Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λ.Δ της Βόρειας Κορέας: Γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντα Κιμ Γιονγκ Ιλ

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας γιόρτασε τα 80 χρόνια από τη γέννηση του εκλιπόντα ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ιλ χωρίς στρατιωτική παρέλαση, αλλά με μια συναυλία και πυροτεχνήματα στην πόλη Σαμζιγιόν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

Ο γιος του, ο νυν ηγέτης της Λ.Δ. της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, γιόρτασε την ημέρα του Λαμπερού Αστεριού, όπως ονομάζεται η ημέρα των γενεθλίων του πατέρα του σε αυτή την πόλη που βρίσκεται κοντά στο όρος Παεκτού, όπου, σύμφωνα με την επίσημη ιστορία, γεννήθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ στις 16 Φεβρουαρίου 1942.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει προσπαθήσει να μεταμορφώσει την πόλη σε ένα μεγάλο οικονομικό κέντρο, με την κυβέρνησή του να χρηματοδοτεί έργα για την ανέγερση νέων κατοικιών, ξενοδοχείων και ενός θερέτρου σκι, όπως και πολιτιστικών και ιατρικών εγκαταστάσεων.

Η μεταμόρφωση της Σαμζιγιόν εντάσσεται στα σχέδια του Κιμ Γιονγκ Ουν να προωθήσει την «αυτόνομη» οικονομία, καθώς εναντίον της Βόρειας Κορέας έχουν επιβληθεί διεθνείς κυρώσεις για το πυρηνικό και βαλλιστικό της πρόγραμμα.

Ο ίδιος ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έχει επισκεφθεί επανειλημμένα την πόλη, την οποία έχει χαρακτηρίσει «σοσιαλιστική ουτοπία» και «επιτομή του σύγχρονου πολιτισμού».

Ο Κιμ κατέθεσε στεφάνι μπροστά από το άγαλμα του πατέρα του χωρίς να προβεί σε κάποια δημόσια δήλωση.

Με πληροφορίες από KCNA, ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα