Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η μαύρη αγορά, τα κέρδη των μονοπωλίων και η εγκληματικότητα αυξήθηκαν μετά την νομιμοποίηση του χασίς

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Στην Ουρουγουάη, στον Καναδά και στην Πολιτεία του Κολοράντο στις ΗΠΑ η μαύρη αγορά χασίς και μαριχουάνας έχει ογκωθεί μετά την νομιμοποίηση του ναρκωτικού παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υποστηρικτών της νομιμοποίησης.

Ουρουγουάη

Το καλοκαίρι του 2017, μετά από 4 χρόνια προετοιμασίας από την τότε αριστερή κυβέρνηση, δόθηκε η άδεια πώλησης κάνναβης σε 16 πιστοποιημένα φαρμακεία στην Ουρουγουάη. Στις αρχές του 2018 μόνο το 3% της εκτιμώμενης ποσότητας πουλήθηκε νόμιμα από τα φαρμακεία.

4 από τα φαρμακεία επέστρεψαν τις άδειες λόγω έλλειψης προϊόντος.

-Πολλοί καλλιεργούν μόνοι τους ή συνεταιριστικά χωρίς έλεγχο από τις επίσημες αρχές. Οι συμμορίες που ασχολούνται με την μαύρη αγορά βρίσκουν τον τρόπο, ακόμη και με απειλές προς τους επίσημους καλλιεργητές, να διατηρούν μεγάλες ποσότητες στα χέρια τους. Όμως ο ανταγωνισμός έχει αυξήσει την εγκληματικότητα, δηλώνει ο Martín Rodríguez διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού που διαχειρίζεται την νόμιμη κάνναβη. Πολλοί άνθρωποι δεν γράφονται στις λίστες φοβούμενοι μήπως χρησιμοποιηθεί το όνομά τους και για άλλους λόγους στο μέλλον, συνεχίζει.
•Ουρουγουάη σε αριθμούς: 3,4 εκατομμύρια πληθυσμός.

-24.000 δηλωμένοι νόμιμοι αγοραστές κάνναβης.

-9.000 δηλωμένοι καλλιεργητές για προσωπική χρήση.

-92 δηλωμένες λέσχες με 3000 μέλη.

-40 γραμμάρια τον μήνα, 10 την εβδομάδα είναι η ποσότητα νόμιμης αγοράς.

Η εντυπωσιακή άνοδος της τιμής των μετοχών κάνναβης

Καναδάς

Οι New York Times γράφουν τον Νοέμβριο του 2018 ότι οι αποθήκες των φαρμακείων στον Καναδά είναι άδειες από κάνναβη. Οι “πελάτες” στρέφονται στην μαύρη αγορά.

Υπάρχει λίγη ποσότητα νόμιμης κάνναβης αφού από τους 132 επίσημους καλλιεργητές μόνο οι 78 έχουν αποκτήσει άδεια.

-Οι ελλείψεις ακόμη και της πακετοποίησης, σφραγίδων, ειδικής κόλλας στρέφει τους πελάτες μας, μιας αγοράς 3,8 δις ευρώ, στην μαύρη αγορά, δηλώνει ένας νόμιμος προμηθευτής στην εφημερίδα.

Μετά από 5 μήνες νόμιμης πώλησης κάνναβης, αφού λύθηκαν τα πρακτικά προβλήματα, υπολογίζεται πως η μαύρη αγορά έχει μειωθεί κατά κάτι αλλά το 92% εξακολουθεί να προμηθεύεται από την μαύρη αγορά βασικά για λόγους εχεμύθειας. Αυτό δεν έχει εμποδίσει την μετοχή των εταιριών που εμπορεύονται την κάνναβη να έχει ανέβει στα ουράνια μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

ΗΠΑ

Άλλες τρεις πολιτείες μέσα σε δύο χρόνια αποφάσισαν την απελευθέρωση της αγοράς κάνναβης. Σε σύνολο 52 Πολιτειών οι 33 επιτρέπουν την κάνναβη για προσωπική ή φαρμακευτική χρήση.

Η πρώτη Πολιτεία που επέτρεψε την προσωπική χρήση ήταν το Κολοράντο το 2014. Ένας από τους λόγους που επικαλέστηκε, όπως και οι υπόλοιποι άλλωστε, ήταν το χτύπημα της μαύρης αγοράς. Η κατάσταση δείχνει το ακριβώς αντίθετο.

Φυτώριο κάνναβης στον Καναδά

-Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε, μετά την νομιμοποίηση, να βρεθούν εύκολα μετρητά έχει φέρει εδώ τις οργανωμένες συμμορίες, δηλώνει εκπρόσωπος της αστυνομίας. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια εγκληματικότητα. Μαφίες Κουβανών και Ασιατών έχουν έρθει στην περιοχή μας.

Κοντά στις νομιμοποιημένες καλλιέργειες ξεφυτρώνουν και παράνομες και το εμπόριο έχει αυξηθεί. Κοντά στα νόμιμα σημεία πωλήσεων προκύπτουν και παράνομα. Το κακό είναι πως και στις μικρότερες ηλικίες παρατηρείται διάδοση της χρήσης.

Οι συμμορίες στέλνουν μεγάλες ποσότητες κάνναβης και στις άλλες Πολιτείες όπου ακόμη απαγορεύεται. Ο ανταγωνισμός των συμμοριών έχει αυξήσει την συχνότητα εγκληματικών πράξεων όπως ληστειών, εκβιασμών ακόμη και φόνων.

Τα συμπεράσματα είναι καθαρά. Η νομιμοποίηση δεν μείωσε την μαύρη αγορά.

Αντίθετα έδωσε μεγαλύτερες δυνατότητες στους εμπόρους και τους διακινητές να συνεχίσουν το παράνομο έργο τους.

Οι νόμιμες καλλιέργειες έφεραν και τις παράνομες.

Όλο αυτό το πλέγμα των αλληλεξαρτήσεων νομιμότητας χρήσης και καλλιέργειας άνοιξε την όρεξη των συμμοριών που είδαν ευκαιρίες κέρδους και έτσι αυξήθηκε και η εγκληματικότητα. Παράλληλα επεκτείνεται η χρήση και στις μικρότερες ηλικίες.

Η ύπαρξη αρχείων καταγραφής των χρηστών στρέφει την πλειοψηφία τους στην μαύρη αγορά.

Τίποτα θετικό δεν έχει καταγραφεί από την νομιμοποίηση της χρήσης της κάνναβης εκτός από την άνοδο της τιμής των μετοχών των μεγάλων εταιρειών. Πέρα από την “αποβλακοποίηση” των χρηστών οι συνέπειες στην κοινωνία είναι βαρύτατες.

Όπως ακριβώς το εκφράζει και η ΚΝΕ στις θέσεις της για τα ναρκωτικά:

Παλεύουμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα τα ναρκωτικά! Γιατί…”… τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό από τη ζωή δεν είναι” (Ναζίμ Χικμέτ)».

________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία