Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ρωσία θέλει δικό της Runet (Ίντερνετ)

Την Παρασκευή τέθηκε σε ισχύ στη Ρωσία ο νόμος για τη δημιουργία ενός ρωσικού διαδικτύου (Runet), ανοίγοντας το δρόμο για ένα εσωτερικό, ευκολότερα ελεγχόμενο «Intranet». Ο νόμος για ένα ξεχωριστό ρωσικό διαδίκτυο, κατά τα πρότυπα της Κίνας και άλλων κρατών, προβλέπει πως το κράτος αναλαμβάνει τον πλήρη τεχνικό έλεγχο του διαδικτύου, καθώς και εκτεταμένη διατήρηση δεδομένων (data), τα οποία αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για τα καπιταλιστικά κράτη, τη βιομηχανική παραγωγή κ.λπ.

Οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι απλώς εγκαινιάζουν ένα αυτόνομο δίκτυο που θα αποθηκεύει όλες τις διευθύνσεις IP και θα παρέχει κρυπτογραφική προστασία δεδομένων, χωρίς όμως να αποκόπτεται από τον παγκόσμιο κυβερνοχώρο.Η ρωσική κυβέρνηση δικαιολογεί το μέτρο λέγοντας πως η δική της υποδομή για ένα κυρίαρχο δίκτυο είναι απαραίτητη για την πρόληψη πιθανών επιθέσεων στον κυβερνοχώρο από το εξωτερικό.

Ήδη από τον Μάιο, όταν το εγχείρημα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν απέρριψε μετ’ επιτάσεως την κριτική των ειδημόνων του διαδικτύου, αλλά και πολλών ανθρωπιστικών οργανώσεων, λέγοντας ότι “όποιο κι αν είναι το αντίτιμο, μία πυρηνική δύναμη σαν τη Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κυβερνοεπιθέσεις από το εξωτερικό. Πρόκειται για ζήτημα εθνικής ασφάλειας”.

Επικριτές μιλούν για επικείμενη ψηφιακή απομόνωση της Ρωσίας και απόλυτο έλεγχο του κράτους, καθώς ήδη κάποιες ιστοσελίδες του διαδικτύου, που είναι ελεύθερα διαθέσιμες σε άλλες χώρες, παραμένουν μπλοκαρισμένες για Ρώσους χρήστες.

Ο Αλεξάντερ Ισάβνιν, ακτιβιστής για την ελευθερία του Ίντερνετ στη Ρωσία, διαβλέπει και οικονομικά συμφέροντα πίσω από το Runet. Και αυτό γιατί, όπως υποστηρίζει, το Κρεμλίνο θέλει να περιορίσει τον αριθμό των 5.000 παρόχων που συνσωστίζονται σήμερα στην αχανή ρωσική αγορά του Ίντερνετ. Από τεχνικής απόψεως πολλά ζητήματα δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Θεωρείται βέβαιο πάντως, λέει ο Ισάβνιν, ότι οι διακομιστές θα λειτουργούν εντός της ρωσικής επικράτειας. Η απαραίτητη υποδομή δεν υπάρχει ακόμη, αλλά θα δημιουργηθεί σε εύθετο χρόνο. Σε ένα πρώτο βήμα οι πάροχοι θα είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν εξοπλισμό που θα επιτρέπει στην ανώτατη εποπτική αρχή Roskomnadsor να ελέγχει το περιεχόμενο που διακινείται και να κατευθύνει τη ροή των δεδομένων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε επισημάνει όταν εγκρίθηκε ο νόμος πως «κανείς (σ.σ. στην κυβέρνηση) δεν σκοπεύει να απομονώσει τη Ρωσία από τον Παγκόσμιο Ιστό. Αντίθετα, υπάρχει ο κίνδυνος η Δύση να αποσυνδέσει τη Ρωσία από το δίκτυο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα χρειάζεται ανεξάρτητη ψηφιακή υποδομή».

skitso444