμβάνει χώρους για διαβουλεύσεις, λειτουργικά δωμάτια, κλινικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, εξοπλισμό απεικόνισης, και χώρο για 20 κλίνες.

Περιλαμβάνονται στην ομάδα ειδικοί στην γενική ιατρική (MGI), χειρουργική, παθολογία, παιδιατρική, Γυναικολογία, ορθοπεδική, επιδημιολογία και στις τεχνολογίες υγείας. Στην ομάδα θα προστεθούν και οι 270 Κουβανοί που ήδη εργάζονται στη χώρα, μέρος της ιατρικής συνεργασία που έχει παρουσία από το 1975, όταν κηρύχθηκε η ανεξαρτησία.

Ο Δρ Miguel Zorrilla Quiñones, γιατρός γενικής ιατρικής, από την επαρχία του Πινάρ Ντελ Ρίο, δηλώνει στην Γκράνμα ότι, όταν χτύπησε η τραγωδία την Μοζαμβίκη στις 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση της Κούβας αμέσως πρότεινε την αποστολή αλληλεγγύης και άρχισε να προετοιμάζει την αναχώρηση με συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη θέση και την επιδημιολογική κατάσταση.

Έχει την εμπειρία εργασίας σε άλλες χώρες: πρώτα στην Βενεζουέλα από το 2001 έως το 2006, στη συνέχεια στο Πακιστάν, μετά τον σεισμό του 2006, στην Αγκόλα (2006-2009) και στη Βραζιλία (2015-2018).

mozambik

«Στη Μοζαμβίκη περιμένω να βρω οικογένειες με ανάγκες ιατρικής βοήθειας και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιλύσουμε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.» Ένα παρόμοιο σχόλιο εκφράστηκε από τον Δρ Ralfys Armando Carbó Sánchez, γυναικολόγο στο νοσοκομείο Pedro Betancourt στην Ματάνσας, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες στην πόλη Ebebellín, της Ισημερινής Γουϊνέας από το 2008 έως το 2010, και αντιμετωπίζονται ασθενείς σε συνθήκες που σπάνια προκύπτουν στην Κούβα.

«Ήμουν ο μόνος γυναικολόγος. Επίσης εργάζονται εκεί ένας χειρουργός και ένας παιδίατρος, και δύο γιατροί γενικής ιατρικής. Διοργανώναμε βάρδιες στη γενική ιατρική και κάθε ένας από εμάς αντιμετώπιζε όλες τις ασθένειες με τις οποίες ο πληθυσμός έφτασε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Εάν μια ειδική κατάσταση προέκυπτε τότε καλούνταν ο ειδικός, έτσι ήμασταν στο καθήκον 24 ώρες την ημέρα,”, περιγράφει ο γιατρός.

Υπήρχε η ελονοσία, το HIV/AIDS και ο τυφοειδής πυρετός, κι έτσι άρχισε η πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε περιαστιακές περιοχές και μακρινά χωριά εξηγώντας τα υγειονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των ασθενειών. Κατά τη διάρκεια αυτών των επισκέψεων χορηγούσαν φάρμακα για τη θεραπεία χρόνιων μη λοιμωδων νόσων και προχωρούσαν στην διάγνωση πιθανών επιδημιολογικών συνθηκών, ενώ συμμετείχαν παράλληλα και στο υπάρχον εθνικό πρόγραμμα με τίτλο « Ανάπτυξη χωρίς ελονοσία» συμμετέχοντας σε ομιλίες σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τον έλεγχο εξάπλωσης της ασθένειας.

«Έχω πολλές ιστορίες να διηγηθώ, αλλά ιδιαίτερα η περίπτωση μιας έγκυου γυναίκας που ήρθε να μας σε πολύ σοβαρή κατάσταση, με συγκίνησε. Εξακολουθούσε να είναι στην δουλειά της για πέντε ημέρες, με πολύ υψηλή αρτηριακή πίεση. Είχε σπασμούς όταν έφτασε σε εμάς και χωρίς να διαθέτω πολλούς πόρους και υλικό, ήμουν σε θέση να σώσω τη ζωή της. Ούτε αυτή ούτε το μωρό πέθανε. Αργότερα με επισκέφτηκε αρκετές φορές για να με ευχαριστήσει για την βοήθεια μου» λέει ο γιατρός Sánchez.

Επίσης, έζησε την εμπειρία της θεραπείας γυναικών που είχαν αποβολές κάτω από κακές συνθήκες υγιεινής και ανεπτυγμένων λοιμώξεων που οφείλονται σε αυτές τις μη ασφαλείς διαδικασίες. Στις περιπτώσεις αυτές, ήταν υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσει όλες τις γνώσεις για να βοηθήσει τις γυναίκες, και είναι περήφανος να πει ότι στα δύο χρόνια της υπηρεσίας του, δεν είχε καμία περίπτωση μητρικών θανάτων και το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας μειώθηκε.

Ετοιμάζεται να φύγει για την Μοζαμβίκη, έλαβε ακριβείς πληροφορίες και συμμετείχε στα επαγγελματικά σεμινάρια για χολέρα και ελονοσία, δεδομένου ότι αυτές είναι δύο ασθένειες που μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες μετά από πλημμύρες. «Συζητήσαμε το έργο πρόληψης και προφύλαξης που πρέπει να δημιουργήσουμε, κυρίως, παρουσιάζοντας ενημερώσεις για τα μέτρα προστασίας». Ο ίδιος υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις για να προσδιορίσει τις δικές του παραμέτρους υγείας και εμβολιάστηκε να αποτρέψει ενδημικές ασθένειες που έχουν εξαλειφθεί στην Κούβα. Ανέλυσε τα μέτρα που πρέπει να πάρει για να αποφύγει να αρρωστήσει και ενημέρωσε τον ιατρικό του φάκελό του, που θα έπαιρνε μαζί του, με την πρόσφατη κλινική αξιολόγηση.

Από την την πλευρά του, ο νοσοκόμος αναισθησιολογίας Serguei León Alonso, από την Βίλα Κλάρα, που μόλις έφτασε από τη Γουατεμάλα όπου και υπηρέτησε σε νοσοκομείο, στην πόλη Ixchiguan, στην επαρχία San Marcos, σχολίασε, «στη Μοζαμβίκη θα αντιμετωπίσω μια δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση. Περιμένω να δω τον πληθυσμό πολύ λυπημένο και μέσα στον πόνο, μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής» είπε ο νεαρός άνδρας

Δηλώνει ακόμη περήφανος που έχει επιλεγεί για να εργαστεί σε αυτές τις συνθήκες για να δείξει ότι ο ανθρωπισμός του επαγγέλματός του, κάτι που έμαθε στα πολλά χρόνια μελέτης αλλά και σαν μέρος της κληρονομιάς, της ζωής και της σκέψης του Φιντέλ Κάστρο, που ενστάλαξε στους Κουβανοί την επιθυμία να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη όσο μακριά και να ζουν ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά, προσθέτοντας, «κάθε επαγγελματίας της υγείας πρέπει να βρίσκεται όπου το καθήκον τον καλεί».

Ομοίως ο Yoanky Baullosa Valdés, 33χρονος ψυχίατρος στην Πολυκλινική Borrás Pedro του Πινάρ Ντελ Ρίο, έχει την εμπειρία της συνεργασίας με αυτόχθονες πληθυσμούς στην ορεινή περιοχή στους δήμους Cajigal y Cariacó, στην Βενεζουέλας Σούκρε από το 2016 έως το 2018.

Επισημαίνει ότι οι Κουβανοι επαγγελματίες έχουν επαρκή ακαδημαϊκή προετοιμασία να προσαρμοστούν γρήγορα στις αλλαγές και να βρουν λύσεις στα προβλήματά και των άλλων. Η αποστολή του περιλαμβάνει την παροχή κλινικής θεραπείας για τον τοπικό πληθυσμό αλλά και στους συναδέλφους του, οι οποίοι χωρίς αμφιβολία θα ζήσουν δύσκολες στιγμές, με δεδομένη την πολύπλοκη κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν στη Μοζαμβίκη. «Για μένα αυτή η αποστολή είναι μια εκπλήρωση καθήκοντος, αφήνοντας μια κληρονομιά, δηλαδή, να είμαι μέρος της ιατρικής ιστορίας της Κούβας».