Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η ταξική «μοναξιά» του ΠΑΜΕ και τα δεκανίκια των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ανέβαινε η μεγάλη απεργιακή διαδήλωση του ΠΑΜΕ την Πανεπιστημίου, ξετυλίγοντας το ταξικό λαϊκό κουβάρι της συγκέντρωσης στην Ομόνοια και τους γύρω δρόμους. Ομόνοια, Αιόλου, Πανεπιστημίου, Σύνταγμα, Β. Σοφίας, πρεσβεία των φονιάδων των λαών Αμερικάνων. Στο Σύνταγμα η κορυφή, στην Ομόνοια το τέλος.

Παρακάμπτοντας 40 πανό και καμιά τετρακοσαριά νοματαίους (περίπου 10 ανά πανό) που ‘χαν απλωθεί ως ξινός τραχανάς της αισχρής εργατοπατερίστικης συμπόρευσης στο ύψος της Κλαυθμώνος. «Αραία-αραία να φαινόμαστε καμία δεκαρέα». Οι πεμπτοφαλαγγίτες εργατοπατέρες και τα δεκανίκια των ομάδων και των γκρουπούσκουλων που τους ακολουθούν. Οι Παναγόπουλοι, οι μεταμνημονιακώς αντιμνημονιακοί Λαετζήδες, η κωμική Πλεύση, το σχιζοφρενικό ΕΠΑΜ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όλοι μαζί κι όμως αθλίως λειψοί και θλιβεροί. Ακόμη κι αν δεχθούμε την αθωότητα των συναθροισμένων (όχι όμως και των ηγετίσκων τους), είναι εντυπωσιακή η αδυναμία τους να αναρωτηθούν τα αυτονόητα:

«Τι θέλουμε εδώ»; «Γιατί τους στηρίζουμε και τους τροφοδοτούμε»; «Έχουμε περισσότερα κοινά με τους προδότες της εργατικής τάξης παρά με το ΠΑΜΕ»; «Ποιους εξυπηρετούμε»;

Αδυνατούν να αντιληφθούν πως συμπορευόμενοι με τους εργατοπατέρες, τους νομιμοποιούν, στηρίζουν τους βρικόλακες της τάξης τους, πριονίζουν και διασπούν το εργατικό κίνημα, μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές γενικής επίθεσης εναντίον των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους. Αδυνατούν να καταλάβουν πως χωρίς αυτούς – έστω τους μερικούς εκατοντάδες, οι πουλημένοι εργατοπατέρες δεν θα ‘βρισκαν ούτε βαστάζους για τα πανό τους.

 

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ