Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΑΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ» (Ντοκουμέντο)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Στις 13 Μαρ­τί­ου 1929 ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σε σχε­τι­κό ρεπορ­τάζ στην 4 σελί­δα του ανα­φέ­ρει: «ΠΕΝΤΕ ΦΟΙΤΗΤΑΙ ΑΠΕΒΛΗΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ» . Το πρω­το­σέ­λι­δο του είναι αφιε­ρω­μέ­νο στην εργα­τι­κή πολυ­ή­με­ρη κινη­το­ποί­η­ση στην Ελευ­σί­να, ενώ στην ίδια (4η) σελί­δα γίνε­ται ανα­φο­ρά και για την προ­ε­τοι­μα­σία ψήφι­σης του «Ιδιώ­νυ­μου». Τα παρα­πά­νω δίνουν και το «στίγ­μα» της περιό­δου. Ο «εθνάρ­χης» Βενι­ζέ­λος είναι ξανά πρω­θυ­πουρ­γός, ενώ τα μέτρα θωρά­κι­σης του αστι­κού καθε­στώ­τος (Το «Ιδιώ­νυ­μο» κατα­τέ­θη­κε στις 22/12/1928) συνε­χί­ζο­νται, όπως και η αντι­με­τώ­πι­ση με αυταρ­χι­σμό του εργα­τι­κού κινή­μα­τος. Είχε προη­γη­θεί το ιδρυ­τι­κό συνέ­δριο της Ενω­τι­κής ΓΣΕΕ (3–9 Φλε­βά­ρη 1929), ενώ στις 5 Μάρ­τη σκο­τώ­θη­κε απερ­γός εργά­της στην Ελευ­σί­να από πυρά της αστυ­νο­μί­ας, τραυ­μα­τί­στη­καν 7 και οι συγκε­ντρω­μέ­νοι είχαν ξεπε­ρά­σει τους 2.500.

Για να συμπλη­ρώ­σου­με το κάδρο της κατα­στο­λής του επό­με­νους δια­στή­μα­τος σημειώ­νου­με ότι απα­γο­ρεύ­τη­καν οι Πρω­το­μα­γιά­τι­κες συγκε­ντρώ­σεις, στις 7/7/1929 άνδρες της χωρο­φυ­λα­κής και του στρα­τού συγκρού­στη­καν με δια­μαρ­τυ­ρό­με­νους αγρό­τες στη Μακρυ­νί­τσα με έναν νεκρό, στις 11/7 μπρά­βοι οπλι­σμέ­νοι χτυ­πούν τους απερ­γούς στα Λιπά­σμα­τα του Πει­ραιά, με πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες, ενώ έχου­με 30 συλ­λη­φθέ­ντες απερ­γούς, στις 18/12 η Ενω­τι­κή ΓΣΕΕ παρα­πέμ­φθη­κε σε δίκη με το «Ιδιώ­νυ­μο» και στις 30/1/1930 δια­λύ­ε­ται με δικα­στι­κή απόφαση.

Στο σχε­τι­κό λοι­πόν ρεπορ­τάζ αφε­νός απο­δει­κνύ­ε­ται ότι η κατα­στο­λή χτυ­πά πλέ­ον και τα Πανε­πι­στή­μια και αφε­τέ­ρου ότι το ΚΚΕ παρά τις μικρές του δυνά­μεις κάνει σημα­ντι­κή δου­λειά και προ­κα­λεί τον φόβο της αστι­κής τάξης.

Γρά­φει χαρακτηριστικά:

« Στο Πανε­πι­στή­μιο τοι­χο­κολ­λή­θη­κε χθες μόλις, μία ανα­κοί­νω­ση της Συγκλή­του με ημε­ρο­μη­νία 1 Μαρ­τί­ου, κατά την οποί­αν η Σύγκλη­τος απο­φά­σι­σε να δια­γρά­ψη δια παντός τους φοι­τη­τάς Τσα­γκα­ρά­κη, Μαρ­κο­βί­τη, Ελέ­νη Σακε­λα­ρί­ου, Ματ­θαί­ου και Κοβα­τζί­δη «διά την εν γένει κομ­μου­νι­στι­κήν δρά­σιν των» Χωρίς να στη­ρί­ζω­νται σε κανέ­να νόμο, σε καμία διά­τα­ξη των κατα­στα­τι­κών του Πανε­πι­στη­μί­ου, οι Καν­νί­βα­λοι που μετέ­βα­λαν το ανώ­τα­το εκπαι­δευ­τι­κό ίδρυ­μα σε μαντρό­σκυ­λο της αστι­κής τάξης, δια­γρά­φουν πέντε φοι­τη­τάς και δημο­σιεύ­ουν την από­φα­σή του τη μέρα που κλεί­νει το Πανε­πι­στή­μιο για να απο­φύ­γουν την εξέ­γερ­ση των φοιτητών.

Δεν το πέτυ­χαν όμως. Αμέ­σως το από­γευ­μα το Φοι­τη­τι­κό Τμή­μα της Εργα­τι­κής Βοή­θειας κυκλο­φό­ρη­σε κατά χιλιά­δες προ­κή­ρυ­ξη προς τους φοι­τη­τάς, δια­μαρ­τυ­ρό­με­νο εντω­νό­τα­τα για τις απο­βο­λές και καλώ­ντας τους να κινη­θούν κατά της τρο­μο­κρα­τί­ας στο Πανεπιστήμιο.

Σύγ­χρο­να απέ­στει­λε τηλε­γρα­φή­μα­τα δια­μαρ­τυ­ρί­ας προς το Αντι­φα­σι­στι­κό Συνέ­δριο στο Βερο­λί­νο και στην Επι­τρο­πή Αμύ­νης των θυμά­των λευ­κής τρο­μο­κρα­τί­ας στα Βαλκάνια.

Επί­σης έστει­λεν έγγρα­φο στο Εκπαι­δευ­τι­κό Όμι­λο και στην Φοι­τη­τι­κή Συντρο­φιά, καλώ­ντας τους να κινη­θούν ενά­ντια στην τρο­μο­κρα­τία που ξαπό­λυ­σαν στο Πανε­πι­στή­μιο τα αντι­δρα­στι­κά ραμο­λυ­μέ­ντα της Συγκλήτου.

Ανά­με­σα στα μέλη της Φοι­τη­τι­κής Συντρο­φιάς (σ.σ εδώ δρού­σε η ΟΚΝΕ) παρα­τη­ρή­θη­κε ζωη­ρή επι­θυ­μία για τη σύγκλη­ση συγκέ­ντρω­σης δια­μαρ­τυ­ρί­ας. Στο μετα­ξύ το Φοι­τη­τι­κό Τμή­μα της Εργα­τι­κής Βοή­θειας κινεί­ται για τη σύγκλη­ση συγκέ­ντρω­σης την προ­σε­χή εβδομάδα».

Να σημειώ­σου­με ότι για την ενέρ­γεια αυτή δια­μαρ­τυ­ρή­θη­κε στη Σύγκλη­το ο Αϊν­στάιν από το Βερο­λί­νο όπου διε­ξά­γο­νταν το Αντι­φα­σι­στι­κό Συνέ­δριο. Η ορι­στι­κή απο­βο­λή από όλα τα Πανε­πι­στή­μια των Μαρ­κο­βί­τη και Τσα­γκα­ρά­κη έγι­νε τελι­κά με την από­φα­ση αριθμ. Πρωτ. 6869 της Συγκλήτου.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο